Abonnenter
App uten appell?
Den nye ordningen med innføring av app og maksimal grense for antall besøk havner i spørretimen i kommunestyret i Ullensaker neste uke. Unødvendig og tungvint, mener Senterpartiet.
– Dette er ikke verdens største sak, men jeg er blitt kontaktet av ganske mange som er irriterte på at dette innføres, ikke minst stiller jeg spørsmål ved timingen av dette samtidig som forbud mot å kaste tekstiler i restavfall er innført, sier Senterpartiets Lars Halvor Stokstad Oserud til Jessheimpuls.
Sp-politikeren peker på at dumping av søppel på avsidesliggende steder har vært et gjentagende problem i Ullensaker, og han frykter at innføringen av denne appen kan gjøre at dette tiltar.
Dette skrev Jessheimpuls i 2018:
Dumper i skogen?
– Jeg frykter at folk dropper å dra til Øras hvis det blir for mye styr med å dra dit, og 12 ganger for en husholdning er egentlig ikke så mange turer, sier Stokstad Oserud.
Det er nemlig slik at hver husstand har en app med 12 besøk til 100 kroner ganger. Fra tur nummer 13 koster det 350 kroner å levere søppel på Øras.
Dette skriver Øras på sin hjemmeside:
«Kvoteordningen fungerer som en klippekortløsning, og du får utdelt 12 klipp per kalenderår. Det betyr at du 12 ganger i året kan levere avfall med kr 100,- i brukerbetaling. Dersom du har avfall som er gratis å levere (slik som EE-avfall, hageavfall, farlig avfall, ombruk og tekstilavfall), betaler du ingenting og det trekkes ingen klipp. Når de 12 klippene er brukt opp, må du betale mer for å levere avfall (dette gjelder ikke avfall som likevel er gratis å levere). Da er ikke lenger brukerbetalingen subsidiert og det vil koste 350 kroner. Alle som er folkeregistrert på samme adresse deler på kvoten.»
Les mer her: Nå innfører vi ØrasID
Spørretimen tirsdag
Stokstad Oserud stiller dette spørsmålet – og foreslår sågar et vedtak han ønsker at det stemmes over – i kommunestyret kommende uke.
Dette er spørsmålet:
«Nylig har Øras innført en ordning med app og legitimering for å levere avfall på gjenvinningsstasjonen. I tillegg er det innført en maksimal grense på antall besøk.
For oss synes dette unødig byråkratisk og tungvint, og det vil også påføre mange av våre innbyggere ekstra kostnader. Å levere avfall bør være enkelt og smidig, og lagt opp slik at det er lystbetont. Det vil sørge for mest mulig «avfall på rett veg», som Øras har hatt som slagord. Lager vi barrierer og hindringer, vil dessverre en del velge enklere løsninger for å avhende sitt avfall. Disse er som regel primitive og ulovlige, enten det f.eks er snakk om å kaste avfall som burde vært levert på Øras i ordinære avfallsdunker, eller i verste fall å dumpe det i naturen. Det er ekstra paradoksalt at denne ordningen innføres nå, samtidig med forbudet mot å kaste tekstiler i restavfallet. Når vi også veit at det i vårt område ikke er innført noen ordning for tekstilavfall, men at dette må leveres på Øras, burde innbyggerne fått gratis kaffe og en varm velkomst på Dal skog.»
Forslag til vedtak:
«Ullensaker kommune tar initiativ til å stoppe ordningen med ID, app og maksimalt antall besøk. Dette tas opp i første mulige styringsorgan. Ordningen med brukerbetaling vurderes avviklet eller redusert. Tiltak som kan gjøre det ekstra lystbetont å levere avfall vurderes.»
– Kostbart
Slik forklarer Øras (på deres hjemmeside) innføringen av adgangskontroll og app på gjenvinningsstasjonen:
– Driften av gjenvinningsstasjonen og videre håndtering av avfallet er kostbart. Det er innbyggerne i våre eierkommuner som skal få laveste pris når de kommer til oss, sier daglig leder Trym Denvik.
– Innbyggerbeviset vil bidra til en mer rettferdig ordning, og sørger for at næringskunder og personer som ikke er bosatt i en ØRAS-kommune, må betale mer for levering av avfallet. På den måten kan vi holde brukerbetalingen så lav som mulig, legger han til.