Connect with us

Abonnenter

Biblioteksjef Eli setter punktum

Avatar

Published

on

Eli Wilhelmsen avslutter kapittelet som sjef for en av lokalsamfunnet Ullensakers viktigste grunnpilarer når hun i slutten av november går av med pensjon.

67-åringens inderlighet og entusiasme er smittende der vi sitter i biblioteket på Jessheims innerste gemakker denne formiddagen.

Den avtroppende biblioteksjefen snakker om biblioteket sin rolle i en tid der demokratier er truet rundt om verden, og det nettopp demokratiet ligger hennes hjerte nært i både gjerning og når det kommer til interesse.

Hun kommer fra en akademisk familie med foreldre som var lærere. Hun tråkket sine barnesko på Nordstrand og Skarnes i unge år, og hun bor i dag på Lindeberg her på Romerike.

Den faglige og akademiske bakgrunnen er massiv, og hun kommer ikke til å gi seg med hverken studier eller annet påfyll på mange år.

– Jeg anser meg heldig som har hatt den jobben jeg har hatt, sier hun til Jessheimpuls.

Fakta Eli Kristin Wilhelmsen

Utdanning som jeg verdsetter høyt er:

  • Cand.mag. fra Universitetet i Oslo med fagene: engelsk, historie og sosialantropologi
  • International Certificate Conferance de Francais, Statskonsult
  • Endringsledelse og økonomi for kommunal sektor, Høgskolen i Hedmark
  • Mastergrad i Styring og Ledelse, Høgskolen i Oslo og Akershus, Institutt for samfunnsfag
  • Vitenskapsteori, doktorgradskurs, Høgskolen i Oslo og Akershus

– I tillegg har jeg treårig utdanning som bibliotekar fra det som den gang het Statens bibliotek- og informasjonshøgskole. En noe kjedelig og lite vitenskapelig utdanning, men det kan man dog ikke si

  • Tjenestemarkedsføring og kundelojalitet, BI Østfold. Nyttig
  • Prosjektledelse, BI Oslo. Nyttig

– Når jeg slutter 30. november skal jeg også være mormor og mamie (fransk for bestemor da min mann er fransk) for fire herlige barnebarn.

ELI KRISTIN: Folk kjenner henne som Eli, men hun heter Eli Kristin Wilhelmsen – oppkalt etter Eli Krog (kona til forfatteren Helge Krog). De var venner med mine besteforeldre på Norstrand. Men Kristin hinter også til Kristin Lavransdatter, sier den avtroppende biblioteksjefen i Ullensaker. 

Motpol

– Det er krefter rundt om i verden som utfordrer demokratiet – det ser vi blant annet i Polen, Ungarn og Tyrkia – og i dette bildet er bibliotekene sentrale når vi snakker om å gjøre variert informasjon tilgjengelig til den som måtte ønske det, sier Eli Wilhelmsen til Jessheimpuls.

– Det er helt enestående for at vi i Norge har biblioteker som er lovpålagt å skaffe til veie informasjon folk måtte ønske – være seg å veilede folk eller bestille informasjonen de etterspør. Bibliotekene er helt sentrale når det kommer til å ivareta demokratiet og den frie tanken som er på vikende front.

Det er i det store bildet at Eli Wilhelmsen siden år 2000 (og garantert før det på andre områder) har funnet krefter, ork og engasjement til å løfte Ullensaker bibliotek til å bli den bastionen og møteplassen som bibliotekene i Jessheim by og Kløfta er blitt.

Begeistring

– Har du alltid hatt lederstillinger?

– Ja, jeg har egentlig det, sier damen som kom fra seksjonslederstilling i utdanningsdirektoratet i 2000.

– Jeg liker å være med og påvirke og utvikle, sier hun.

Og det er ingen hemmelighet at Eli Wilhelmsen og hennes stab – som hun fremhever gjennom hele samtalen – har løftet bibliotekene i Ullensaker til å bli en viktig arena for debatt, kunnskap og et sted der folk kan møtes.

STOLTHET OG SAVN: Hun er stolt av det hun og medarbeiderne har fått til med Ullensaker bibliotek, og Eli Wilhelmsen kommer til å savne jobben som biblioteksjef.

Tok ballen

– Dere er blitt den kanskje beste arenaen for debatt i byen?

– Den nye bibliotekloven fra 2013 la vekt på at bibliotekene skulle bli en arena for debatt og formidling, og vi bestemte oss for å ta den ballen umiddelbart, sier Wilhelmsen.

Folk har møtt opp i hopetall, og Wilhelmsen løfter fram ordstyrere som Svein Tore Marthinsen (politisk analytiker) og Trine Kjus (journalist) som sterke bidragsytere når det kommer til godt gjennomførte arrangementer. I tillegg til jobben de ansatte legger ned, selvsagt.

– I tillegg har vi hatt mulighet til å ha god lyd og teknisk utstyr, og det er viktig når du først skal gjennomføre noe.

– Dessuten var jeg vant til å gjennomføre arrangementer fra tidligere, så det var ikke noe som skremte meg eller oss da oppdraget kom i 2013.

DEBATTARENA: Biblioteket i Jessheim by har etablert seg som den beste arenaen for debatter og foredrag. Her under budsjettforedrag ved tidligere rådmann Rune Hallingstad. 

Trang økonomi

– På stadig trangere budsjetter, registrerer vi…

– Budsjett til drift er gått ned, og vi er færre ansatte nå enn da jeg begynte her i 2000. Men vi har likevel maktet å få kabalen til å gå opp med stå-på-vilje som mange ganger har imponert meg.

Wilhelmsen understreker også verdien av å ligge midt i sentrum av både Jessheim by og Kløfta som en del av årsaken til at folk møter opp og bruker biblioteket.

– Vi er heldige som har den beliggenheten vi har, sier hun.

KOMPETANSE: Vi er opptatt av å hente inn kompetente folk som ordstyrere. Svein Tore Marthinsen er en av dem vi er glad for å kunne kalle “vår”, sier Eli Wilhelmsen. 

Engasjert

Eli Wilhelmsen er en vitebegjærlig og samfunnsengasjert dame. Hun har studert og skaffet seg faglig påfyll gjennom hele livet, og hun er tydelig på at det som skjer i  verden har betydning for både Norge som land og for lokalsamfunnet.

– Hvordan møter vi utfordringene i verden på best mulig her hjemme? Det er jeg opptatt av at vi – biblioteket som institusjon og enkeltindivider – bør ha oversikt over. Det er viktig å se trendene og strømningene ute i verden for å stå rustet til å møte dem når de kommer hit – som for eksempel at demokratiet er truet i andre land, sier hun med umiskjennelig engasjement i røsten.

– Hvor mange av bøkene i biblioteket har du lest?

– Jeg har lest en del, men jeg må innrømme at det blir mest faglitteratur når jeg setter meg ned med en bok. Når jeg slapper av så blir det mest krim, må jeg innrømme.

Fortsatt aktiv

– Hva har du ugjort som biblioteksjef når du nå slutter?

– Jeg går ikke rundt og gnager på noe, men en ting jeg aldri fikk til var et flyplassbibliotek på Gardermoen. Grunnen til det var at det var bestemt at hver eneste kvadratmeter skulle være til kommersielle formål der oppe. Kapitalen råder, vet du sier hun med et smil.

– Hva skal du gjøre når du slutter 30. november?

– Jeg har alltid vært engasjert i frivillighetsarbeid, og jeg har fått mulighet til å bli leder av et nasjonalt seinorutvalg. Og så skal jeg jobbe videre med demokrati som tema fram mot jubileet neste år (Eidsivatinget 1.000 år skal markeres i Eidsvoll).

Ombygging

Eli Wilhelmsen etterlater en vital og fremoverlent institusjon til påtroppende biblioteksjef Pia Bruun Løfshus. Hun kommer fra stillingen som biblioteksjef i Rælingen.

Wilhelmsen etterlater seg også økonomiske midler til en ombygging av biblioteket her i Jessheim by. Og hun gir fra seg to biblioteker som er langt framme elektronisk, en dyktig stab og et godt samarbeid med frivilligheten i Ullensaker.

– Og så vil jeg løfte fram det gode samarbeidet vi har med hele kultursektoren på rådhuset. Der løfter vi fram ideer, diskuterer muligheter og vi oppnår faktisk ganske mye. Det må jeg få lov til å si.

– Vi har fått til svært mye i løpet av disse årene.

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.