Connect with us

Helgepuls

Traumer og tresko

Avatar

Published

on

HELGEPULS/KOMMENTAR

Jeg har aldri skjønt greia med tresko til ungene på 70-tallet. Men jeg husker at panikken tok meg da det var min tur til få nye tresko.

– Jeg tror jammen vi skal ta en tur i skobutikken til Korsmo, jeg. Det er nemlig salg på tresko der.

Hjertet sank som en stein i brystet mitt. Var det virkelig min tur til å bli en av dem som så ut som de hadde en sykdom når de gikk rundt og stabbet i treskoene sine? Ville opphavet meg så vondt?

Var det virkelig min tur til å gå som med Bekhterevs…

Vi husker alle følelsen av å ta bytte fra vintersko til joggesko hver vår. Det var som å gå og løpe på luft, og vi hadde superkrefter der i vi løp som ville foler ute på boligfeltet og i skolegården.

Konger og dronninger på haugen, med superkrefter. Det var altså slutt på det nå som vi skulle lenkes til tresko og slepe føttene etter oss?

Alle husker første vårdag i joggesko

Superkreftene – og protestene – strakk ikke til. Mutter hadde bestemt seg, så da bar det inn til sentrum i fint driv på den klassiske damesykkelen med netting nedover bakhjulet.

Sykkelvesken hun puttet meg i da vi skulle på handletur var grå. Så der satt jeg som en liten kenguruunge i sykkelveska, med klump i halsen og en frykt for dette ukjente som var i emning.

Livet passerte i revy da vi passerte Misjonshuset

Livet passerte i revy da vi passerte Misjonshuset, og vi nærmet oss marerittet tråkk for tråkk. Sykkelveska var verdens minste fengsel for en fire år gammel frihetselsker.

Fotball på løkka, boksen går, cowboy og indianer i skogen – det ville ikke være praktisk mulig å bli med på noe av det der med tresko på beina.

Ingen av oss skjønte det med tresko

En uformell spørreundersøkelse blant venner og bekjente viser at ingen av oss skjønner veldig mye av trenden kalt tresko; hvorfor skjedde det i de dager at vi måtte gå med det?

Vi finner følgende hos wikipedia (trolig sakset fra gamle avisartikler):

  • I antikken fantes det tresko i form av sandaler med tresåler og lærremmer, dengang blant annet kalt gallicae («gallersko»), et ord som kan ha gitt opphav til kalosjer.
  • Også i middelalderen var tresandaler eller undersko ikke uvanlig. De ble kalt patiner og skulle beskytte for eksempel snabelsko av lær mot vann og søle.
  • Seinere ble uthulte tresko vanlig arbeidsfottøy for bønder. Som dette brukes de fremdeles flere steder i Europa.
  • Tresko var også vanlig blant arbeidere og fattigfolk på 1800- og 1900-tallet.
  • Under den industrielle revolusjon i Storbritannia ble tresko for eksempel tatt i bruk av fabrikk- og gruvearbeidere.
  • På fransk heter tresko «sabot», som er grunnlaget for ordet sabotasje; begrepet skal ha oppstått i den franske fagbevegelsen på 1870-tallet da arbeiderne som pressmiddel mot arbeidsgiverne ofte stanset fabrikkene ved å kaste treskoene i maskinene.
  • På 1800-tallet brukte man i Nederland «klompen» som finsko, malte og dekorerte.
  • På 1960-tallet dukket tresko opp i motebildet. Det var sko med tresåler og overlær av lær.
  • Siden ble de borte i motebildet, men i 2010 er de tilbake igjen, og flere moteskapere har vist tresko i sine kolleksjoner.

Hos Korsmo var det full aktivitet i skobutikken. Mutter setter fra seg sykkelen og løfter meg ut av sykkelveska.

Beina dovnet bort i sykkelveska

Jeg fulgte sakte etter inn i butikken, dels i protest og dels fordi beina har sovnet etter å ha sittet i lotusstilling i sykkelveska de siste 10 minutter.

Yoga kommer i mange innpakninger.

Selve handelen var over før jeg rakk å blunke, og få minutter etter sitter jeg på bagasjebrettet med beina godt ut til siden.

Det var gitt streng beskjed om det, for det ville være katastrofe hvis de nye treskoene – svarte med mønster laget av gulltråd – skulle havne i eikene.

Utenfor Myrvold gartneri sprakk jeg

Tapre tårer trillet nedover kinnene mine ned bakken ved Laachebrua. Jeg kjente noe bygge seg opp i brystet, og utenfor Myrvold gartneri sprakk jeg.

– Jeg har ikke lyst på tresko, jeg…

Mutter ble selvsagt irritert og sa at jeg kunne vel ha sagt det mens vi var i butikken.

Det hadde hun sikkert rett i, men jeg var sannsynligvis ikke desperat nok til å bygge opp mot.

Det ble i hvert fall ikke tresko, og jeg kunne spille slåball og fotball med de andre. Jeg fikk nemlig nye joggesko isteden.

Ønsket meg Adidas, fikk Calif…

Jeg ønsket meg selvsagt hvite Adidas med svarte striper, men fikk et par billigere av merket Calif. Jeg holdt klokelig kjeft og takket høflig.

Spørsmålet om tresko ble aldri stilt igjen.

Verken til meg eller mine brødre.

Myggjagere lar vi ligge

Men at det kom en tid for myggjagere lar vi ligge.

Til evig tid…

God påske videre.

Og god helg.

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.