Politikk
34 millioner i minus og kutt i stillinger?
Den økonomiske virkeligheten i Ullensaker er kommet dit at politikerne nå står overfor konkrete kutt for at budsjettet for 2020 skal gå i balanse.
Rådmannens tertialrapport og prognoser for 2020 viser et forventet minus på 34,4 millioner kroner. Da er ikke koronakostnadene på det som kan bli 66 millioner kroner tatt med i regnestykket.
Rådmann Rune Hallingstad og hans stab peker på mulige tiltak for å bringe kommunens årsresultat i balanse. Omdisponering av kroner er en del av det bildet rådmannens skisserer, men det er ikke nok for at det skal bli balanse. Politikerne må høyst sannsynlig foreta kutt som påvirker tjenestetilbudet og som kan risikere å stride mot løfter som ble gitt under valgkampen.
Samarbeidsavtalen til det rødgrønne flertallet finner du HER
Finne løsninger
Politikernes mandat og ansvar beskrives slik:
«I henhold til delegeringsreglementet skal hovedutvalgene gjennom behandlingen av rådmannens løpende rapportering påse at resultatenhetene overholder de gitte budsjettrammer og at fastsatte må og resultatkrav nås. Det er derfor innarbeidet vedtakspunkter som skal bidra til at hovedutvalgene ivaretar inndekning av merforbruk innenfor sitt område.», står det i saksframlegget.
Bom i budsjettet
Rådmannen ønsker at hovedutvalgene vedtar inndekning innenfor sitt område, men han ber samtidig om at politikerne fremmer alternative tiltak tilsvarende merforbrukets størrelse hvis de velger å se bort fra administrasjonens forslag.
Hovedutvalget for teknisk, idrett og kultur:
- Det forventes et merforbruk på 4,5 millioner kroner i 2020, delvis på grunn av at det ble lagt inn urealistiske inntekter i budsjettet som ble vedtatt politisk
- Inntekter på kommunal parkeringsvakt blir 3,8 millioner kroner mindre enn budsjettert
- 500.000 kroner mindre i inntekter på kommersiell utleie ut over det rådmannen foreslo
- 200.000 kroner i inntekter gjennom parkeringsavgifter langs kommunale veier er forsinket
Bom i budsjettet dekkes inn av reserver. Rådmannen finner ikke inndekning for disse punktene.
Ett grep som foreslås er for øvrig å legge ned biblioteket på Kløfta og overføre de ansatte til Jessheim. Dette blant annet fordi leieavtalen går ut nå i 2020.
https://jessheimpuls.no/jp/2019/12/09/fra-naeringsskatt-til-avgiftsparkering/
Hovedutvalget for skole og barnehage:
Prognosene viser et merforbruk på 15,8 millioner kroner, noe som i hovedsak skyldes refusjonsordning barnehage, tiltak knyttet til barn som har rett til spesialpedagogisk hjelp samt tiltak for barn med nedsatt funksjonsevne.
Kutt i stillinger
For å dekke inn merforbruket er det derfor i størst mulig grad vurdert å redusere ikke-lovpålagte stillinger:
- Det er beregnet inn avvikling av 15 miljøterapeut stillinger, som tilsvarer en miljøterapeut per skole
Konsekvensen av tiltaket er reduksjon i kvaliteten på arbeidet med læringsmiljø. Det vil også gjøre det vanskeligere å avdekke og følge opp mobbing. Det vil bli mindre oppfølging av sårbare og utsatte elever. Uten miljøterapeuter må skolene omdisponere lærerstillinger til sosiallærerressurs, noe som igjen vil påvirke i hvilken grad skolene når lærernormen.
- Oppsigelse av tre læringsmiljøveiledere og en regneveileder ved det nystartede Pedagogisk senter
«Konsekvensen av oppsigelse av 3 læringsmiljøveiledere gjør det vanskeligere å avdekke og følge opp mobbing. Det vil bli mindre oppfølging av sårbare og utsatte elever. Det vil bli vanskeligere å oppfylle politisk vedtak om å opprette kommunale og skolevise innsatsteam mot mobbing.»
https://jessheimpuls.no/jp/2019/11/06/pedagogisk-spisskompetanse-under-ett-tak/
Kutt i avlastning?
Hovedutvalget for helse og sosial omsorg:
I dette hovedutvalget ligger merforbruket an til å bli på drøyt 8 millioner kroner, og et forslag til å bøte på dette minustallet er blant annet å ved å «senke dekningsgraden på korttidsplasser (avlastningsplasser): Ved strukturelle tilpasninger er det mulig å senke dekningsgraden på korttidsplasser med 12 plasser og likevel gi et forsvarlig tilbud, mener rådmannen.
Dette kan gi 3 millioner kroner i effekt i 2020, og rundt 8 millioner kroner som helårseffekt i 2021.
Avgjøres i juni
Hovedutvalgene setter seg ned for å behandle denne og andre saker tirsdag 10. juni. Formannskapet skal ha sitt siste møte før ferien 16. juni før kommunestyret fatter endelig vedtak 26. juni.
Det er flere viktige saker som skal behandles før ferie. Jessheimpuls kommer tilbake med saker om dette.
Det som er sikkert er at det blir en krevende politisk j́uni i Ullensaker.
Rådmannens rapport finner du HER