Åpen for alle
Teater med ungdomsrelevans
Torsdag rulles et spesielt samarbeid ut i kulturhuset i form av teatersamarbeid med profesjonell regissør og dramaelevene ved Jessheim videregående skole. Temaet er snitchekultur blant ungdom.
Barn og unge tier om alvorlige hendelser i frykt for å bli stemplet som «snitch» – en tyster.
Uttrykket «snitch» har bredt om seg i ungdomskulturen og språkbruken. Å melde fra om urett begått mot deg har blitt til å «snitche» – og den som snitcher kan stå overfor strenge represalier.
Stemples
Barn og unge som blir stemplet som snitchere opplever å bli utsatt for sosial utestengelse, mobbing, trusler og hatprat. De som opplever dette tier ofte alt i hjel, i frykt for at de voksne vil gjøre alt verre hvis de blander seg inn.
Det er nettopp dette Lise Monica Nygård har skrevet om i forestillingen “Jævla snitch”, som spilles i kulturhuset torsdag denne uka.
Rett på
Med støtte fra Barne- ungdoms og familiedirektoratet har Nygård gått rett på tematikken i forestillingen som spilles ut av tredjeklassingene ved dramalinja til Jessheim videregående skole.
– Vi har øvd siden jul, og vi har vært gjennom en intens periode nå i januar, sier regissøren til Jessheimpuls.
– Samarbeidet har vært fint?
– Det har vært helt nydelig. Elevene bidrar inn i stykket og de byr på mye.
– Har du lært noe underveis?
– Kanskje at temaet er noe å engste seg for blant unge, sier Nygård.
Politiet roser
Forestillingen til Nygård og dramaelevene får applaus fra politiet – ikke minst fordi dette er et reelt problem i samfunnet.
– Det er et samfunnsproblem som påvirker en ungdomskultur, sier politiførstebetjent Anne-Kathrine Hofseth Gundersen.
– Hvorfor er det sånn der ute?
– Å tyste kan føre til replisalier og uthenging på sosiale medier, og dette er basert på fryktkultur. Konsekvensen er at mange kvier seg for å snakke med oss – være seg de unge sjøl eller foreldre, sier Hofseth Gundersen.
Bevisstgjøring
– Hva kan gjøres?
– Dette er noe vi må gripe tak i helt ned i barneskolealder, og det er viktig at ikke minst voksne våger å stå opp mot dette. På den måten kan vi endre en negativ kultur, og jeg mener å se tegn til at flere unge er i ferd med å våkne. Mitt inntrykk er at flere unge nå kjenner på at dette er ugreit, ikke minst når det dreier seg om alvorlige saker der vold er involvert, sier Hofseth Gundersen.
– Hva vil du si til de som nå setter opp teaterstykke?
– Det et godt bidrag som bidrar til bevisstgjøring rundt dette. Det er viktig å ha fokus på problemet, være seg om det er politiet eller i form av kultur.
Forestillingen spilles i Ullensaker kulturhus på dag- og kveldstid torsdag. Dagtid er forbehold skoleklasser.
For billett til kveldsforestilligen: TRYKK HER