Connect with us

Byhistorie

Sjelden svale hjem til Jessheim

Avatar

Published

on

Jarle Vespestad slår på stortromma over hele verden. Søndag kan du få en sjelden anledning til å se ham på scenen på hjemmebane i Jessheim by.

I skrivende stund er Jarle Vespestad i Berlin for å spille med en jazz-trio han aldri har truffet tidligere, og det er slik hverdagen gjerne er for musikere som tilbringer sitt utøvende liv på øverste hylle. Søndag står han på scenen på Villa Sole for aller første gang.

– Jeg må innrømme at jeg ikke vet hvor Villa Sole ligger jeg, sier Jarle på telefon fra Berlin. Han flyttet herfra i 1986, og den gang var ikke Villa Sole et kjent begrep.

I en søskenflokk på tre utøvende musikere – Liz Tove Vespestad er søster og Tom Vespestad er bror – så må Jarle sies å være den som har dratt det lengst innen musikken.

LP-lytting hos Frode

DEN GANG DA: Jarle Vespestad, Helge Hovland, Øyvind Grønbeck og Rune Jota Stangeland i bandet Stan Band en gang på midten av 1980-tallet. Den gang var det rock. I dag er det jazz. 

– Veien dit du er nå?

– Som for veldig mange andre musikkinteresserte fra Jessheim ble det korps da jeg var guttunge, flere forskjellige band lokalt og så Tonheim folkehøgskole og videre til musikkstudier i Trondheim etter det.

– Du skal heller ikke undervurdere at jeg var hjemme hos Frode Larsen og hørte på plater han hadde. Han hadde mye rart i hylla, sier Jarle.

Jazz

– Du havnet i jazzen?

– Ja, det er nok riktig å si at jeg opererer i et utvidet begrep av jazzen, sier Vespestad.

Artistene han spiller mest med er Tord Gustavsen og Silje Nergaard, men han frilanser når det er tid og behov for trommeslager.

Trengte trommer

– Nå kommer du til Jessheim sammen med et knippe musikere. Hvordan kom det i stand at du krysset spor med Amund Maarud og Tom Stalsberg?

– Jeg ble kjent med Stalsberg gjennom Stian Carstensen, og etter å ha sett konseptet Buicken sa jeg til Tom at dette hadde vært tøft med trommer i bandet. Og da konseptet Løpende Utgifter kom i stand i pandemien, så var jeg plutselig en del av det.

Og det er dette konseptet som kan oppleves under kastanjetreet på Villa Sole søndag førstkommende.

Se video fra da et prematurt Løpende Utgifter gjestet kulturbanken for et snaut år siden:

Omreisende trupp

– Hvordan vil du beskrive dette konseptet, Tom Stalsberg?

– Løpende Utgifter er et pandemiband som ble grunnlagt da alt lå brakk. Dette er folk som vil leke med musikk, sjangere og et knippe tekster.

– Vi er en omreisende liten trupp som ønsker å underholde og utfordre litt på vår vei. Repertoaret vårt er dansbart og litt rocka, og jeg vil understreke at det er lov å  by opp under nabobordene.

Hyller Jessheim

JUBILEUM: Villa Sole ble innviet som kulturarena for ett år siden. Og at plassen egner seg for utendørskonserter er det ingen tvil om. Her fra åpningen i 2021.

Stalsberg lover å lage et par splitter nye tekster som hyller Jesshiem.

– På tro og ære. Det blir hyllest til siste dans på Terrassen med Magica Fra Tryll og kanskje en hyllest til renseanlegget der jeg jobbet.

Amund Maarud

– Hva mer kan du si?

– Amund Maarud tar med seg det elektriske anlegget til Jimi Hendrix, og Jarle er jo verdens beste trommeslager øst for Nordbytjernet.

I tillegg kommer merittert bassist Steinar Raknes til Jessheim for å bidra til rytme og stødighet. Raknes er kjent for flere gjennom samarbeid med blant andre Unni Wilhelmsen.

Anmeldelsen fra Amund Maarud sin konsert under Jessheimdagene 2022:

Kraftverket Maarud

Be om mer?

Løpende Utgifter har også invitert den lokale gitaristen og låtskriveren Jan Henri Peeters med på scenen.

Vi gleder oss så til en drøy time under kastanjetreet på Villa Sole, og jaggu får vi med oss Jan H. Peeters også på ei låt, SÅ BLEI DET SÅNN.

Kan folk be om mer?

– Ja, men jeg aner ikke om de får det.

Billett til søndagens konsert finner du ved å TRYKKE HER

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.