Kontakt oss

Abonnenter

Ute til Lynch (og litt om Truls Skjevik)

Publisert

HELGEPULS/KOMMENTAR

Med filmkameraer rettet mot meg og ingen ringere enn David Lynch lett henslengt i en Chesterfield, undret jeg om jeg noen gang hadde vært i en mer absurd situasjon? 

Settingen kunne ha vært tatt rett ut av en av filmene til den eksentriske amerikanske regissøren David Lynch, mannen bak blant annet «Twin Peaks»-serien, «Wild at Heart» og «Blue Velvet»; der satt vi en oktoberdag i 2010, Lynch og bladfyken fra Jessheim og Romerike.

Et ellevilt presseoppbud gjorde at det var særdeles tilmålt tid man fikk i samme rom som den amerikanske filmmannen.

Kultregissør

Fyren går for å være en av de største kultregissørene noen sinne, og situasjonen ble ikke mindre pussig av at temaet vi diskuterte var transcendental meditasjon.

Alt dette med to lyskastere i ansiktet og stemmen til den eksentriske regissøren i ørene.

Nordkisa

Bakgrunnen for at jeg satt overfor David Lynch på Grand Hotel i Oslo denne formiddagen, var at han var i Norge for å promotere fordeler ved å innføre denne formen for meditasjon i skolen samt at det ble jobbet med å etablere en skole (eller var det universitet) i Nordkisa her oppe på Øvre Romerike.

Motstanden var ekstremt stor i Nordkisa. Der ønsket man ikke «folk som flyr rundt på ulltepper» i lokalsamfunnet, ble det sagt i folkemøter med høy temperatur.

Sveve

Bakgrunnen for utsagnet var at man innen transcendental meditasjon kan oppnå en tilstand der man svever, ble det sagt. Det ville folk i Nordkisa ha seg frabedt.

Hva sier man så til David Lynch når man på forhånd har fått beskjed av teamet hans (minst like strenge og macho som CIA-betjenter vi ser på film) om at vi kun fikk stille to spørsmål til Mr. Lynch. Det gjaldt med andre ord å få fyldige svar for å ha noe å skrive hjem om.

– Mister energi

– Så, Mr. Lynch, hva er din hilsen til lokalsamfunnet Nordkisa nå som det ser ut til at det ikke blir etablert skole for meditasjon hos dem?

Svaret han ga ble forsiden i avisa dagen etter, og han fortalte faktisk villig vekk om fordelene ved å bruke meditasjon i skolen.

VELVILLIGHETEN SELV: David Lynch hadde svært gjerne tatt turen til Nordkisa for å snakke med befolkningen der om meditasjon i 2010. Men det ble med tanken.

– Dere kommer til å gå glipp av mye positiv energi der ute hos dere, sa Lynch før vi sa adjø og takk for nå.

Lunkne politikere

Det ble aldri bygget et alternativt, internasjonalt meditasjons-universitet i Nordkisa. Politikerne i Ullensaker var lunkne, og befolkningen der ute ønsket av forskjellige årsaker ikke at det skulle komme den type institusjon der ute.

Trollmannen Skjevik

TROLLMANNEN: Truls Skjevik, trollmannen i Hauerseter Sportsklubb, være seg som spiller på 80-tallet eller motor utenfor banen siden. Foto: skjermdump

Og kanskje klarer de seg godt uten meditative grep i Nordkisa. De kan jo bare ta en prat med Truls Skjevik, trollmannen i Hauerseter Sportsklubb.

Skjevik og gode samarbeidspartnere har lagt forholdene til rette for fotball i Nordkisa i mange år. Og i år ble denne jobben kronet med opprykk til 4. divisjon.

Kanskje Skjevik er mannen som skal svinge innom Kisa-garderoben på Jessheim stadion før møtet mot Sogndal.

Meditativ Aalbu?

Det står om å beholde plassen i Obos-ligaen for laget fra Jessheim denne helgen, noe daglig leder i Ull/Kisa Andreas Aalbu og de andre involverte garantert har meditert litt rundt.

Og selv om Skjevik kanskje ikke kan så mye om meditasjon, så vet alle at han vet hvor skapet skal stå. Det har han vist i 52 år, både på og utenfor banen.

Truls kan skape lynchestemning når han må, men han skaper entusiasme der han kan.

God helg.

Copyright © 2021 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.