Connect with us

Helgepuls

Styrken i streken

Avatar

Published

on

HELGEPULS/KOMMENTAR

Er “strek” det ordet som favner aller mest av det et liv inneholder? Og Solveig Kloppen jubilerte med strek 40 år etter sin første på Jessheim nå i 2021.

40 ÅR: Snurresugerøret til Solveig Kloppen har holdt seg bedre enn moten – snurresugerøret – for 40 år siden. Enig?

To streker under svaret. En rød strek hvis et ord var skrevet feil. Tegning som belønning hvis vi ble ferdige med matteoppgavene før timen var over. Ballen over streken for at det skal være scoring. Målstreken.

To streker under svaret og målstreken

Å stå på rett linje – eller på streken – under første oppstilling på rekruttskolen på Sessvollmoen. Å gå over streken. Å sette strek. Strek i regningen. Munnen som et lukket strek. Revestreker.

REVESTREKER 1972: Hjemme i Karibakken tegnet vi småbrødrene hester, ishokeykeepere og trommeslager til den store gullmedaljen mens storebror gjorde lekser.

Revestreker og strek i regningen

Jeg kommer i farten ikke på flere varianter av ordet “strek”.

Les mer om ordet i Det norske akademis ordbok

Men jeg husker at det strømmet fryd gjennom hele kroppen da vi fikk lov til å tegne som belønning for godt utført (ganske ofte raskere utført enn godt utført?) skolearbeid i timen.

TIDTRØYTE: Summen av de få morgenmøtene jeg ble med på hos min forrige arbeidsgiver. En form for yoga, sier forskerne. Bøffelperioden til undertegnede.

Berit Strand Nyjordet Skal ha stor takk for den gulroten der vi satt og kjempet mot klokka for om mulig å få lov til å tegne litt mot slutten av timen.

Selters i beina

Det var en skikkelig motivasjonsfaktor for oss med bilder i hodet og selters i beina, som de sier i Halden. Det var ikke alltid det var like lett å sitte rolig.

Berit Strand Nyjordet skal ha takk

Og hvor stor var ikke lykkefølelsen over å bli plukket ut som en av dem som skulle få lov til å tegne plakaten – selveste fanen – til klasse 1A for å gjøre oss synlige i 17. maitoget gjennom Jessheim?

SKRIVEUNDERLAG: Et helt vanlig skriveunderlag i redaksjonen til Jessheimpuls. Det er ikke mange møter, men det er mange skisser.

Og hvor ærefullt var ikke oppdraget å få lov til å skrive “Døli skole – 1971 – 1981 – 10 år” foran den ene inngangsdøren på Døli skole det herrens år 1981.

Tom Stalsberg publiserte nylig noen bilder fra begivenheten i 1981 – altså da elevene fikk lov til å utsmykke skolen med sine egne streker tatt fra egne hoder – og jeg tror alle involverte husker dette veldig godt.

UTSMYKNING DØLI 1981: Et stolt knippe av de elevene som bidro til utsmykning av Døli skole i 1981. Forskning viser at barn og unge slutter å tegne fordi den indre kritikeren melder seg i hodene deres. Den indre kritiker var fraværende på Døli i 1981, i hvert fall. Foto: Tom Stalsberg

Solveig Kloppen husket også motivet hun bidro med: et snurresugerør, som var noe av det hotteste å være i besittelse av på den tiden.

Jessheimpuls kaster herved ut en oppfordring om at Solveig tegner det samme snurresugerøret 40 år etter og sender det hit til vår lille redaksjon.

Solveig Kloppen, du må tegne snurresugerøret sitt 30 år etter

Oppdraget kan gjerne filmes, i fare for å høres kravstor ut. Men det er tross alt 30-årsjubileum for snurresugerøret ditt.

Men streken er ikke bare tidtrøyte og noe som var – og er – forferdelig morsomt å holde på med.

Det er også sunt for legemet og sinnet vårt, framgår det i en meget interessant artikkel hos forskning.no: Derfor er det bra for voksne å tegne

Det er sunt å tegne

For også når det kommer til tegning – som i idrett og andre sysler – så er det mange som legger vekk blyanten når de kommer i ungdomsskolealder.

Se videoen av at Christopher Schou irritere seg over at han er på barneskolenivå når det kommer til tegning:

Men tegnegleden avtar allerede på småskoletrinnet på grunn av den indre kritikerens røst og et stadig større ønske om å tegne ting slik de ser ut i virkeligheten.

Tegnegleden avtar allerede på barneskolen

“Når barn opplever at det ikke ligner på det de skal tegne, snubler de inn i tegnekrisa.” heter det i artikkelen fra forskning.no.

Det er jo egentlig litt synd, på samme måte som det er litt leit å registrere at det er tatt til orde for at sang i skolen er på vikende front opp gjennom årene.

Les artikkelen fra august 2020 i bladet tidsskriftet Periskop: Blir sangen borte i skolen?

GLEDE: Det var pur glede da Døli barneskole ble dekorert av elevene i 1981. Jeg er overbevist om at samtlige bidragsytere husker det med stolthet. Hege Søberg – den gang 5A – i gang med sitt bidrag. Er det en hest hun tegner? Foto: Tom Stalsberg

Tilbake til streken, så er er tegning brukt i psykologien (Carl Jung), og andre studier viser ifølge forskning.no tegningens effekt på reduksjon av traumer og posttraumatisk stresslidelse.

Tegning har beroligende effekt

“Studiene…viser at det å tegne helt klart påvirker mental tilstand og humør. I tillegg til en beroligende effekt, gir tegning også en glede over å skape noe.”

Kanskje det er derfor tegner Egil Nyhus alltid utstråler positiv energi når vi krysser spor med ham?

PROFFEN: Egil Nyhus har aldri mistet gleden streken gir ham, selv ikke når han er litt spiss og ironisk i sine karikaturer. Gladgutten foreviget sommeren 2020.

Egil utstråler positiv energi

Og så er det faktisk sånn at tegning er blitt trendy i næringlivet nå. Ledere i næringslivet etterspør tegnekurs for å bli bedre i visuell kommunikasjon, og visuelle hjelpemidler hjelper oss ofte til å forstå store mengder data som hjernen vår ikke kan forstå gjennom tall og ord alene.

Et bilde sier som kjent mer enn tusen ord. Og Egil sine tegninger sier ofte enda mer enn det.

GANGBRUA: Egil tegnet gangbrua ved Misjonhuset sitt farvel i 2005. Gangbrua er et savn for noen av oss. Et bilde sier mer enn 1.000 ord.

Kunstutstillinger er viktige når det gjelder å skape undring, irritasjon og glede.

Galleriet og skulpturen ved Nordbytjernet er viktig for byen

Kunst skal få oss til å føle noe eller tenke noe, og derfor har vårt kjære galleri i Jessheim sentrum en viktig funksjon. Derfor har skulpturen ved Nordbytjernet en viktig funksjon.

Derfor har streken en betydning i våre liv, både for dem som skaper noe med den og for den som opplever gjennom streken.

KOMMUNESTYRET: Resultatet av et kommunestyremøte i Ullensaker i 2019 eller deromkring. 

Tenk bare på hva de gamle runene – som jo er streker – kan fortelle oss om tidligere tider. Både bildene og runeskriften i seg selv?

En ting er i hvert fall sikkert: de gamle strekene formidler mer kunnskap og innhold enn det aller meste at det vi leser i kommentarfeltene i vår tid.

Det er nesten så det bør sendes ut blokk og fargestifter med kommunale avgifter hver år.

Blokk og tegnestifter som gave fra kommunen

Da hadde det kanskje blitt stille i de 1.000 hjem og bak de sinte tastaturer?

Det er i hvert fall ingen tvil om at vi trenger noe for både humør og traumer etter det året vi har vært gjennom.

En situasjon vi tåler å sette en strek over.

Nå.

God helg.

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.