Kontakt oss

Folk

Rutinert blomsterbarn debuterer

Avatar

Publisert

Stian Borgen (36) slipper endelig musikk som bare er hans egen. Det har tatt ham 15 år å sette sangene fri, og i april er det slippfest på Herredshuset med fullt band og vel så det.

Referansen til blomsterbarn brukes fordi den første singelen til Stian Borgen gir et hint til den musikken som blåste ned fra fjellområdet Laurel Canyon på 60- og 70-tallet. Laurel Canyon i Hollywood Hills omtales gjerne som et arnested for folk-sjangeren, takket være beboere som Crosby, Stills, Nash & Young, Joni Mitchell, The Mamas & the Papas, og The Doors – med flere.

Bluesgutt

Stian Borgen er for mange kjent som frontmannen i lokalt legendariske Bedrock Bluesband, som fartet land og strand rundt etter å ha vunnet en konkurranse under Notodden Bluesfestival samt gjort seg bemerket i NRK-konseptet “Kjempesjansen” tilbake i 2006.

DEN SPEDE BEGYNNELSE: Tiden i Bedrock Bluesband ga ungguttene – med Stian Borgen i front – massivt med erfaring gjennom mange hundre spillejobber i ung alder. FOTO: SKJERMDUMP

– Vi spilte mye – og høyt – og som frontmann i Bedrock ble det på en måte ikke så lett å fornye det jeg holdt på med. Jeg ble mett og mistet litt lysten på å spille etter hvert som årene gikk, sier Borgen til Jessheimpuls et par dager før han aller første singel under eget navn slippes her til lands.

Link til sangen finner du lenger ned i denne teksten.

Ros i utlandet

DEBUTEN: Slik ser coveret på Stian Borgen sin debutsingel ut. Det er utformet av Jessheim-firmaet Asap Media. Singelen har fått gode anmeldelser utenfor landets grenser allerede.

Men sangen “The Painter” har allerede rukket å få svært god omtale utenfor landets grenser. Det amerikanske musikkmagasinet Melomani omtaler sangen som en “sonic experience that lingers, inviting listeners to reflect on their ovn Journey of self-discovery and the masks they wear…”

– Sonisk reise

Oversatt til norsk blir dette noe sånt som “en sonisk reise som dveler og som inviterer lytteren til å reflektere over sin egen reise mot selvinnsikt og maskene vi alle bærer…”.

Det stopper ikke der, for britiske York Calling omtaler singelen “The Painter” som et “blendende lydspor som tar bringer med seg den tradisjonelle “folk music”-sjangeren inn i singer-songwriter-verdenen.”

Flere anmeldelser er kommet til, og i alle omtalene løftes det tidløse, det autentiske og det sjelfulle fram som karaktertrekk ved sangen til den 36 år gamle debutanten fra Kløfta.

Tidlig krøkes

Stian Borgen vokste opp et svært kort steinkast fra ungdomshuset på Kløfta, et sted som har betydd mye for han musikalske utvikling og dedikasjon helt siden guttedagene. Hjemme var det gitar og piano framme, så musikk har alltid vært en essensiell del av både oppvekst og interessefelt.

– Jeg slapp inn selv om jeg ikke var gammel nok, og på Huset kunne jeg benytte meg av instrumenter og lydutstyr, sier mannen som kjøpte fikk sin første gitar da han var åtte år gammel.

Så ble det Ullensaker kulturskole fra han var 10 år gammel, musikklinja ved Jessheim videregående skole og så Trøndertun folkehøyskole.

MUSIKKLINJA: Jeg er på mange måter et produkt av det lokale musikkmiljøet, spesielt det som har skjedd rundt ungdomshuset på Kløfta, sier Stian Borgen. Her avbildet med gjengen som var det første kullet som gikk ut av musikklinja ved Jessheim videregående skole etter tre år der. 

Og Huset på Kløfta er den dag i dag base for mye av det Stian Borgen foretar seg musikalsk. Sammen med navnebror Stian (Haslie) så har har Borgen etablert innspillingsstudio, og det er der mye av det som er blitt til hans første album under egen fane er blitt til – først som såkalte demoer og senere spilt inn med musikere som har sagt ja til å bidra til realiseringen av debutalbumet.

Leste du denne?

Ullensaker får studio i toppklasse

– Det har vært lite nei å få når jeg har spurt om folk vil bidra, sier Borgen, som selv har vært en eksponent for å legge til rette for andre i jobben som ungdomsarbeider og musikkarbeider.

Skrev til stryk

– Spesielle minner fra innspillingen?

– Det var spesielt å høre strykere spille det jeg sjøl hadde skrevet og arrangert til dem i studio første gang. Det var et emosjonelt øyeblikk, erindrer Borgen.

– Det har tatt deg 15 år å lage dette albumet?

– Disse sangene har aldri passet inn i noe annet av det jeg har holdt på med musikalsk, og så tror jeg at jeg ikke har vært klar for å ta dette steget før nå. Kanskje jeg skulle vært tøffere og gjort dette tidligere, men jeg har som sagt ikke vært klar før nå, sier han.

Herredshuset i april

Første singel er som sagt ute i dag, fredag, og nå kommer det til å gå slag i slag fram mot plateslipp på Herredshuset 26. april.

– Der framfører vi albumet i sin helhet, og jeg har med meg fullt band med blåsere og strykere, sier Borgen.

Billett til plateslipp finner du ved å TRYKKE HER

– Hvordan skriver du musikk, hvis det går an å spørre om noen slikt?

– Jeg er opptatt av hvordan setningene låter. Jeg leter mye etter fraseringer som vil fungere, og så bygger jeg teksten rundt disse. Tematikken kommer til etter hvert som sangen modnes.

ALLTID SKREVET: Jeg har alltid vært interessert i låtskriving, sier Stian Borgen. Han fikk sin første gitar da han var åtte år gammel, og musikk har alltid vært er stor del av livet. 

Røtter

– Hvordan vil du selv beskrive denne første singelen?

– Det er en gladlåt i oppe-tempo, selv om det er en dypere tematikk der. Jeg-personen i “The Painter” er livredd og forsøker å være alt han ikke er for å få ei dame som høyst sannsynlig ikke er bra for ham.

– Flere av anmelderne utaskjærs trekker fram det tidløse uttrykket i sangen?

– Det gjorde meg veldig glad, for jeg har alltid vært glad i røtter, altså roots-musikken, sier Stian.

Franske Extravafrench er blant dem som trekker fram de tidløse uttrykket i sangen “The Painter”:

“Borgens musikk, fylt med påvirkninger fra Ryan Adams, Nick Drake, bob Dylan og Paul McCartney, er en bro mellom fortid og nåtid – en tidsreise gjennom nyansene til rootsmusikk.”

Hør sangen her

Du kan høre singelen ved å trykke her: THE PAINTER – SINGEL

– Og du skriver nye sanger for tiden?

– Jeg har et knippe sanger som tåler å spilles inn, men nå konsentrerer jeg meg om denne utgivelsen. Jeg ser veldig fram til å spille dem for folk med musikere i ryggen.

Sier blomsterbarnet som endelig kommer med musikk fra eget bryst og under eget navn. Mange har ventet på akkurat det.

I mange år.

Nå er den her.

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.