Kontakt oss

Byhistorie

Da Jessheim så julelyset

Avatar

Publisert

Kommende søndag er det tenning av julegata i Jessheim by. Men vet du når lysene ble tent i Jessheims aller første julegate? Vet du når Norge fikk sin aller første julegran utendørs? Les og bli litt klokere. 

Julegatetenningen 2020 var en trist affære. Koronaspøkelset kastet svarte skygger over byen vår, og lysene ble tent i det stille. Det samme var tilfelle med tenningen av julegrana utenfor rådhuset og i atriumet som utgjør torget ved Storgata.

Det var rett og slett helt begredelig stemning i lille Jessheim by. Men vi gjorde det! Og det var veldig viktig indremedisin i en trist og mørk tid!

FÅ MEN STERKE: Det var ikke mange som var til stede da julegate og julegraner ble tent siste søndag i november 2020.. Men det var viktig å markere det likevel. 

Noe bedre var det i fjor, kan vi lese ut fra teksten og videoen Jessheimpuls laget i anledning julegateåpning 2021:

Lun julegateåpning i sur vind

Jessheims første

Disse høytidelige åpningene av julegata har en både kuriøs og interessant forhistorie, og ingen av oss har skade av å konsumere litt byhistorie inn i adventstiden.

Denne teksten skrev Jessheimpuls i 2018 – altså 50 år etter at temaet julegate var oppe i et møte hos Jessheim handelstandsforening. God fornøyelse.

Da vi fikk julegate

Det er interessant å bla i gamle referater fra møtene til Jessheim handelstandsforening. Det ligger mye historie i sirlig håndskrift, og historieløshet har som vi vet et trist drag og noe tomt over seg.

Derfor graver og leter vi etter små godbiter på gulnede ark.

Sirlig håndskrift og gulnede ark

Og den nydelige håndskriften byr på små skatter der vi tyder oss gjennom setningene. Som denne lille bokstavfylte godteskålen fra oktober 1968 – den aller første datoen julegate på Jessheim er nevnt i notatene:

1968: Referatet fra det første møtet der julegate er tema i møte i handelsstandsforeningen på Jessheim.

Antall lys diskutert

“År 1968 den 11/10 ble medlemsmøte avholdt på Jessheim hotell. Til stede var 14 medlemmer. Til behandling forelå bevilgning til julegate på Jessheim 1968.”

60 centimeter mellom lysene

Formannen hadde innhentet tilbud, og det var som følger:

“Omkostningene etter dette opplegg ville utgjøre cirka 9.500 kroner (1 meter mellom lysene). Det ble vedtatt å øke antall lys slik at det ble 60 centimeter mellom dem.

14.000 kroner

Prisen vil da bli cirka 13.000-14.000 kroner, med fradrag av kontantbetaling og handelsstandsrabatt.”

Ga en hundrings

Medlemmene i handelsstandsforeningen betalte inn 100 kroner hver til julegate det året, og at man skulle søke Den Norske Creditbank  om lån til resten av beløpet.

Dnc holdt for øvrig til i de lokalene som huser Kulturbanken i dag. Derav det navnet på Jessheims feteste klubbscene.

Dnc der Kulturbanken er i dag

Vi kan ellers lese at det var Gjermå og Hugo Beck som sto ansvarlige for å henge opp julegata det første året, og i senere møtereferater kan vi lese at en sedvanlig julegateåpning på Jessheim besto av fakkeltog ved speiderne og at sognepreseten i bygda – Rostad er nevnt spesielt – holdt tale ved åpningen og tenningen.

Ordfører tenner

De senere år har det vært kutyme at ordfører forstår tenningen.

5.000 godteposer

Året etter – i 1970 – var det julekampanje som sto på agendaen. Den kampanjen besto av mellom 3.000 og 5.000 juleposter til barna i perioden julegatetenning og fram til jul.

NY JULEGATE I 2000: I nyere tid – det vil si rundt år 2000 – fikk gårdeiere i Storgata en ny julegate som kompensasjon for avgitt grunn til fortau i Storgata. Dette var mens Turid Smestad Jakobsen (H) var ordfører.

Når vi i tillegg legger til at Ull/Kisa de siste årene er med på å henge opp julegata, så vet vi i hvert fall litt mer om bakgrunnen for det som skjer i sentrum søndag 28. november.

Så til svaret på de to spørsmålene innledningsvis i teksten:

  1. Den aller første julegata her i Jessheim by så dagens lys – altså at den ble tent – 30. november 1968.
  2. Den aller første julegrana utendørs ble tent i Kristiania i 1919. Ideen ble hentet fra New York, som tente sin første julegran utendørs i 1912. Det var Frelsesarmeen som sto for tenningen av julegrana i 1919 her til lands. De samlet samtidig inn penger til gode formål.

Julegateåpning søndag 27. november:

16.15: Velkommen v/ kultursjef Jon Henrik Solhei. Julemusikk v/ Ullensaker Janitsjar på Rådhusplassen

16.55: Julehilsen v/ ordfører Eyvind Jørgensen Schumacher

17.00: Tenning av julegran på Rådhusplassen før lystoget med Jessheim, Hovin og Mogreina skolekorps i spissen går til Storgata for tenning av julegata. Før tenning av julegata blir det julesang v/ Guro Vikingstad og Stian Haslie, og spilling av julesang v/ Jessheim, Hovin og Mogreina skolekorps.

17.30: Underholdning v/ Ullensaker Janitsjar og Jessheim jentekor på Rådhusplassen

18.00: Gang rundt juletreet på Rådhusplassen før barna roper på nissen

Det blir også gløggservering v/ Ullensaker Lions Club og salg av håndlys v/ Frelsesarmeen i Passasjen på Jessheim storsenter. I tillegg blir det julestand med Speider`n på Jessheim torg.

Dessuten er det søndagsåpent hos Villa Sole. Galleri Egil holder åpent, og utstillingen av håndlagde linotrykk kalt “Dommedag” henger også oppe. Tidspunktet er fra 12.00 til 16.00.
Leste du denne?

Folkevandring til galleriåpning

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.