Connect with us

Byhistorie

Nå er skulpturen innviet

Avatar

Published

on

Søndag ble skulpturen “Broken Thrones” offisielt Ullensakers eie. Det har vært en to år og to dager lang dannelsesreise for oss på Jessheim.

TAKKET: Kunstner Camilla Løw fikk trampeklapp fra publikum da hun tok ordet for å takke for tilliten. 

Det er to år og to dager siden Sparebankstiftelsen la fram forslaget om å gi Ullensaker en skulptur som skulle bli en del av prosjektet Skulpturstopp, et prosjekt der anerkjente kunstnere inviteres til å lage en skulptur eller et kunstverk i en kommune.

Kunstnerne får selv velge stedet der kunstverket skal stå og utformer verket tilpasset stedet. Jessheim var ønsket som stoppested nummer 13.

Nesten nei

Ullensaker holdt på å bli den eneste kommunen som takket nei til en gave som dette, og i politikken raste debatten i både møter og på plattformer på sosiale medier.

https://jessheimpuls.no/jp/2019/03/27/lofter-kunst-i-offentlig-rom-opp-som-fanesak/

Det var ikke før Ullensaker kunstforening tok grep og inviterte til temakveld der to spørsmål var sentrale:

  • Er kunst i det offentlige rom for viktig til å avgjøres i kommunestyret?
  • Hvem skal bestemme og hvordan skal det bestemmes?

Prosessen endte med at ny plassering skulle overveies, og politikerne takket til slutt ja til gaven.

Høytidelig markering

NYDELIG: Fløytspiller – og lærer ved Ullensaker kulturskole – Kine Bertheussen Isachsen åpnet hele markering med nydelig fløytespill.

Men søndag 6. september blir uansett for en historisk dag å regne. Dette blir dagen vi husker som avdukingen av “Broken Thrones”. Mange tok turen til Nordbytjernet for å få med seg selve markeringen. 100 forhåndspåmeldte – og en god del som dukket opp og skrev seg på liste ved ankomst – fikk servert både drikke, musikk, dans og taler fra prominente gjester.

Stiftelsen Ekebergparken direktør Ina Johannesen vet hva det vil si å stå i blåsten når det kommer til kunst i urørt landskap. Hun har gjort det i mange år i forbindelse med kunstparken ved Ekebergrestauranten, og hun var tydelig på en ting i sin tale:

– Dere kommer til å huske denne dagen, og dere kan glede dere til årstidene skifter og skulpturen får nytt liv i takt med dem. Dette er et fantastisk område, sa Johannesen.

Bestilte fontene

https://jessheimpuls.no/jp/2020/08/24/lofter-fram-fontene-i-bybildet/

Kulturrådets Rolf Baardseth fikk en åpenbaring i forkant av sin tale, og han er overbevist om at skulpturen kan bli en ny arena for scenekunst og annet der den står.

– Konserter, teater, brudebilder, konfirmasjonsbilder. Dette blir en flott arena, og med skulpturens bakteppe så vet vi at vi med denne gaven fikk blåst støvet av politikerne våre, sa Baardseth.

– Neste bestilling fra kulturrådet er fontene foran rådhuset, avsluttet han sin tale med.

Ordfører Eyvind J. Schumacher foretok den offisielle snorklippen, og han er overbevist om at skulpturen kommer til å bli det mest fotograferte stedet på Jessheim.

 

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.