Connect with us

Byhistorie

Bygger Postgården stein på stein

Avatar

Published

on

Postgården i Jessheim sentrum skal stå ferdig til jul. Gjenbruk av gammel teglstein er et viktig element når gårdens historie skal ivaretas visuelt.

Kjell Tore “Pelle” Skedsmo og Grefsen Eiendom AS er opptatt av å etterlate et avtrykk som bidrar til best mulig utforming av et framtidig sentrum. Det å ivareta eiendommens er også et element de tar på alvor. Derfor er gammel tegl rengjort og renset for hånd for å kunne brukes når nye Postgården ferdigstilles denne høsten. Næringsdelen skal være klar gjort.

– Det er viktig for oss å få til noe bra når vi bygger sentralt i sentrum, og da er det litt moro å ta vare på posthornet på veggen samt bruke teglstein om igjen, sier Pelle til Jessheimpuls.

POSTEN: Postgården har fått navnet etter de to posthusene som lå på eiendommen. Sporene finnes, både i posthornet på veggen og gjenbruk av gammel tegl i det nye som reiser seg i disse dager.

Største prosjektet

Grefsen Eiendom har stort sett bygget eneboliger og rekkehus i Ullensaker. Det første prosjektet i kommunen vår var Solhellinga på Sand i 1999.

Postgården blir på sett og vis et slags 20-årsmonument (selv om det er 21 år) for Pelle Skedsmos byggeaktivitet i Ullensaker.

– Hvor mange boliger er det blitt?

– Jeg tror vi snakker om rundt 600 boliger, sier Pelle og sønnen Kåre Skedsmo. Det er sistnevnte som er prosjektleder for Postgården.

– Det største prosjektet du har vært involvert i?

–  Ja, det tror jeg vi med sikkerhet kan si, sier Kåre.

HISTORIE: Postgården bygges på det som var posthuset på Jessheim fram til 1991. I 1990 ble det gamle posthuset i tre erstattet av et bygg i tegl. Tegl fra dette bygget blir brukt i Postgården anno 2020. 

Næring og leiligheter

– Hva har utfordringene vært underveis i prosessen?

– Det har – for å si det litt enkelt – vært å koble sammen ny og gammel bygning på grunn av høyder og sånne ting. Men det har gått seg til det, sier Kåre.

NYTT PÅ GAMMELT: Postgården slik den ser ut i august 2020. Helheten kommer først til syne når stillaser fjernes fra neste uke. 

– Ferdig når?

– Næringsdelen skal være ferdig til jul, sier Pelle.

Det er Handelsbanken, Øyesenteret, Bylegene og – trolig – Ullensaker kommune som utgjør næringslivet i Postgården.

– Det blir i tillegg 14 leiligheter i dette prosjektet, men de er ikke lagt ut for salg. Det gjør vi når alt er ferdig, forklarer Pelle. Det er sånn han har gjort det i alle prosjektene sine: bygge ferdig først, så selge dem.

PLANLAGT LENGE: Postgården har vært på skissestadiet i mange år, men nå er prosjektet i ferd med å ferdigstilles i henhold til de endelige tegningene. 

Kulturkvartalet

KULTURKVARTALET: Postgården ligger sentralt i det som blir et viktig kulturkvartal i sentrum. Derfor er det viet plass til gjennomgang og det som blir grøntstruktur mellom byggene. Slik ser byggeplassen ut i august 2020. 

Postgården ligger i det som nå blir kalt for kulturkvartalet – altså det området som strekker seg fra Herredshuset og bort til Vegelgården.

Plansjefen i Ullensaker – Åge Vebostad – har sagt følgende om kulturkvartalets betydning for framtidens Jessheim by:

– Det er viktig at vi tenker kultur og historie for å ivareta og forsterke kvartalets kvaliteter, sier plansjefen, som understreker at alle interessante byer har historiske områder som bidrar til å gi byen karakter. Og kulturkvartalet har mye historie og mange bygninger med historie i seg.

– Bidra til sentrum

– Det er viktig å forsterke kvalitetene dette området har, for dette området vil gjøre bykjernen mer interessant hvis håndtert på rett måte. Her bør man kanskje tilrettelegge for kulturelle institusjoner og en veloverveid utvikling som kommer byen til gode.

– For oss er det viktig at dette prosjektet bidrar til sentrum på en bra måte, sier Pelle Skedsmo, som fjernet ett bygg fra tegningene fordi det kunne stå i veien for de helhetlige tankene for kulturkvartalet.

https://jessheimpuls.no/jp/2019/10/03/viktig-for-byen-a-fa-til-dette/

Villa Sole

Postgården er også nærmeste nabo til ærverdige Villa Sole, som også er tenkt som en viktig bestanddel og et bygg med kulturelt innhold i dette området.

Oasen av en villaeiendom ligger midt i Jessheim sentrum, og Villa Sole er trolig bygget i 1912. Villaen er i dag under restaurering. Tore Kværner setter villaen tilbake til opprinnelig stand.

Les mer om restaureringen her:

https://jessheimpuls.no/jp/2020/03/13/soleklar-progresjon/

Byvandring til helgen

Søndag førstkommende blir det byvandring i Jessheim sentrum i regi av turlaget og historielaget. Disse turene er publikumssuksesser hver gang de arrangeres, så det kan være et godt tips å melde seg på allerede nå for dem som ønsker å påfyll om byens historie. 150 glade vandrere deltok på den første sentrumsvandringen i 2017, og det var mange puljer som deltok under Jessheimdagene i fjor.

– Det er bindende påmelding, og på grunn av smittevernhensyn åpnes det opp for maks 60 deltakere fordelt på tre grupper under byvandringen, ser Ann-Mari Grøndalen Lund i Ullensaker turlag.

Du melder deg på byvandringen ved å TRYKKE HER.

– Denne byvandringen tar denne gangen for seg sentrumskjernen, og det blir eget foredrag om Villa Sole, sier Grøndalen Lund.

Oppmøte?

– Det er oppmøte på Jessheim stasjon 12.00 på søndag. Og husk at du er nødt til å være forhåndspåmeldt da, understreker turlagets representant.

 

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.