Kontakt oss

Åpen for alle

Annerledesmannen Kjetil

Avatar

Publisert

den

Kjetil Lilleaas gir seg på Romerike folkehøgskole etter et kvart århundre som lærer. Men han har fortsatt en hel del ugjort i det lokale kulturlandskapet.

De neste ukene er et jobbmessig oppløp for Kjetil Lilleaas. Da kan han se tilbake på 150 selvskrevne forestillinger, 40 gjennomførte konserter og 50 klassiske teateroppsettinger som lærer ved Romerike folkehøgskole, stedet som har vært arbeidsplassen hans siden år 2000.

Siste forestilling

Men aller først (en slags anmeldelse og personlig betraktning):

Jessheimpuls var til stede på premieren av Lilleaas sin (foreløpig?) siste forestilling der han har skrevet manus og lagt til rette for at elevene kan blomstre.

«Lysere tider» er ifølge folkehøgskole-rektor Haldis Brubæk «klassisk Lilleaas», og vi tror vi skjønner hva rektor legger i de ordene.

For «Lysere tider» – folk anbefales å ta turen til teaterlåven i løpet av denne uka for å overvære forestillingen – som er komedie, alvor, samfunnskritisk, realistisk og – ikke minst – rasende godt regissert og spilt- av den siste klassen Lilleaas har gleden av å undervise som lærer ved skolen ved Nordbytjernet.

Romerike folkehøgskole sitt univers trer fram i denne teaterforestillingen, som bærer i seg refleksjon en kommende 70-åring verdig (Lilleaas) og den har en hurtighet og snert i seg som slett ikke er noe vi forbinder med en godt voksen person. Det er kvikt og reflektert og humoristisk. Og det er livsglede i fullt monn.

Publikum gikk faktisk ut til lysere tider etter forestillingen, som blant annet blir løftet av Raga Rockers sitt tekstunivers. Låtene er arrangert om for anledningen, og det funker som ei kule.

Sånn, anmeldelse over. Gå og se forestillingen da, dere.

For spilletider. TRYKK HER

Avskjedsintervjuet

Kjetil Lilleaas er hvert øyeblikk pesnsjonist, og Jessheimpuls har tatt turen en fredag formiddag for å snakke om jobben han er i ferd med si adjø til.

Skjønt, jobb…

– Det er nesten for galt at jeg har fått betalt for å gjøre dette, for det har vært bare moro og særdeles givende år, sier Lilleaas til Jessheimpuls.

Mange kjenner den vitale fyren fra prosjekter som The Husbands og diverse soloprosjekter på forskjellige scener her på Jessheim opp gjennom årene, men det er altså på folkehøgskolen Lilleaas har hatt sitt virke som teaterlærer gjennom mange år.

– Folkehøgskolens betydning i 2024?

– Viktigere enn noen gang, kommer det kontakt.

Hamsterhjulet

– Ja?

– I vår tid handler alt om å komme seg så raskt inn i hamsterhjulet med hus, gjeld, bil og alt som hører «voksenlivet» til. Folkehøgskole-tilværelsen gir unge folk en mulighet til å stoppe opp og tenke gjennom om det er andre ting av verdi i livet. For mange er dette et år å bli kjent med andre sider av seg sjøl og livet, sier Lilleaas.

Han har sett elever komme og gå, og han har sett unge mennesker blomstre gjennom et år ved Nordbytjernets bredd.

Forstå seg sjøl

– Ikke nødvendigvis fordi de blir profesjonelle, men de får en smak og forståelse av kulturlivet – ikke minst at penger ikke er det man blir rikest på hvis man vier seg til kulturlivets sfære.

Selv har han holdt seg ung ved å omgås motiverte elever i det daglige, og Lilleaas mener at folkehøgskolen – og lignende institusjoner – er en viktig motvekt eller balanse til en mer og mer digitalisert hverdag.

– Sjøl tok jeg et hvileår som varte 10 år – med strøjobber og annet – før jeg kastet meg inn i arbeidslivet for fullt. Men det er kanskje ikke helt vanlig det heller, sier mannen som ikke har tenkt til å sette seg ned i en stol når han nå går av med pensjon – mye fordi 70 år er absolutt siste grense for å stå i jobb.

Altfor ung

– Jeg er altfor ung til å fylle 70 år, sier han med et smil om munnen.

Men litt alvor er det nok bak utsagnet, og det er allerede urealiserte prosjekter som har krabbet seg langt fram i pannebrasken til Lilleaas.

– Som hva da?

– Vel, jeg er jo involvert i to storband, og jeg er med i The Husbands og mitt eget bandprosjekt. I tillegg er jeg involvert i en oktett oppe på Råholt, så jeg skal nok klare å holde meg aktiv.

– Du blir på Jessheim?

– Ja, jeg bor her, og jeg var så heldig å komme inn i et nettverk med likesinnende da jeg flyttet hit i forbindelse med jobben. Jeg har alltid følt meg velkommen her opp, og jeg trives veldig godt.

Livsløgnen

– Har hatt et mantra eller motto gjennom dine år som lærer, være seg i Hallingdal eller her på Romerike folkehøgskole?

– Som lærer på folkehøgskolen har jeg alltid vært opptatt av at elevene skal stå på scenen foran et publikum så mye som mulig. Dessuten har jeg vært opptatt av å involvere elevene i alt rundt en oppsetting. Alle vokser på å få ansvar. Det handler ikke om alder.

Lilleaas er også opptatt av betydningen av å gjennomføre og realisere ting man setter seg fore, og det handler ikke nødvendigvis om å være den dyktigste i faget eller feltet man opererer i.

Gjennomføring

– Gleden av å få til noe er ubetalelig. Og så er jo sånn at hvis man tar livsløgnen fra et menneske, så tar man også livsgleden fra det mennesket, sier han.

– Vemodig å gi seg som lærer?

– Det har vært en utrolig givende tid, og jeg har hatt flaks ved å kunne ha en jobb som dette. Samtidig er det viktig med kontinuitet og at dyktige folk kommer inn, sier Lilleaas.

Og du kommer garantert til å se annerledesmannen Kjetil Lilleaas på en scene nær deg i tiden om kommer.

Noe annet ville vært veldig rart, slik folk kjenner ham.

Copyright © 2024 Jessheimpuls AS, Storgt. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.