Connect with us

Byhistorie

Frukten var himmelriket

Avatar

Published

on

Bygningen Rosendal er for svært mange forbundet med godtebutikken Frukten. Bedre ble det ikke.

Hvis du husker serien “Huset på prærien”, så erindrer du kanskje butikken inne i byen. Der var det slikkerier i alle farger, og tennene løp i vann, som det vel heter. Slik var det å entre Frukten i Storgata på 70-tallet. Her kommer bygningen Rosendal – stopp nummer 10 på vår rundtur – sin historie:

Søstrene Olsrud

Frukten var eiet av søstrene Olsrud fra tidlig på 1920-tallet. Deres far, bygg- mester Karl Olsrud fra Eidsvoll, hadde kjøpt eiendommen for at døtrene skulle ha eget erhverv. De solgte frukt, drops og sjokolade til flere generasjoner av ullsokninger.

Bakeri

Fra starten av var det bakeriutsalg i gården. Carl Fredrik Sundbye hadde sitt bakeri i bakgården. Eiendommen het opprinnelig Rosendal og ble utskilt samtidig med naboeiendommen, hvor Maren Furulund startet manufaktur- forretning i 1893.

Baker Sundbye var opprinnelig fra Ullensaker, men bodde en periode i Kristiania. Han flyttet tilbake i 1884. I folketellingen fra år 1900 står det at hans to døtre på 17 og 23 år, begge født i Kristiania, passer butikken. I tellingen er det også oppført to yngre barn, 10 og 15 år, begge født i Ullensaker. Adressen er Trøgstad, datidens navn på Jessheim. Det bodde også flere i gården: salmaker Henrik Næss med frue, og fru Wahlgren med sine to døtre. Hun drev spiseforretning på Gardermoen om sommeren.

BOWLERS: I dag er det restaurant i ærverdige Rosendal, eller Frukten som de fleste kaller bygget.

Murere blingset

Det er tenkelig at baker Sundbye kom hit som baker enten hos landhandler Gotaas eller hos Charles King. Etter en tid kjøpte han tomt og bygde sitt eget bakeri i det som ble Storgata på Jessheim. Historien forteller at det kom to svenske murere til bakeren. De ble enige om oppføring av grunnmur og kjeller.

Det endte med at den ene veggen ble 80 cm lengre enn den andre grunnen til dette skal ha vært at det ble “vel meget skjenk” under byggeprosessen. Hvem som bygde selve huset er ikke kjent, men det kan ha vært den danske byggmesteren Kristian Jørgensen.

Urmaker

Omtrent på samme tid som Frukten kom i gang etablerte urmaker Sverre Lerdahl sin forretning i vestre halvdel av første etasje. Huset fikk et takopp- løft i 1922 og en ny ombygging ca 1950, etter at en av søstrene, Ruth, giftet seg med en snekker fra Eidsvoll. I 2010 ble huset tatt ned, men er gjen- oppbygget med det opprinnelige utseendet og en del originale bygningsdetaljer.

I dag huser Rosendal restauranten Bowlers.

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.