Connect with us

Abonnenter

Engasjement holder 1905-skatt i hevd

Avatar

Published

on

Ryktene om Lund grendehus sendte Jessheimpuls utenfor bygrensen for å sjekke om det er så mye entusiasme der ute som ryktene tilsier. Vi ble ikke skuffet.

Som en av åtte skoler som sto ferdige i 1905, så står det som i dag er Lund grendehus og skinner i det Jessheimpuls’ utsendte kommer tøffende inn på tunet.

Kontrasten er stor til den forfatningen gamle Nordkisa skole er i etter å ha stått tom i mange år.

Lund grendehus er et synlig eksempel på av engasjement og enkeltpersoners innsats er uvurderlig i et lokalsamfunn.

SKATTEKISTE: Kisten til Gina Lundsmoen er på plass på Lund grendehus. Gina sin historie er spennende og inneholder drap.

Mer om Gina Lundsmoen HER

Et fyrtårn

Det er også grunnen til at Ullensaker kulturråd har bevilget 60.000 til grendelaget for å utvikle miljøet, frivilligheten og driften av huset videre som et fyrtårn i lokalsamfunnet som sogner til Lund grendehus.

Linda Fladby tok på seg lederansvaret i grendeutvalget for tre år siden, og hun har egentlig ikke sett seg tilbake siden den gang.

HISTORIE: Lund grendehus var en av åtte skoler som ble bygget i Ullensaker i 1905, og den er med solid margin den mest velholdte. 

– Det er ekstremt morsomt – og tidvis strevsomt – å legge ned så mye tid for å holde huset ved like. Men når vi ser den oppslutningen huset har i lokalmiljøet her ute, så gir det selvsagt voldsom energi til å fortsette, sier den energiske Fladby på både inn- og utpust.

HISTORIE:  Flasker og etterlatenskaper forteller også en del av lokalhistorien. Dette er funnet på loft og i kjeller i den gamle skolen. 

Entusiasme

– Hvordan holder dere skolen i så bra stand?

– Vi har egen vaktmester som bor i andre etasje, og så er engasjementet stort i styret, sier Fladby, som kan fortelle at dette engasjementet smitter over på dem som bor i området.

LØFTER FRAM: Vi har ryddet i hele huset, og det vi fant av gamle skatter er blitt til en liten utstilling. det bidrar til å holde historien levende, sier Linda Fladby.

– Vi opplever entusiasme fra naboer og folk som bor i området. Vi har for eksempel fått nesten ny gressklipper av en nabo, og vi har fått penger til blomster for å pynte opp ute, sier Fladby.

Samler samfunnet

– Huset er mye brukt?

– Etter at samfunnet åpnet opp så har det vært utleid hver eneste helg. I tillegg er det grupper som bruker huset som fast tilholdssted. I går var det for eksempel swingkurs her, og 4H har sitt eget rom her.

Men Fladby ramser opp nabokafè, konfirmasjoner, dåp, skirenn og julemarked som andre samlende aktiviteter.

Museum

– Innvendig framstår jo huset nærmest som en skatt og et museum?

– Det kan du godt si, for vi har saumfart hele huset for å kunne ta vare på det vi har funnet. Og som du ser så har vi funnet mye gammelt som bidrar til å ta vare på husets levende historie.

I et hjørne står vekten som alle elevene måtte opp på med jevne mellomrom, og i montere finner vi gamle skolebøker, briller, navnelapper og forskjellige typer flasker og annet som bidrar til et historisk sus innenfor de fire vegger.

VEKT PÅ HISTORIE: Mang en skoleelev er blitt veid på denne vekten. Det var en del av rutinen ved grendeskolen på Lund – og sikkert andre skoler. 

– Vi fortsetter innsamlingen av historie, og mange av de eldre skal på et tidspunkt få besøk der vi ber dem fortelle om livet på og i skolen, sier Fladby.

Anerkjennelse

– Dere har fått penger fra Ullensaker kulturråd?

– Det kommer godt med, for det er ikke gratis å holde huset i så bra skikk som vi kan. Men vi gjør vårt ytterste for å drifte huset så godt som vi bare kan. Da varmer det når nærmiljøet responderer og heier på oss.

Og det gjør jammen meg Ullensaker kulturråd også. Det er tildelingen av fyrtårnmidler på 60.000 for å utvikle grendelaget, entusiasmen og historien videre.

– Frivilligheten i grendelaget er uvurderlig for Lund grendehus, og det ønsker vi å løfte fram med disse midlene, sier kulturrådets Roald Nilsen.

Les mer og historien til Lund grendehus ved å TRYKKE HER

 

 

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.