Kontakt oss

Handel

Ullensaker er dratt inn i det som kan være en faktureringsskandale

Avatar

Publisert

Ullensaker kommune er dratt inn i det som viser seg å være en faktureringsskandale. Vi er blitt urettmessig fakturert for nesten en halv million kroner, sier ordføreren.

Det Norske Kartselskapet AS skal ha lurt norske kommuner for nesten 7,5 millioner kroner fra 2007 og fram til i dag.

Ullensaker kommune er blitt fakturert for nesten 400.000 kroner i perioden 2012 til 2015, skriver VG som har rullet opp saken. Avisen skriver at “178 norske kommuner og 16 fylkeskommuner fra 2012 til 2016 ble fakturert for 7.448.000 kroner av Det Norske Kartselskapet AS.” Deriblant Ullensaker kommune.

– Det stemmer at vi er blitt fakturert for opp mot en halv million kroner av dette kartselskapet, men det var i perioden 2008 til 2014, sier ordfører Tom Staahle til Jessheimpuls.

– Jeg ble gjort kjent med denne saken for noen dager siden, sier Staahle.

Profilering

– Fakturert for hva?

– Et eksempel er at en skole eller en barnehage – eller en annen kommunal instans – er blitt oppringt av representanter fra et teleselskap som selger tjenester som gjør at den som kjøper skal bli mer synlig ute i offentligheten, at man betaler for synlighet og profilering, sier Staahle.

– Samtalen blir tatt opp på bånd, og hvis vedkommende de har snakket med sier “ja, men det er kanskje ikke så dumt”, så mener teleselskapet at det er inngått en avtale og sender faktura til den kommunale instansen, sier ordføreren.

Andre rutiner

Administrasjonen har “gått opp løypa” i eget hus  etter at denne saken ble kjent via VG.

– Jeg har fått tilbakemelding fra administrasjonen om at vi i dag har andre rutiner rundt fakturaer som kommer inn til kommunen, og vi har ikke betalt til denne aktøren siden 2008, sier Tom Staahle.

Mange kommuner uttaler til VG at de vil se på muligheten for å få tilbakebetalt pengene som er utbetalt til Det Norske Kortselskapet AS fordi man mener det er betalt for en tjeneste man ikke har fått. Ullensaker kommune har ikke sagt noe om hvorvidt man vil vurdere å få pengene tilbakebetalt all den tid det er 10 år siden siste fakturering.

Ifølge VG er Eidsvoll fakturert for drøyt 7.000 kroner, Skedsmo kommune for 9.800 kroner og Lørenskog for 226.000 kroner.

– Vi er siden 2015 en del av den interkommunale ordningen, noe som betyr at den enkelte enhetsleder – eller rådmannen for den saks skyld – kan inngå av avtaler for sin enhet. På den måten har vi et sikrere system, sier rådmann Rune Hallingstad til Jessheimpuls.

 

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.