Abonnenter
Ett år i idrettens tjeneste
Haakon S. Fjone har vært daglig leder i Ullensaker idrettsråd i et drøyt år. Han oppsummerer året som hektisk og givende.
Jessheimpuls fanger opp Fjone etter en helg på anleggs- og idrettsrådskonferanse i regi av Norges idrettsforbund. Der var 250 personer som brenner for idretten samlet, og det vanket mye skryt til både Ullensaker idrettsråd, Ullensaker kommune og idrettsanlegget i Ullensaker idrettspark i området Gystadmarka.
– Det var utrolig morsomt å representere idretten i Ullensaker, for det var mange lovord etter omvisningen i Ullensaker idrettspark, sier Fjone til Jessheimpuls.
Vanket ros
– Hva fikk dere og Ullensaker ros for?
– Delegatene som var på omvisning lot seg imponere over hvor kompakt Ullensaker idrettspark er, med gåavstand til det meste, og samlokalisering med skoler og kommende boligområder i Gystadmarka. Det ble også bemerket at det blir idrettsflater tilgjengelig når det blir utvikling av hele Gystadmark, sier daglig leder.
– Men det vanket også lovord om det samarbeidet idrettsrådet har med Ullensaker kommune. Det blir sett på som unikt, legger Fjone til.
– Vi er med andre ord godt forspent med idrettsflater?
– På noen anleggstyper er vi godt dekket opp, men vi mangler det vi trenger aller mest akkurat nå – idrettsflater innen ballidretter og kampsport.
– Det er ikke nevnt så mye om idrettsflater i utkastet til ny byplan, og vi jobber for å synliggjøre viktigheten av å sikre arealer til idrettsformål i framtiden, sier Fjone, som sammen med styreleder i idrettsrådet Iren Antonsen ble gjenstand for en god del oppmerksomhet etter ordfører Ståle Lien Hansen sitt innlegg under konferansen.
Lagt merke til
– Samarbeidet mellom idrettsrådet og kommunen blir lagt merke til der ute, så det var mange som lurte på hvordan vi har fått til dette samarbeidet her hos oss. Svaret på det er seriøs og langsiktig jobbing gjennom 20 år, og det at idrettsrådet fremmer idrettens behov inn mot Ullensaker kommune og politikken er en nøkkelfaktor når det kommer til langsiktig jobbing, sier Fjone.
– Vi spiller på lag med kommunen, og vi har aktiv og god dialog med både administrasjonen og politikken, sier Fjone, som eksemplifiserer denne dialogen ved å peke på ukentlige møter mellom idrettsråd ved styreleder Iren Antonsen og politisk ledelse i kommunen.
– Vi føler også at ordførers dør alltid er åpen for idrettsrådet, og samarbeidsavtalen vi har med Ullensaker kommune ligger i bånn og er førende for alle parter, utdyper han.
– Hva har året ellers bydd på av utfordringer og gjøremål?
– Noe av det aller første jeg gjorde som daglig leder var å få besøk av idrettspresidenten, så det var bra driv fra første stund.
Leste du denne fra 18. oktober 2023?
– Det har vært et hektisk år for min del, og noe av det har å gjøre med at det stilles helt andre forventninger og krav til idrettsrådet når vi har fått på plass en daglig leder på heltid. Men det betyr også at det er mulig å treffe flere på dagtid, og det gjør det også mulig å synliggjøre den jobben idrettsrådet gjør, mener Fjone.
– Det forventes også raskere svar fra oss, og vi blir mer involvert både hos kommunen og idrettslagene, fortsetter han.
Ullensaker idrettsråd har også fått på plass en ansatt til i 80 prosent stilling.
Faddertiltaket
– Og behovet er der, forstår vi?
– Det ser vi veldig godt gjennom tallene til barne- og ungdomstiltaket, og da i særdeleshet faddertiltaket.
Faddertiltaket startet opp i 2004 fordi vi så at det også den gang var noen som falt utenfor på grunn av økonomi, sa leder av idrettsrådet Iren Antonsen til Jessheimpuls tidligere i vinter.
I snart 20 år har faddertiltaket vært i stand til å hjelpe til økonomisk der behovet har vært størst, og det er to viktige punkter pengene kommer til nytte.
- Unge som kommer fra kår der økonomien er trang får en mulighet til å være en del av den organiserte idretten
- Mange som er på vei ut av idretten fordi økonomien hjemme ikke strekker til holder på lenger med organisert idrett
700 unge får støtte
I dag får 700 barn og unge i Ullensaker mulighet til å drive med organisert idrett gjennom faddertiltaket, og behovet er økende i en kommune der barnefattigdom er en del av det store bildet i Ullensaker Kommune.
– Bare i år runder vi 200 nye som får støtte via faddertiltaket, så det er ingen tvil om at dette bidrar til at unge får utfolde seg i organisert idrett, sier Fjone.
På Romerike er det kun Ullensaker og Lillestrøm som satser på daglig leder i idrettsrådet, og Haakon Fjone opplever det som en anerkjennelse at mange kommuner ser til Ullensaker når det kommer til hvordan et samarbeid mellom idretten og Ullensaker kommune fungerer.
– Jeg merker at vi i Ullensaker er i en unik situasjon etter å ha snakket med andre som jobber for idretten i andre idrettsråd. Mange er imponert over at idrettsrådet anerkjennes som en så viktig samarbeidspartner for det politiske miljøet i kommunen, og det er igjen et resultat av mange års jobbing, i tillegg til at vi har en styreleder og et styre som jobber aktivt inn mot politikken i Ullensaker for å få gode rammevilkår for idretten i kommunen vår, sier Fjone.
– Nå jobber politikken med budsjett for neste år og årene om kommer?
– Ja, og vi har møter med alle politiske partier i den forbindelse, og vi står på for å sikre de fantastiske rammevilkårene vi har for idretten, sier en travel daglig leder i Ullensaker Idrettsråd.