Abonnenter
I dag staker de ut viktig kurs
KOMMENTAR
I dag skal kommunestyret diskutere utkastet til det som blir den retningsgivende og styrende planen for hvordan Jessheim by skal bli fram mot 2050.
Kommunestyret settes 12.00 i dag (link til kommune-TV: TRYKK HER). Det er ikke hvilket som helst kommunestyremøte heller, for dette er det aller siste før kommunevalget.
Dette er også grunnen til at det er et sakskart spekket med viktige temaer for framtiden: skoleplan, barnehageplan, helseplan og byplan er vel de fire store i denne sammenheng.
Spenningsmomenter er det opptil flere av for den som følger politikken i Ullensaker:
- Vil det bli tverrpolitisk enighet rundt veien videre, eller er det fare for at det blir store kursendringer hvis det skulle bli nytt politisk styre i september?
- Får vi diskusjoner om hvem som egentlig står ved roret i Ullensaker – altså om det er politikere eller administrasjonen som har hånden på roret? Det ble antydet i forrige formannskapsmøte at det allerede i kommunestyret vil komme en del spørsmål, innspill og tydelig tale fra politisk hold om byplanen og det som står i forslaget til byplan.
- Vil skoleplanen – med investeringer på opp mot to milliarder kroner – få tverrpolitisk enighet? Det har vært manet til det mot slutten av arbeidet med den.
- Hva blir sagt om at Jessheimbadet går i minus?
- Hva blir sagt om et overraskende forventet merforbruk på 40 millioner kroner i helsesektoren i kommunen i løpet av 2023?
En kule varmt?
Slike ting kan det gå en kule varmt rundt i et valgår der det handler om å vise hva man står for politisk. Måtte bare ikke partipolitisk ståsted ødelegge for de lange linjer.
HØYTIDELIG: Det var relativt høytidelig stemning da plansjef Åge Vebostad og kompani i forrige uke leverte fra seg utkastet til en byplan som kaster blikket helt fram mot år 2050. Det eneste vi vet er at det blir endringer i dokumentet. Og diskusjon.
74 sider utgjør et rammeverk som sier noe om hva slags by Jessheim kan bli om drøyt 25 år, i tillegg til at dette rammeverket sier noe om ønsket retning for det som bygges på kort sikt.
– Milepæl
– Dette er første milepæl, sa kommunaldirektør for plan, kultur og teknisk Erlend Eggum da alle hovedutvalgene var samlet for å få en orientering fra plansjef Åge Vebostad og overarkitekt Jeta Limani Andreassen.
LANSERING: Hovedutvalgene fikk en felles orientering om forslaget til ny byplan i forrige uke. Men det er i formannskapet diskusjonen rundt dokumentet eventuelt kommer denne runden. Vedtas i 2024
Veien videre for denne planen er at formannskapet i dag skal avgjøre om den sendes ut på såkalt offentlig høring, og at ambisjonen er å kunne vedta byplanen om et snaut år, altså våren 2024, sa kommunaldirektør Eggum.
Det er intet tema som vekker så mange reaksjoner – og debatteres så heftig – som når saker som har med byplanlegging å gjøre er på det politiske sakskartet.
Ikke minst har det siste året vist at det er kompleks materie å bygge by, være seg på papiret eller i praksis.
Vi har ved flere tilfeller sett kimer til konflikt mellom de politiske partiene. Og mellom administrasjon og politikere.
Garantert endringer
– Det som er helt sikkert er at det blir endringer i det som står i dette utkastet, og det blir helt sikkert politiske diskusjoner rundt dette utkastet, sa Erlend Eggum til hovedutvalgene.
Kommunaldirektøren har garantert helt rett i det han sier, for det kan synes som om det er i spørsmål rundt byutvikling at de politiske skillelinjene kommer tydeligst til syne i Ullensaker-politikken de siste årene.
Og vi har sett det som oppleves som en kamp mellom politikerne og administrasjonen i noen tilfeller.
Sannsynligheten er stor for at det blir ordskifter og hete debatter igjen, noe kommunaldirektør og hans stab er forberedt på, som Eggum ga uttrykk for.
Les om da politikken parkerte administrasjonen:
Synlig var uenigheten rundt grep for byutvikling under valgkampen i 2019. Da var byutvikling og påstander om vill vekst og lite kontroll på både byggeprosjekter og retning for bygging av byen hete temaer underveis i en valgkamp som førte til et politisk skifte for første gang på drøyt 20 år – fra blått til rød-grønt styre og stell.
KAMPHANER: Tom Staahle og Lars Halvor Stokstad Oserud i debatt direkte på NRK Østlandssendingen under valgkampen i 2019. De to har stort sett vært uenige om det meste siden, for å sette det litt på spissen.
Men hvorfor trenger vi en byplan?
Plansjef Åge Vebostad stilte det retoriske spørsmålet høyt i forsamlingen da utkastet til byplan ble presentert.
Vite hva vi gjør
Det handler rett og slett om å vite hva man driver med – og hvordan man gjør det – på veien mot år 2050. Da vil Jessheim by har 50.000 innbyggere, og målet er å lage en by som er god å bo i og som er så fin som den kan bli fordi det blir tatt gode valg herfra til – nær sagt – evigheten.
Et eksempel på planlegging er innføring av avgiftsbelagt parkering i kommunen. Der snublet de lokale myndighetene allerede i startøyeblikket.
Denne videoen fra april 2021 illustrerer parkeringsproblematikken ganske godt da avgift ble innført nærmest som lyn fra klar himmel:
Plansjef Vebostad ga også uttrykk for at den planlagte bydelen (S5) i Jessheim sentrum vil sette en ny standard for Jessheim. Fire grunneiere og Ullensaker kommune har jobbet med å lande dette i flere år.
Akkurat nå ligger området i ro, trolig i påvente av hvilke føringer som blir lagt til grunn i byplanen.
– Ny standard
Andre punkter som er vektlagt i byplanen – og også i det politiske miljøet – er:
- Parker
- Estetikk
- Høyder
- Liv mellom husene
- Beplantning
- Byen bygges innenfra og ut
- Parkering
- Trafikk
- Hensyn til omkringliggende boliger når prosjekter vurderes
- Hva gir prosjekter tilbake til byen hvis de bygges
Det blir garantert spennende tider for den som bryr seg om hvordan Jessheim by skal formes.
Og for den som vil sette seg inn i den komplekse tematikken, så finner du byplanen ved å TRYKKE HER
Så gjenstår det bare å ønske lykke til med arbeidet og justeringene.
Måtte det gå seg til.
I siviliserte former.