Connect with us

Folk

Fra Syria til gjestebud på Skaugum

Avatar

Published

on

Kjerstin Rastad i Ullensaker kommune skal i kveld møte kronprinsparet på Skaugum sammen med 50 andre Røde Kors-delegater som har jobbet i krig og konflikt de siste årene.

I kveld arrangerer Kronprinsparet sitt årlige gjestebud på Skaugum, og blant de 50 inviterte finner vi psykologfaglig rådgiver i Ullensaker kommune Kjerstin Rastad. Hun var i perioden 15. august til 8. oktober på oppdrag for Røde Kors i en flyktningeleir nordøst i Syria. Der jobbet hun spesielt med psykososial støtte blant dem som bor i Al Hol-leiren – en leir der mer enn 68.000 mennesker lever.

Røde Kors driver et feltsykehus der, og det var der Kjerstin jobbet.

Psykologisk førstehjelp

– Hva var dine oppgaver under dette oppdraget?

– NorCross åpnet i samarbeid med Syriske Røde Halvmåne et feltsykehus i denne flyktningeleiren. Feltsykehuset inneholder operasjonsrom, intensivavdeling og apotek som gjør livreddende kirurgisk og medisinsk hjelp tilgjengelig for de nesten 70.000 som bor i leiren, sier Rastad til Jessheimpuls.

– Denne gangen var mine oppgaver hovedsakelig knyttet direkte til flyktningene, og det var psykologisk førstehjelp i form av støttesamtaler til pasienter og pårørende, det var å hjelpe til med stressmestring og forskjellige aktiviteter med barna for å skape normalitet, glede og lek. «Ballongterapi» slo an.

LEK: Glede og lek er en del av den psykologfaglige bistanden Kjerstin bidro med i Syria i nesten to måneder i høst. 

Håpløshet slår rot

– Hvordan lever de i flyktningeleiren?

– Mitt inntrykk er at mange er preget av frykt, sinne, gråt og sorg. Håpløsheten er i ferd med å slå rot.

– Hvordan har barna det, sett ut fra et psykologfaglig ståsted?

– Alle barna i leieren har tidligere opplevd krig og lever nå under vanskelige forhold, både fysisk og psykisk. Dette gjør seg utslag på forskjellige måter, noen av de psykososiale konsekvensene jeg observerte var: forstyrret søvn, konstant alarmberedskap, skepsis til ukjente, voldelig lek og aggresjon, apati og likegyldig.

– Og så tok mange stort ansvar for å ivareta søsknene sine, i tillegg til at de opplevde ansvar for å trøste og støtte de voksne, sier Rastad.

ANSVAR: Det er mange som tar ansvar for egne søsken i flyktningeleiren.

Overføringsverdi

– Er det mulig å forberede seg på det som møter deg når du drar ut på denne type oppdrag?

– Både ja og nei, vil jeg si.  Vi får gode briefer av Røde Kors i forkant, men jeg vet jo aldri hva som vil bli utfordrende, profesjonelt eller personlig, før man står i det.  Men for mange er det faktisk møtet med hverdagen hjemme i Norge som blir det største kultursjokket.

– Hvilke erfaringer tar du med deg hjem til den daglige jobben i Ullensaker kommune?

– En ting er jo en bedre forståelse av hvordan syriske flyktninger har hatt det før de kommer hit, og jeg kan dele mine erfaringer med dem som jobber med dette her hjemme.

– Men jeg må få lov til å skryte av Ullensaker kommune som arbeidsgiver. Min leder og kollegaer er oppmuntrende og støttende til at jeg reiser ut når jeg blir kalt ut på oppdrag, og jeg vet at det er delegater som ikke har den samme forståelsen hos sine arbeidsgivere. Jeg får permisjon uten lønn, og jeg sørger for at mine oppgaver her hjemme blir ivaretatt når jeg reiser ut.

Kronprinsparet

– Hvordan fungerer dette med å bli kalt ut på oppdrag?

– Jeg er godkjent til å stå på en liste – eller såkalt roster – sammen med cirka 250 andre fagpersoner innenfor sitt felt. Og jeg  jobber med mitt fagfelt når jeg reiser ut på oppdrag, på samme måte som en kirurg eller tekniker jobber innen sitt fagfelt.

SYKEHUSET: Kjerstin Rastad på sykehuset i flyktningeleiren nordøst i Syria. 

– Og i kveld er det gjestebud på Skaugum. Hvilke forventninger har du til det?

– Er det lov å si at jeg gleder meg aller mest til å møte igjen de andre delegatene. Det blir nesten som en slags reunion for oss, sier Kjerstin etterfulgt av en liten latter.

– Men det er klart det er stas og at det blir en opplevelse. Det blir også spesielt siden Kronprinsessen er Røde Kors sin øverste beskytter.

Dette skriver Slottet om selve arrangementet:

“For femtende gang inviterer Kronprinsparet til Gjestebud på Skaugum. Tradisjonen ble startet i forbindelse med TV-aksjonen Hjerterom i 2004, som gikk til Rådet for psykiske helse og Kirkens Bymisjon. 

I år inviterer Kronprinsparet rundt 50 delegater fra Røde Kors hjem til seg. Delegatene er mennesker som på kort varsel reiser ut til konfliktområder på vegne av Røde Kors, der de utfører livsviktige oppgaver i førstelinjen i krig og konflikt. Delegatene kommer hjem med sterke opplevelser og førstehåndsinntrykk fra noen av verdens verste kriser. De er modige mennesker som ofrer hjemlig trygget i Norge i lengre perioder for å bistå Røde Kors i deres livsviktige arbeid for mennesker i nød.”

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.