Connect with us

Folk

Framoverlent prosjekt skal aktivisere demente

Avatar

Published

on

Rosita Eliassen er Ullensakers nye frivillighetskoordinator. Det første hun tar tak i er å rekruttere frivillige som vil gjøre aktiviteter med hjemmeboende med demens. 

Ullensaker kommune har fått 300.000 i prosjektmidler for å opprette den stillingen Rosita Eliassen er ansatt i. Hun er fersk i jobben som frivillighetskoordinator for personer med demens her i Ullensaker, men hun har lang og erfaring fra både frivilligheten (teatermiljøet i Fet) og demensomsorgen i tidligere Sørum kommune.

Eliassen kombinerer stillingen i Ullensaker med jobben som tilrettelegger for kulturaktiviteter og frivillighet ved demensenheten Sørvald i Lillestrøm kommune.

Les også:

https://jessheimpuls.no/jp/2020/09/10/nye-grep-for-a-oke-aktivitetstilbud-for-demente/

Ta kontakt

– Hva prioriterer man i ny jobb som frivillighetskoordinator i Ullensaker kommune?

– Det blir å gjøre det kjent at vi har et ønske om å knytte til oss frivillige som ønsker å bli aktivitetsvenn for å aktivisere hjemmeboende med demens, og det er det vi går i gang med nå, sier Eliassen, som begynte i stillingen 4. januar.

– Hvordan ser du på rekrutteringen?

– I tidligere Sørum kommune hadde vi 32 aktivitetsvenner da samfunnet ble koronastengt. Det synes vi var veldig bra, og jeg ser for meg at det skal være mulig å rekruttere frivillige her i Ullensaker også.

Liker holdningen

Rosita Eliassen sitter og oppdaterer seg på frivilligheten i Ullensaker, og hun liker det hun leser om holdningen det offisielle Ullensaker har til frivilligheten. Det er viktig å se på frivilligheten som et supplement og at verdien av frivillighet verdsettes.

– Gjennom teatermiljøet i Fetsund kjenner jeg verdien og viktigheten av frivillig arbeid, og det er viktig at dette arbeidet blir satt pris på. Det er min oppfatning at Ullensaker kommune ser verdien av frivillighet.

LØFTES FRAM: Frivillighet løftes fram – både i praksis og svart på hvitt – i Ullensaker kommune. Her et klipp fra frivillighetsmeldingen.

Tur og annet

– Hva slags aktiviteter kan det være snakk om?

– For å si det veldig enkelt, så handler det om å aktivisere hjemmeboende med demens, og personer med demens har samme type interesser som deg og meg. Ofte handler det om tur utenfor hjemmet – teater, kino, kafé, strikking, fisketur eller annet.

– Hvem er en typisk aktivitetsvenn da?

– Her i Ullensaker er det jo mange innflyttere, og kanskje noen av dem har lyst til å komme seg inn i et miljø for å bli kjent med folk?

– Eller så kan pensjonister være gode aktivitetsvenner, vi har folk som er midt i livet med voksne barn som har tid til overs som de ønsker å bruke på andre og så er ungdommer kjærkomne som aktivitetsvenner.

Les også:

https://jessheimpuls.no/jp/2020/09/17/skal-sorge-for-at-demens-ikke-gar-i-glemmeboka/

Demensforeningen fornøyd

Mona Thomsen i Ullensaker demensforening er veldig fornøyd med at det er kommet på plass en frivillighetskoordinator som fokuserer på aktiviteter for hjemmeboende med demens.

– Behovet er stort for nettopp denne gruppen, og vi ser fram til å jobbe med Ullensaker kommune for å legge best mulig til rette, sier Thomsen til Jessheimpuls.

– Hvor “trykker skoen” når det kommer til demens i Ullensaker, Mona?

– Vi er en stor kommune, og vi har en ganske lang vei å gå når det det kommer til generell kompetanse for å bli et demensvennlig lokalsamfunn, da tenker jeg på hvordan vi alle forholder oss til demens. Vi trenger heve kunnskapsnivået blant folk, sier Thomsen.

Supplere det offentlige

VERDSATT: Klippet fra frivillighetsmeldingen til Ullensaker kommune.

Rosita Eliassen er opptatt av at frivilligheten blir et supplement til de ansatte som jobber innen demens, og hun føler at Ullensaker er på ballen når det nå ansettes en frivillighetskoordinator i kommunen.

– Jeg merker at det begynner å skje noe på dette feltet mange andre steder, og jeg føler meg trygg på at vi skal få til noe her i Ullensaker. Jeg har samarbeidet med Nasjonalforeningen for folkehelsen i mange år, så det handler om å bygge opp noe jeg har vært involvert i og jobbet med tidligere. Og jeg har sett resultater av å koble frivillige og fagfolk på denne måten.

– Hvordan blir man aktivitetsvenn?

– Ta kontakt med meg på e-post – TRYKK HER –  , eller registrerer deg på hjemmesiden til nasjonalforeningen (TRYKK HER).

– Min rolle blir å ta i mot frivillige som ønsker å bidra, og så må jeg forsøke å matche det de frivillige kan tilby inn i aktiviseringen av hjemmeboende med demens.

Les også:

https://jessheimpuls.no/jp/2020/11/25/heroes-samlet-inn-150-000-til-musikk-for-demente/

Fokus på frivillighet

Framtidens Ullensaker vil i mye større grad enn tidligere være avhengig av frivilligheten – også kalt den tredje sektor – på flere områder enn i idretten og kulturen, og rådmann Rune Hallingstad sier at det kommer en politisk sak der handlingsplanen for frivilligheten løftes fram om ikke lenge.

Rådmannen har også løftet fram frivilligheten som særdeles viktig i det Ullensaker som vil vokse fram i årene som kommer. Da er ikke minst aktivisering av hjemmeboende med demens en viktig jobb for frivillige, i tillegg alt det andre frivillige arbeidet som legges ned på mange fronter i kommunen vår.

Fakta aktivitetsvenn

Hva er en aktivitetsvenn?

Som frivillig aktivitetsvenn blir du koblet med en person med demens som har samme interesser som deg. Dere gjør ting dere liker. Dere kan gå tur, spille spill, gå i teater eller på kino, fiske, male, eller bare møtes for en kopp kaffe og en prat. Målet er at tiden dere er sammen skal være til glede for begge.

Les mer om Nasjonalforeningen for folkehelse: TRYKK HER

Hva kreves av deg som aktivitetsvenn?

Du trenger ingen spesielle kunnskaper eller egenskaper, du trenger egentlig bare å være deg selv. Før du starter opp går du gjennom et kurs, og hele perioden vil du ha et støtteapparat med erfaring og kompetanse i ryggen.

Det eneste som kreves er tiden din, og at du ønsker å kunne bruke den til noe meningsfylt samtidig som du blir kjent med et nytt menneske. Dere tilbringer tid sammen så ofte du ønsker, men minst fire timer i måneden.

Hva skjer etter at du har meldt deg som aktivitetsvenn?

Når du melder deg som aktivitetsvenn får du tilbud gratis kurs. På kurset lærer du om demens, kommunikasjon og rollen som aktivitetsvenn. Vi spør deg om dine interesser og kobler deg til noen som har samme interesser som deg. Dette gjør vi fordi personlige interesser og kjemi er viktig for at dere begge skal få glede av å tilbringe tid sammen.

Kilde: Nasjonalforeningen for folkehelsen

https://jessheimpuls.no/jp/2019/05/11/farfar-tok-ikke-selfies/

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.