Åpen for alle
Julekalender – luke #14
Dagens kalenderluke er et hus som er blitt en oase for kultur i Jessheim sentrum. Et lite museum som viser Barry Matheson sitt liv, galler Egil og en perlerad av konserter under kastanjetreet er beviset på Villa Sole sitt nye liv.
Jessheimpuls sin mini-serie om historiske bygninger i Jessheim sentrum fortsetter. I dag har vi kommet til Villa Sole, et hus som er i ferd med å få nytt liv. Tekstene i vår serie har vi fått tillatelse til å sakse fra det eminente heftet “Jessheim – hus og historier” som Ullensaker kommune har laget.
Villa Sole
Industrien som vokste fram på Jessheim på slutten av 1800-tallet førte med seg en ny boform. Før dette hadde de fleste bodd på gårdsbruk eller i bygninger hvor det også var verksted, kafè eller butikk.
De som var tilknyttet industrien – enten de var eiere, funksjonærer eller arbeidere – bodde ett sted og jobbet et annet. Da Villa Sole ble bygget var den av de flotteste av sitt slag.
RESTAURERING: Tradisjons- og dekorasjonsmaler Stine Aamodt har malt kjøkkenet i Villa Sole i de opprinnelige farger. Her fra restaureringen innvendig i 2019.
Industrieventyr
Byggherren var Finn Ruud. Han var en del av industrieventyret i Kverndalen, vest for Jessheim sentrum. Her ble det fra 1868 bygget opp en tekstil- og klesindustri, med fargeri, ullvarefabrikk og garveri.
De hadde eget utsalg på Jessheim, men sendte det meste av produktene med toget til Christiania.
Finn Ruud var eier av garveriet, men solgte seg ut ca 1910. Han bygget seg hus og levde på rentene fra salget. Som et av få privathus fra perioden på Jessheim har Villa Sole en kjent arkitekt, Kristian Biong.
Kontinentalt
Biong var Finn Ruuds bror. Han startet sin utdannelse til arkitekt ved Kunst- og Håndverksskolen. Som en del av utdannelsen deltok han på turer til Gudbrandsdalen, hvor de studerte og tegnet opp gamle gårdsbygninger.
Og turen satte nok spor. Selv etter studier i England og studiereiser til Neder- land, Belga og Frankrike, så tegnet han hus inspirert av gårdene han hadde sett. Det er tydelig når en ser på Villa Sole. Her er smårutete vinduer, mørke yttervegger og detaljer i bonderokokko.
HISTORIE: Villa Sole, Doktorgården, Herreedhuset og Jessheim stasjon i ett og samme bilde.
Stjernearkitekt
Biong var en av stjernearkitektene i sin tid. Det mest kjente bygget han tegnet er Kongsseteren ved Voksen- kollen, som var det norske folks kroningsgave til Kong Håkon. Han vant arkitektkonkurransen foran Ole Sverre og Arnstein Arneberg, med et bygg hvor inspirasjonen fra bøndenes byggeskikk er tydelig.
Villa Sole er ikke prangende, men kvalitetene i materialene, håndverket og de mange arkitektoniske detaljene er slående. 100 år etter at det ble bygget har det fortsatt de originale vinduene, den originale taksteinen og et vell av originale detaljer. Som rett fra arkitektens hånd.
Tore Kværner eier i dag Villa Sole. Han ønsket å åpne huset og eiendommen for Jessheims befolkning og andre kulturinteresserte.
I 2024 kan vi slå fast at akkurat den ambisjonen ikke ble gjort til skamme.