Connect with us

Abonnenter

Spare oss til byfant igjen?

Avatar

Published

on

KOMMENTAR

Da Jessheim ble by i 2012 var det satt av en million kroner til festen. 10-årsjubileet kan bli en somber seanse hvis foreslått beløp til markering står seg.

Ingenting kunne ødelegge for bymarkeringen i 2011. Selv ikke isende vind, regn og sludd maktet å legge en demper på stemningen i ferske Jessheim by.

Daværende kultursjef Marit Lødemel og hennes medhjelpere fikk mye ut av den millionen som ble avsatt til en skikkelig markering den gangen.

For enten skulle vi gjøre det skikkelig, eller så kunne vi rett og slett la være å feire oss selv og bystatusen til Jessheim.

Fryser på ryggen

Derfor er det nesten så man fryser på ryggen av de foreslåtte 500.000 som konstituert rådmann Yngve Rønning presenterer i sitt forsalg til budsjett for 2022.

En halvering av budsjettet til markering for 10 år siden, og den potensielle signaleffekten – hvis dette beløpet skulle stå seg når politikerne våre har sagt sitt i desember – er at husmannsånden lever i beste velgående i Ullensaker.

Fine ord

Og alt snakk om utvikling av byen, folkehelse, betydning av kultur som lim i lokalsamfunnet, frivilligheten og kulturlivets essensielle verdi for å få hjulene til å gå rundt – og vektleggingen av å skape samhold og identitet og møteplasser – bør vel egentlig ikke sies høyt hvis det ikke legges nok penger til bordet å skape en folkefest i byen vår.

Vi kan ikke ha det sånn at det snakkes om visjoner og fine ting hvis det samtidig er umulig å legge handling bak de fine ordene.

Ekstreme år

Her i Ullensaker har vi vært gjennom det som begynner å nærme seg to ekstreme år på grunn av pandemien. Få – om noen – lokalsamfunn har tatt støyten så til de grader som oss.

Et næringsliv i knestående, arbeidsledighet i taket og kultur- og idrettsaktiviteter ned mot null, burde være grunn god nok til å slå på stortromma når anledningen byr seg til å lage en skikkelig byfest slik at vi kan komme sammen for å feire.

Det finnes egentlig ingen bedre anledning – og grunn – til å være litt vill og offensiv i huet.

Raust

Verdien av å klinke til vil være mer verdt enn summen penger som settes av – hvis beløpet er stort nok til at kultursjefen og hans folk kan planlegge noe som føles litt storslått og raust.

Noe annet ville være som å servere gryterett i et stort bryllup. Ingenting galt sagt om gryterett, men alt til sin tid.

Bymarkeringen i 2022 er ikke anledningen for å servere kulturell gryterett.

Festmat

Nei, her trenger vi festmat for å riste av oss pandemiens åk, for å løfte fram byen Jessheim og for å heve vår kollektive røst og rope: vi er fra Jessheim by og vi er stolte av stedet vårt.

Budskapet i denne teksten?

Finn penger til en skikkelig markering før dere finner fram festalene deres.

Jessheim by fortjener en skikkelig markering i juni neste sommer.

Ferdig snakket.

PS! Vedtaket om at Jessheim skulle bli by ble fattet 11. juni 2011. Selve byfesten ble arrangert i september samme år. Det er bakgrunnen for at det er planlagt bymarkering 11. juni 2022. Måtte den bli bra.

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.