Kontakt oss

Byutvikling

Tronds by- og fotballprosjekt

Publisert

Kisa-trener Trond Fredriksen jakter poeng på fotballbanen, men et like stort poeng er å få sterkere kobling mellom klubben og byen.

Han har vært med på det meste hjemme i Ålesund – både som spiller og trener for moderklubben Aafk – og Trond Fredriksen har følt på kroppen hvordan det er å vokse fra liten klubb med 500 på tribunen til en stor klubb med over 13.000 publikummere på kampene.

Klubb og by

42-åringen er hentet til Jessheim for at klubben skal jage drømmen om eliteseriespill i framtiden, men minst like viktig er det å bygge opp et engasjement og en bro der klubb og by kan komme mer sammen. Og han fornemmer en viss endring i denne delen av «prosjekt klubb og by».

– Vi-følelsen og patriotismen er kanskje større i Ålesund enn på Jessheim?

– Ålesund er litt som Bergen, men i mindre format. Vi har et stykke å gå på Jessheim, men vi er på vei mot noe, sier mannen som også har uttalt at «Jessheim» bør inn i klubbnavnet.

KJERNEN: Supporterne i 1894 Jessheim støtter klubben i tykt og tynt. Drømmen er å få flere til Jessheim stadion. 

Kan ikke tvinge folk

– Vi vil at folk skal komme på stadion, men vi kan ikke tvinge dere, sa han til butikkledere i Jessheim storsenter tidligere denne uka. Han var hentet inn for å snakke om lagarbeid og det å hente det beste ut av individer i hverdagen.

– Jeg merker en forandring ute blant folk. Det er fler som er interessert og som spør hvordan det går. Dessuten er det første gang jeg var invitert til å snakke for butikkledere på Jessheim. Det er også et signal, sier Trond til Jessheimpuls en relativt tidlig morgen på Jessheim stadion. Relativt fordi det er tidlig for Jessheimpuls, men Fredriksen har allerede vært på jobb en stund.

LES: Ull/Kisas nye trener ser veien av byen (Trond Fredriksens egne ord om klubb og by fra mars 2019).

Synlighet og prat

– Men hvordan måler du framgang for «prosjekt by og klubb»?

– Det er lett å måle prestasjonene på banen, for det handler om poeng og plass på tabellen. Men jeg fornemmer at folk engasjerer seg mer enn tidligere. Dessuten er vi mer synlige og ute på treninger til aldersbestemte lag. Det er viktig at avstanden mellom en 5-åring og a-laget blir så liten som mulig. 5-åringer trenger helter i egen klubb, og det handler om synlighet der ungene er, sier Trond.

– Jeg mener vi jobber bevisst med dette på flere områder. Styret, markedsavdelingen og vi som er på treningsfeltet. Og så samarbeidet med breddeklubbene i området viktig for oss.

To fester i år

– Folk kommer når anledningen byr seg?

– Vi har i hvert fall to eksempler på det denne sesongen: cupkampen mot Rosenborg trakk 3.500 tilskuere, og så var det skikkelig feststemning da vi spilte jubileumskampen mot Aalesund for noen uker siden. Folk som kommer på stadion har det alltid kjekt. Det handler om å få dem hit, sier Fredriksen.

– Og så er ingenting gjort over natten?

– Det tar tid å bygge kultur, men. jeg føler at vi er på vei.

JUBEL: Det har vært grunn til å juble på Jessheim stadion i år. Ikke minst da Ull/Kisa nesten slo RBK i cupen. 

Kvalifisering

Trond Fredriksen og hans mannskap har fortsatt mulighet til å nå spill om kvalifisering til Eliteserien denne sesongen, selv om det kan se ut til at det blir for langt fram. Men i teorien er muligheten der.

– Jeg ser på Ullensaker som en framtidsrettet kommune. På anleggsfronten er vi langt framme her, sier mannen som flyttet familien til Jessheim ved nyttår. Nå går ungene på skole og driver idrett for Ull/Kisa.

– For vår del handler det om å vinne kamper, være ute blant folk og bidra til å skape tilhørighet, sier Trond.

Fakta Trond Fredriksen

  • Født 21. mai 1977
  • Han spilte i en årrekke som midtbanespiller i Aalesunds Fotballklubb, og tok over som trener i klubben i 2015.
  • Før kampen mot Strømsgodset 18. september 2007 ble Fredriksen hedret for å ha passert 400 kamper for Aalesunds Fotballklubb.
  •  Tippeligaen fikk han til sammen 98 kamper for AaFK i sesongene 2005, 2007, 2007, 2009 og 2010
  • Før 2011-sesongen bestemte han seg for å legge opp som toppspiller.
  • Fredriksen ble hovedtrener for Ull/Kisa i 2018
  • En del av Trond Fredriksens prosjekt som trener er å knytte klubb og by

 

Annonsering

Copyright © 2022 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.