Connect with us

Byhistorie

Blir helt gull med nye lokaler

Avatar

Published

on

Lørdag åpner Gullsmed og Urmaker Øiesvold dørene til nye lokaler. Det er mye Pernille Cook gleder seg til i den forbindelse.

Jessheim har sterke gullsmed- og urmakertradisjoner, og navnet Øiesvold ligger langt framme på tungen når vi snakker om disse fagene, på samme måte som Lerdahl, Petlund og Rognerud forbindes med håndverkertradisjoner innen feltet.

Det er for eksempel Øiesvold som har laget ordførerkjedet til Ullensaker kommune.

ØIESVOLD: Det er Odd og Erik Øiesvold som har laget ordførerkjedet. Det veier 708 gram. 

God plassering

Odd og Erik Øiesvold har drevet gullsmedforretning på Jessheim siden 1955. De siste 25 årene (eller så) har bedriften holdt til i Storgata 12.

Nå er det byggevirksomhet på den adressen, og Pernille Cook og hennes stab har hatt hendene fulle med pakking, flytting og klargjøring av nye og stilsikre lokaler i Jessheim storsenter.

– Dette ser vi fram til. Plasseringen her på torget er veldig fin, sier Cook da Jessheimpuls svinger innom for å sjekke status et par små dager før åpningen.

SYNLIG VERKSTED: Verkstedet blir synlig for folk. Det er også med på å løfte fram gullsmedfaget, sier Pernille Cook.

Og det vi ser er røffe og stilsikre lokaler, der det meste av interiør er gjenbruk med snertne løsninger som løfter lokalet.

– Jeg er veldig fornøyd med at det er glassvinduer inn til verkstedet. På den måten får vi vist fram gullsmedfaget som Marita Skogholt utfører her i butikken, sier Cook.

Skogholt gikk i lære hos Erik Øiesvold – som har hatt mange lærlinger hos seg opp gjennom årene – og hun ser fram til å ta fatt på jobben i nye omgivelser.

TRAVELT: Det blir travelt fram til åpning, men vi rekker det, er beskjeden fra Maren Elise Næss.

Bevisste folk

– Gullsmedfaget står sterkt i 2020?

– Jeg vil si det; folk virker mer opptatt av gjenbruk og av å ta vare på det de har av smykker og klokker, sier Cook.

– Er du av typen som automatisk ser på folks smykker når du treffer dem?

– Jo, jeg gjør nok det, og de færreste er klar over at smykker trenger service og rens med jevne mellomrom; festene som holder diamanten i en ring på plass, blir for eksempel slitt, og da er det viktig å ta ringen for å få tatt service på den, er oppfordringen fra Pernille.

TRADISJONER: Mye av det gamle utstyret er i bruk i dag. Familien Øiesvold har vært gullsmeder på Jessheim siden 1955. 

– Annerledes

– Dere er en frittstående butikk?

– Ja. Vi plukker utvalget vårt selv, og jeg synes vi er gode på å tilby andre typer smykker enn du finner hos kjedene. Og så leter vi gjerne etter norske produkter og produsenter.

– Det samme gjelder for klokkene vi tar inn, sier Cook, som også er stolt av at Øiesvold har designet sitt eget bunadsølv.

– Det er designet av oss, og det ble produsert i Storgata 12 fram til 2016. Da var vi nødt til å sette bort selve produksjonen fordi etterspørselen tok seg opp.

– Åpning lørdag 10.00?

– Ja, og det kommer til å være nok å gjøre fram til da. Jeg får hvile meg litt når søndagen kommer, sier en storfornøyd Pernille og ser seg om i lokaler som er i ferd med å bli klare til butikkåpning.

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.