Abonnenter
Vil lyssette Stein Ove Berg
I dag ville Ullensakers mest kjente visesanger fylt 75 år. Ullensaker Historielag jobber for å lyssette minnesmerket som ble avduket tidligere i høst.
I kveld – fredag – samles entusiaster og tilhengere av sangskatten til Stein Ove Berg på KaffeDilla på Kløfta for å feire at Kløftas store sønn ville blitt 75 år gammel.
PÅ SCENEN: Stein Ove Berg (t.v.) på scenen under Ullensakerfestivalen på Romerike Folkehøgskole i 1980 sammen med Paul Sundt. Foto: Tom Stalsberg
Vocus Viseklubb inviterer til bursdagsfest, og lokale aktører vil forsyne seg av sangene til Berg og framføre dem for et lyttende publikum. På scenen finner vi Frode Johansen, Per Arthur Taugard, Håkon Hauer & Monica Wather, Asbjørn Berg, Eirik Berg, Sigmund Gundersen og Jan Sjølie samt Kjell Reidar Carlson Hovde.
Les om veien fra tanke til ferdig minnesmerke her:
Lyssetting
I slutten av august det foretatt høytidelig avduking av minnesmerket som kunstner Bjørn Sørvaag Hansen har laget. Kunstverket – som med sokkel og motiv støpt i bronse blir to meter høyt – av den landskjente og elskede trubaduren Stein Ove Berg har hatt en lang reise fra tanke til realisert statue på hjemstedet Kløfta.
– Det tok oss fem år, og det har vært dem som har dømt dette nord og ned. Men vi fikk det til, sier Gro Holt, som i denne sammenheng representerer Ullensaker Historielag.
– Og nå jobbes det for lyssetting av minnesmerket?
– Det stemmer. Overskuddet fra jubileumskonserten fredag kveld går til det formålet. Vi har sendt søknad til Ullensaker kommune om å få lyssette minnesmerke, men vi har foreløpig ikke fått svar. Det er kommunal grunn, så søknad må til, sier Gro Holt til Jessheimpuls.
STØTTEKONSERTER: Kløfta Rotary og Vocus Viseklubb har arrangert mange konserter der pengene har gått til å minnesmerket av Stein Ove Berg. Her er Erik Berg og Gro Holt under en konsert på Kløfta Velhus.
Mange besøkende
– Hvordan har tiden etter avduking vært
– Vet du, det er så mange som er og besøker minnesmerket, og benkene i parken er veldig mye brukt. Det er kjempeartig at minnesmerket blir så mye besøkt, sier Holt.
– Dessuten er parken utgangspunktet for et digitalhistorisk vandringsspill som Ullensaker Historielag har jobbet fram på Kløfta.
Digitalt vandringsspill
For å nå ut til et bredere publikum – spesielt de unge – har historielaget utviklet første digitalthistorisk vandringsspill på Kløfta. Spillet er en slags avansert utgave av «stolpejakten».
Om spillet skrives det:
- Man laster ned en app som heter «Wittario» for å spille, enten fra mobil eller nettbrett.
- Man starter spillet med en spillkode eller QR-kode som blir gjort tilgjengelig fra Historielaget.
- Deretter er man i gang
Spillet vil deretter guide deg fra post til post. - På hver post vil man få opp informasjon om et kulturminne, en hendelse eller et historisk sted.
- Man vil også få oppgaver man må utføre på posten før man går videre.
- Gjennom spillet samler man opp poeng basert på de utførte oppgavene.
- Når alle postene er gjennomført er man i mål!
- Spillene er åpent og tilgjengelig hele året og gratis for publikum.
- Det kan spilles når som helst.
Vandringsspillet på Kløfta er bare det første av flere spill som vi ønsker å utvikle i Ullensaker. Neste sted som får dette er Nordkisa.
Last ned en brosjyre med kart og spillkode ved å TRYKKE HER
Fakta Stein Ove Berg
PLATECOVER: Stein Ove Berg på coveret til albumet “Kommer nå” fra 1974″. Mottoet for innsamlingsaksjonen har også vært “Våren kommer nå”.
- Stein Ove Berg ble født og vokste opp på Kløfta
- Som voksen bodde han på Kløfta, på Leirsund, på Årnes og i Vestre Udnes i Nes på Romerike, på Garderåsen i Fet, på Sørumsand, i Oslo og på Finstadbru i Aurskog
- Han debuterte i radioprogrammet Søndagsposten på NRK 1. april 1971. Han gav ut åtte musikkalbum i perioden 1974–1981. Blant hans mest kjente sanger er «Manda’ morra blues», «Kommer nå» og «Stine Maris vise».
- Berg skrev også mange av arbeiderbevegelsens mest brukte sanger.
- Han jobbet som journalist i Romerikes Blad i Lillestrøm i to perioder mens han arbeidet seg frem som en anerkjent visesanger og låtskriver på 1970-tallet og i en periode frem til han igjen sto på scenen i Aurskog i 1995
- I tidsrommet 1982–1993 drev han innen travsport og etterhvert som sykkelreparatør i Aurskog i Aurskog-Høland kommune.
- Som bakgrunn kan det tillegges at han i 1992/93 på ny begynte hos sin gamle arbeidsgiver Akershus Arbeiderblad / Romerikes Blad, nå på lokalkontoret i Bjørkelangen i Aurskog-Høland kommune.
- Tiden fra studioarbeidet til første konsert gikk fort. Stein Ove Berg forsvant ut av avisen på ny og skulle igjen livnære seg som visesanger.
- Berg hadde tidvis rusproblemer, og han valgte å ta kontakt med Evangeliesenteret i Ørje.
- Han oppholdt seg blant annet på Evangeliesenteret og sto fram som kristen i 1996.
- Han opptrådte også flere ganger i evangeliesentersammenheng.
- På det siste albumet han laget, sang han blant annet «Lær meg å kjenne dine veier».
- Kort tid etter lanseringen av albumet ble han funnet død i sin leilighet.