Kontakt oss

Abonnenter

Ullsokning adlet av den spanske kongen

Avatar

Publisert

den

Kunsthistoriker Knut Ljøgodt nylig adlet av den spanske kongen Felipe for den jobben han har gjort for sitt engasjement for spansk kunst.

Ljøgodt – som er fra Ullensaker – ble slått til ridder ved den spanske ambassaden i Oslo tidligere i oktober. Den formelle tittelen er Kommandør av Isabel la Católica orden . Ordenen medfører også personlig adelskap i Spania.

Den. ne sivile ordenen gis til personer eller institusjoner som en anerkjennelse for ekstraordinær innsats for Spania eller for jobben som blir gjort med å bygge relasjoner med andre land. Det er den spanske kongen som formelt utsteder en slik orden, og den kan gis til både spanjoler og ikke-spanjoler.

RIDDER KNUT: Det er en stor anerkjennelse å få denne ordenen, sier kunsthistoriker Knut Ljøgodt til Jessheimpuls. Så vidt vi vet er ingen andre ullsokninger adlet formelt i Spania.

– Anerkjennelse

– Og nå er altså du blitt adelig, Knut?

– Det er en stor ære og anerkjennelse å bli tildelt en slik orden, ikke minst i et gammelt kulturland som Spania, sier den nyslåtte ridderen til Jessheimpuls.

BEVISET: Her er dokumentet som viser at Knut Ljøgodt er slått til ridder av det spanske kongehuset. 

Det er gjennom hans eget Nordic Institute Of Art at kunsthistoriker Ljøgodt har jobbet med å løfte fram norsk og nordisk eldre kunst internasjonalt samt knyttet bånd med andre nasjoner med et for øye å løfte fram kunstnere som fortjener det fra disse landene.

Helt konkret så er det utstillingen «Visionary Romantics» – der kunstnerne Peder Balke, Lars Hertevig og spanske Eugenio Lucas Velázquez sin visjonære kunst løftes fram – som er en av de viktigste grunnene til at Ljøgodt har mottatt ordenen fra Spania.

Utstillingen vises i disse dager i Stavanger, og du kan lese mer om den her: Visjonære romantikere

Eget institutt

Dr. Philos Knut Ljøgodt har lang og merittert fartstid som kunsthistoriker, og det er ingen liten Curriculum Vitae han har å vise til. Han har vært direktør ved Nordnorsk Kunstmuseum fra 2008 til 2016, og i dag er han leder for et institutt han har vært svært delaktig i å bygge opp fra starten i 2027.

SAMARBEID: Adlingen foregikk ved den spanske ambassaden i Oslo. Her et bilde fra seremonien, som var formell og staslig, tidligere i oktober. 

– Vi følte at det var behov for en institusjon som jobber målrettet med å løfte fram norsk og nordisk eldre kunst i et internasjonalt perspektiv, og det er det vi har gjort de siste fem årene, sier Ljøgodt.

– Kort fortalt så gjør dere hva?

– Vi jobber ut mot fagmiljøer for å løfte fram navn som er mindre kjent utenfor Norges grenser, og noe av måten vi jobber på er å koble disse kunstnerne med utenlandske kunstnere gjennom utstillinger, publikasjoner og seminarer.

Jobber på videre

Og det er dette Knut Ljøgodt og hans kumpaner innen kunsthistorien jobber videre med på instituttet. Det er ingen grunn til å hvile på laurbærene selv om man er slått til ridder av den spanske kongen.

– Du er god på det du driver med?

– Det må andre bedømme, men jeg har vel solid kompetanse på eldre kunst og instituttet og jeg har et omfattende internasjonalt nettverk. Og vi ser et behov for at noen gjør den jobben vi gjør med å løfte fram kunstnere, spesielt dem som er mindre kjent utenfor Norges og Nordens grenser.

– Neste prosjekt?

– Du mener prosjekter? Blant annet fortsetter vi samarbeidet med Stavanger Kunstmuseum om å løfte frem Lars Hertervig, og neste år blir det utstilling på Prins Eugens Waldemarsudde i Stockholm – Hertervig i selskap med svenske Carl Fredrik Hill.

– Dessuten har jeg deadline på en ny bok, og det blir nok også gjestevisitt på gamle trakter i Nord-Norge når Bodø neste år er Europeisk Kulturhovedstad.

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.