Kontakt oss

Abonnenter

Unik Jessheim-historie fram i lyset

Avatar

Publisert

Museene i Akershus er i ferd med å løfte fram unik Jessheim-historie når fotograf Bodil Olsruds yrkesliv ser dagens lys etter mange år i opplag. 200.000 bilder er katalogisert. 

Fotograf Olsrud er et begrep for urinnvånerne i Ullensaker og Jessheim. For det er ikke få ullsokninger – og andre – Bodil Olsrud fotograferte i sitt atelier i Gardemoveien 3 på Jessheim gjennom 15 år, fra 1950 til 1965.

Mangt et hjem i Ullensaker har garantert brudebilder eller familiebilder – eller kanskje bilder av kjæledyr – etter å ha vært hos fotograf Olsrud i Gardemoveien.

Siden 2020 har konservatorene Joanna Iranowska og Ina Louise Stovner jobbet med å katalogisere samlingen som har ligget nedpakket i mange år.

LOKAL MERKEVARE: Fotograf Olsrud var et begrep her i Jessheim by på 50- og 60-tallet. Mange la turen innom utstillingsvinduet for å se om det var bilder av noen kjente. Museene i Akershus løfter nå fram Bodil Olsrud som fotograf. Ambisjonen er en utstiling med fotografier fra hennes rikholdige arkiv. 1.600 fotografier er digitalisert, sier konservatorene Ina Louise Stovner (t.h.) og Joanna Iranowska. Foto: Rina Myrvang

Fotoprosjekt

– Hvorfor hentet fram nå?

– Det er i forbindelse med et prosjekt som har fått tittelen “Ut i lyset – kvinnelige fotografer i Akershus”, får Jessheimpuls vite.

Flere kvinner valgte fotograf som yrke og de er også representert i museets samlinger. De er bare mindre eksponert, mindre forsket på og ligger ofte gjemt i arkivmørket.

– Det var ikke uvanlig med kvinnelige fotografer i perioden 1930 til 1950. Ved å løfte fram fotografene Synnøve Brændshøi (1916 – 1923) og Bodil Olsrud (1925-1992) ønsker vi å skape et mer balansert bilde av fortiden og satse på formidling og publisering av bildene og biografiene til de glemte kvinnelige fotografene i regionen.

– Det er viktig at de ikke blir glemt, sier Joanna Iranowska.

BODIL OLSRUD: Slik så hun ut, Bodil Olsrud, som gjennom 15 år fotograferte nær sagt det som kan krype og gå i Jessheim og omegn. Forretningen og atelieret hennes lå i Gardermoveien 3 (nå revet). 

Teknisk dyktig

Blant de 40 samlingene som har ligget i arkivet, så er Jessheim-fotografen Bodil Olsrud sin arv blant de største, med 200.000 bilder i form av glassplater (den tidens negativer) og et fyldig bestillingsregister med mange navn.

DEN FØRSTE GLASSPLATEN: Dette er glassplate (negativ om du vil) nummer en i samlingen etter Bodil Olsrud. 1.600 bilder er digitalisert, og jobben fortsetter. 

På den måten har konservatorene klart å koble bilder og navn, noe som i sum er blitt til en skatt i form av brudebilder, familiebilder, portretter og bilder av kjæledyr.

KJÆLEDYR: Det finnes en rekke bilder av kjæledyr (med og uten eiere) i samlingen etter Bodil Olsrud. Her ser vi ei jente med sin katt. 

– Hva vet vi om Bodil Olsrud?

– Vi visste veldig lite om henne da vi startet dette katalogiseringsarbeidet i 2020. Vi visste ikke hvordan hun så ut før vi kom over selvportretter og andre bilder av henne, og vi klarte til slutt å spore familien hennes, sier Ina Louise Stovner, som kan berette at samlingen etter Olsrud lå i 30 tunge flyttekasser. Glass veier nemlig litt.

STUET VEKK: Samlingen etter Bodil Olsrud er forært Museene i Akershus i tre omganger (1996, 2003 og 2023). Nå er Jessheim-fotografens samling en del av et prosjekt som skal løfte kvinnelige fotografer fram i lyset. 

Fra Danmark

Lisbet Olsrud er Bodils datter, og hun kan gi ytterligere informasjon om hvordan hennes foreldre møttes – og hvordan Bodil Olsrud havnet på Jessheim etter andre verdenskrig.

– Vi må egentlig helt tilbake til den danske byggmesteren Christian Jørgensen sin tid. Han bodde og bygde mange hus og bygninger på Jessheim, sier Lisbet Olsrud.

Jørgensen møtte en norsk jente i Danmark. Det ble søt musikk, og paret bosatte seg på Jessheim. Der har byggmesteren (og senere hans sønner) satt spor etter seg i form av å ha bygget mange hus og bygninger lokalt. Jørgensen var blant annet involvert i byggingen av Hovin kirke, Herredshuset og det som i dag er kjent som Østafor (der bodde og levde han med familien sin).

Den gamle byggmesteren er for øvrig tippoldefaren til dagens ordfører Eyvind Jørgensen Schumacher.

Folkehøgskolen

 

EKTEPARET OLSRUD: Bodil og Kjell Olsrud møttes i Danmark etter krigen. De etablerte seg på Jessheim. Resten er lokal fotografisk historie. 

Hvorfor er dette relevant informasjon, spør kanskje du som leser?

Jo, for det var på denne måten Kjell Olsrud (slekt med Jørgensen) dro til Danmark for å hilse på slektninger etter krigen.

– Og der møtte Kjell Olsrud min mor Bodil, beretter Lisbet.

Enden på visa var at Bodil Olsrud begynte som elev ved Romerike folkehøgskole for å se om hun likte seg her. Det gjorde hun, og resten er Jessheim-historie i form av fotografier.

Du kan lese mer om Bodil Olsrud i Store Norske Leksikon: BODIL OLSRUD

Etablerte seg

GARDERMOVEIEN: Bodil Olsrud etablerte studio for portrett- og familiebilder i Gardermoveien 3. Huset er ringet inn på dette bildet. Foto: Digitalt Museum

– Var hun en god fotograf?

– Ja, vi ser på bildene at hun var teknisk dyktig, og hun var ekstremt produktiv. Mengden bilder hun etterlot seg er rett og slett utrolig, sier Ina Louise Stovner.

Olsrud sine kameraer står forresten utstilt hos Preus Museum i Oslo.

Noe av effektiviteten skyldes nok at Bodil Olsrud raskt investerte i såkalt polyfoto i sitt studio. Dette var et helt spesielt produkt innen portrettfotografering, og det var en ny type kamera der en kunne få 48 bilder med varierende posering på ett negativ.

LES MER OM POLYFOTO

1.600 bilder

Prosjektet i regi av Museene i Akershus er på god vei fram i lyset, og noe av ambisjonen – et sterkt ønske er det i hvert fall – er å få på plass en utstilling med noen av de 1.600 bildene som er framkalt digitalt i Jessheim by på et tidspunkt.

– En uvurderlig skatt dette her?

– Det er en interessant samling som sier noe om motene på den tiden, og den løfter fram kvinner som livnærte seg som fotografer på denne tiden, sier Joanna Iranowska.

BYGGET HUS: Her er huset med butikk i første etasje i Gardermoveien 3. Mange la turen innom for å se om det var bilde av noen kjente i utstillingsvinduet. Foto: Privat

Kong Harald

Samlingen viser også at Bodil Olsrud var en dyktig håndverker rent fotografisk. De som blir avbildet er gjerne avslappet og naturlige.

– Og så viser samlingen at hun var god på business og flink med folk, sier konservatorene.

En viktig kundegruppe var Forsvaret på Gardermoen, og blant de mange soldatene som ble fotografert, var daværende prins Harald.

PRINS HARALD: Bodil Olsrud fotograferte den norske prinsen også. Her ser vi nåværende Kong Harald da han tjenestegjorde i militæret. 

 Utstilling og podkast

Museenes i Akershus jobber ufortrødent videre med å løfte fram kvinnelige fotografer som opererte i Akershus. Prosjektet har fått økonomisk støtte fra Kulturrådet.

Fotograf Synnøve Brændshøi – som jobbet som fotograf på Gardermoen fra cirka 1930 – er en annen kvinnelig fotograf med forankring i vårt nærområde. Hun er også en del av dette prosjektet.

Les mer om prosjektet ved å TRYKKE HER

Om ikke lenge blir det podkast om dette temaet. Link til den – og andre podkaster i regi av Museene i Akerhus – finner du ved å TRYKKE HER

Og ambisjonen er å få til en utstilling i Jessheim by, for det er garantert kjente fjes å finne i den massive samlingen til Bodil Olsrud.

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.