Kontakt oss

Abonnenter

Vikingskatt i byens hjerte

Avatar

Publisert

Vikinglaget Ullr samler troppene etter å ha vært det raskest voksende vikinglaget i hele Norge før koronaen.

Den lille byen vår slutter aldri å overraske når det kommer til hva som skjuler seg av små skatter.

Jessheimpuls skrev riktignok om vikinglaget – som samles i Romsaasparken hver onsdag – i 2018, men mye har skjedd siden vi traff den entusiastiske gjengen i nevnte bypark.

Det har skjedd med med vikinglaget enn med planene for Romsaasparken i løpet av tre og et halvt år, for å si det sånn…

KULTURINTERESSE: Det bunner i interesse for vikingkulturen når Heimdal Apeland (t.v.), Glenn Høibråten, Glenn Andreas Aasen Guklid og Marthe Moen Rødås samles til trening, fellesskap og samhold i Romsaasparken på Jessheim på onsdager. 

I tiden

På spørsmålet om hvorfor vikinglaget var på rask frammarsj før koronaen, svarer firkløveret vi treffer følgende:

– Oppmerksomheten i kjøvannet av serier gjør at vikingkulturen er i vinden og populær.

Seriene “Game Of Thrones”, “Vikings” og “Vikingane” har gått sin seiersgang over verden, noe som har ført til at en smal interesse for en håndfull i Romsaasparken nærmest er blitt trendy og populært.

HÅNDLAGET: Både våpen, smykker og annet håndverk er laget ut fra funn fra vikingtiden. Her ser vi en såkalt Birkaveske. 

Tilhørighet

– Hva er det som fenger med dette?

– Tilhørighet og interesse for vikingkulturen, sier Marte Moen Rødås, leder av laget etter at hun i 2018 tok mot til seg og gikk ut av bilen for å delta på sin første trening.

Og ute på sletta møtte hun han som i dag er blitt kjæresten hennes.

VENNER: Glenn Høibråten ble med en kompis for å overvære en trening i Romsaasparken. I dag er han ivrig medlem som treffer venner hver onsdag. 

– Jeg ble dratt med av en kompis, sier Glenn Høibråten, som egentlig bare skulle se på trening den dagen han slang med.

– Men så ble jeg invitert med ut på grusen, og jeg har blitt med siden. Jeg har aldri drevet med sport, og det var spill som var interessen fra tidligere. Dessuten har jeg kort vei til Romsaasparken, sier han med et smil.

Akseptert

INKLUDERENDE: Vikinglaget Ullr er det kanskje mest åpne og inkluderende vikinglaget, sier Heimdal Apeland. Det er mye av grunnen til at hun valgte å bli med akkurat dette laget. Og forrige helg kjøpe hun seg ny håndlaget brynje på vikingmarked i Lillestrøm. 

For Heimdal Apeland (18) er en del av bildet at hun blir akseptert for sin legning, i tillegg til interessen for vikingkulturen. At hun er av islandsk slekt legger nok heller ingen demper på interessen for sagaer og vikinger.

– I den kulturen var det en form for mandighet som gjaldt, men det handlet ikke om at kvinnene ikke skulle delta i kamp og annet som en skulle tro var forbeholdt menn, sier Heimdal.

– I vikingkulturen handler det om å gjøre det man er best til, sier Egil Andreas Asen Gukild, storhøvdingen i laget her i byen.

HÅNDVERK: Vikingene måtte kunne mye sjøl, også å sy, sier Glenn Andreas Asen Gukild. Her iført en hette som skal beskytte mot vind og kulde, som han har sydd sjøl. 

Ullr

– Hva slags gud var Ullr?

– Han omtales som jaktgud og skigud, men det står egentlig veldig lite skrevet om Ull, Heimdal Apeland og de andre. Vi finner mest om Ullr i Volsungesagaen, får Jessheimpuls vite.

– Han blir også omtalt som bueskytterguden, og han bærer jo pil og bue i kommunevåpenet vår, sier Heimdal Apeland.

– Hvor godt kjenner dere vikingtiden i Ullensaker ellers, uten at dette blir en quiz?

– Informasjonen er faktisk litt vanskelig å finne, og noe av det handler om at området her omtales ved andre navn, sier storhøvding Egil.

– Men det vi vet er at dette området var en viktig ferdselsåre når det gjelder handel og annet; det er nesten så vi snakker om et slags Roma, i den forstand at alle veier – nord, sør, øst og vest – ble lagt innom vårt område.

LEDER:  Marthe Moen Solås er leder av Vikinglaget Ullr. Ta kontakt og bli med hvis du er nysgjerrig, oppfordrer hun. 

Bli med

– hva skjer med vikinglaget framover?

– For oss handler det om å fortsette den gode trenden vi var i før koronaen rammet oss, noe som betyr at vi skal jobbe med rekruttering av nye medlemmer. Vi er nettopp blitt organisasjon, og det betyr at vi kan søke pengestøtte til jobben med rekruttering.

– Og vi vi kan forhåpentlig investere i mer utstyr, sier leder Marthe.

GJENNOMFØRT:  Heimdal Apeland har ny brynje og nydelig sverd. Men det er mulig å bli med på lavbudsjett, forsikrer hun.

– Hvor finner folk dere?

– Vi er på sosiale medier, men folk finner oss i Romsaasparken hver onsdag mellom 18.00 og 20.00. Kom innom, for her har vi plass til absolutt alle, er oppfordringen.

Og at det er et inkluderende og entusiastisk miljø som samles i byparken vår, kan Jessheimpuls skrive under på.

Leste du denne saken fra 2018?

Tuller ikke med Ullr

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.