Kontakt oss

Abonnenter

Tove i sentrum av stor lansering

Publisert

Komponist og musiker Tove Kragset er særdeles sentral når sangen «For Me» lanseres av kulturminister Anette Trettebergstuen for å markere at det er 50 år siden avkriminalisert av homofili.

Det bli intet mindre enn 50 personer på scenen når sangen «For Me» får sin urframføring på Nasjonalbiblioteket torsdag kveld, og Jessheim-jenta Tove Kragset tok seg i å tenke at det er jammen et ganske stort prosjekt å samle 50 utøvende artister på en og samme scene.

– Det hjelper jo på at det er en stor anledning, men det er mange involverte ja, sier Kragset til Jessheimpuls.

Store navn

Og det er stor navn involvert i denne produksjonen: Bjarte Hjelmeland er solist, Oslo fagottkor har fått sangen tilegnet seg og vi finner nok en synlig kobling til Jessheim i og med at fiolinist Ingrid Berg Mehus er med og spiller.

Teksten er skrevet av ingen ringere enn mannen som har skrevet teksten til  «You Raise Me Up», sangen som gjorde Rolf Løvland verdenskjent, og som er spilt inn og framført av mange hundre artister verden over.

Tekstforfatteren er irsk og bærer navnet Brendan Graham.

– Vi har samarbeidet de siste fem-seks årene, og da Brendan sendte meg teksten til «For Me», så begynte jeg å jobbe med melodien, arrangement og produksjonen av sangen, sier Tove Kragset.

– Jeg tenkte at Bjarte Hjelmeland ville være en god solist, og vi har også jobbet sammen tidligere, sier hun om prosessen med å samle sangere og musikanter.

Godt budskap

Selv om urframføringen av den nye sangen foregår på lanseringen av Skeivt kulturår – som markerer at det er 50 år siden homofili ble avkriminalisert – så sier både Tove Kragset og tekstforfatteren at budskapet tar opp i seg mer enn legning.

– Jeg skrev teksten som et uttrykk for individidets styrke og lar det være opp til andre å la sangen bli en hymne for mangfold, kjønn, rase etnisitet eller seksuell legning, er tekstforfatterens tilnærming til teksten han har skrevet.

– Det er mer hver og en sin individuelle kamp til å være den man er som er budskapet, sier Kragset.

Kraftfull

Men akkurat torsdag vil nok seksuell legning være det som ligger nærmest å tolke sangen som en hyllest til.

– Jeg ser fram til lanseringen, sier Kragset.

Bjarte Hjelmeland er en eminent skuespiller og sanger som kan formidle tekst og melodi på et særskilt vis, også i kraft av å være en tydelig forkjemper for de homofiles rettigheter, og sammen med Oslo fagottkor vil sangen få et kraftfullt uttrykk, avslutter hun.

20 år

Tove Kragset har jobbet som profesjonell musiker og komponist på frilansbasis i 20 år, og hun har som komponist mottatt flere større stipender fra blant annet Den Norske

Komponistforening, Komponistenes Vederlagsfond, NOPA og Kulturrådet. Tove skriver musikk sammen med ulike tekstforfattere, artister, musikere og produsenter.

Annonsering

Copyright © 2022 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.