Connect with us

Abonnenter

Lunkent om helsesamarbeid

Avatar

Published

on

KOMMENTAR

Kommunestyret vedtok at det utredes potensielle gevinster ved et helsesamarbeid for kommunene på Øvre Romerike. Men de folkevalgte i Ullensaker så ikke ut til å dele begeistringen som åpenbart råder i ordfører-forumet kalt Grip.

En politisk sak som løfter fram mulig samarbeid for å løse de store utfordringene i helsesektoren ble behandlet av kommunestyret i Ullensaker, som det første politiske organet i kommunene som er en del av Gardermoregionen interkommunalt politisk råd (Grip).

For selv om alle i kommunestyresalen på rådhuset var enige om at det må gjøres noe for å komme merforbruk i helsesektoren til livs, så ble det gitt uttrykk for at det kan være mange skjær i sjøen underveis i en utredning om hvilke gevinster som er mulig å realisere gjennom interkommunalt samarbeid.

Lokalisering

Lokalisering er ett eksempel på plunder i en sånn utredning, for hvem ønsker vel å vedta lokalisering av demensdplasser – eller demenslandsby – i en annen kommune enn sin egen?

Og hvem ønsker å vedta permanente sykehjemsplasser – som et annet eksempel – i en annen kommune enn sin egen?

Disse spørsmålene ble løftet fram fra talerstolen, og det er grunn til å tro at de respektive representantene som stilte disse spørsmålene har rett i sine bange anelser.

Som Arbeiderpartiets Lars Fjærli Hjetland sa det: legevakta på Jessheim er et eksempel på lokalisering der kommunene rundt nå snakker om å opprette sine egne alternativer på hjemmebane – altså i sine hjemkommuner.

Moderat optimisme

Frp-nestor Harald Espelund sa lett spøkefullt – men i fullt alvor – at ordfører Ståle Lien Hansen bør være moderat optimist i samtalene med sine ordfører-kolleger i Grip. Underforstått, så kan det bli vanskelig å bli enige i rommet der ordførerne skal diskutere dette når tiden er inne.

Men det ble flertall for vedtaket om å gå videre med denne utredningen, så da er det bare å vente på neste steg i denne saken – vedtak i de andre kommunene.

I 2024 er ordfører i Ullensaker, Ståle Lien Hansen styreleder i GRIP. Ordfører i Eidsvoll, Nina Kristengård er nestleder. Leder av representantskapet ordfører i Gjerdrum, Karl Arne Johannessen. Kommunedirektørutvalget (KDU) ledes av kommunedirektør i Ullensaker, Erling S. Kristiansen, med kommunedirektør i Eidsvoll, Anne Olen Aasen som nestleder. Regionrådskoordinator for GRIP og KDU er Trine Knobel.

Knapp tilgang

“Målet er å utrede om samarbeid og samskaping fremfor konkurranse mellom kommunene om kritisk kompetanse, gir bedre løsninger i tjenester der stadig knappere tilgang på viktig personell akselererer raskt.” heter det i den politiske saken som ble vedtatt i kommunestyret.

Ullensaker styrer mot et merforbruk på 100 millioner kroner i 2024. Mye av merforbruket er i helsesektoren.

En million kroner

Prosjektet vil ha en kostnadsramme på en million kroner, der halvparten dekkes inn av oppsparte midler i Grip samt at hver kommune betaler en skjerv fordelt på innbyggertall.

Dette betyr at Ullensaker betaler 180.000 kroner (36 prosent), Eidsvoll 115.000 kroner (23 prosent), Nannestad 65.000 kroner (13 prosent), Nes 100.000 kroner (20 prosent), Gjerdrum 30.000 kroner (6. prosent) og Hurdal 10.000 kroner (2 prosent).

Økende problem

Bakgrunnen for å vurdere tema er at kommunale helse- og omsorgstjenester koster kommunene mer for hvert år.

“I desember 2021 presenterte KS en rapport som viser årlige gjennomsnittlig reell vekst på 3,4 prosent siden 2015. Til sammenlikning var realveksten i kommunenes inntekter på 1,4 prosent per år. Utviklingen er ikke endret i 2024.”

Målsettingen

Dette er den uttalte målsettingen for dette samarbeidsprosjektet:

“Utredningen vil vurdere og kartlegge den utfordringen som vil treffe kommunene sterkest og raskest (en periode < 5-10 år), herunder den økende gruppen av pasienter med kognitiv svikt og demens. Dette kan være fokus for prosjektet, men for å sikre at regionen har et helhetlig grunnlag for sin strategi, skal en enkel beskrivelse av utviklingen for flere alders- og behovsgrupper belyses. Utredningen vil også kartlegge behov på et overordnet nivå, blant annet med fokus på utviklingstrekk i befolkningen som vil kreve innsats fra kommunale ressurser.”

Ambisjonen er at det skal leveres en rapport på dette i mai 2025, og det vil være behov for å engasjere en prosjektleder.

Men det var lunken politisk stemning rundt et framtidig samarbeid om dette.

Kanskje kloke av skade fra lignende prosjekter?

Tiden vil vise om skepsisen blir til entusiasme.

Og merforbruket i helsesektoren i Ullensaker er ikke på fallende kurs.

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.