Connect with us

Abonnenter

Hyllest til ildsjelene

Avatar

Published

on

HELGEPULS/KOMMENTAR

Som utegående skribent krysser jeg ofte spor med ildsjeler som på dugnad jobber til det beste for fellesskapet. Og det er mange av dem.

Et lokalsamfunn går ikke rundt uten den innsatsen frivilligheten legger ned av arbeid. Kongen, rikspolitikere og lokalpolitikere hedrer dem og forsøker å løfte fram innsatsen som gjør at andre mennesker kanskje kan leve et varmere liv, høre til et sted eller rett og slett ta mot til seg for å ta steget ut av døren hjemme.

80 milliarder kroner

Ifølge Statistisk sentralbyrå så er verdien av frivillig arbeid i Norge nesten 80 milliarder kroner, og på nettsiden til Frivillhet Norge kan vi lese følgende:

“Deltagelse i frivilligheten har stor verdi for enkeltmennesker, både de som er med som frivillige og de som bruker frivillige tilbud og aktiviteter. For frivillige er den aller største verdien at de føler seg til nytte og at de bidrar med noe. Å føle seg nyttig og føle mestring er et grunnleggende behov hos mennesker, og verdien av dette er færre psykiske plager. En av fem frivillige oppgir at deltagelse er viktig for deres fysiske og psykiske helse.”

Les mer her: Hvilken verdi. har økt deltagelse i frivilligheten?

Ydmykhet

STØTTEKONSERT: Støttekonserten Heroes fylte Kulturbanken til randen av lokale musikanter og lokalt publikum forleden, med Funkygine som konfransier.

Frivilligheten i Ullensaker er formidabel, og bare de siste ukene har Jessheimpuls vært til stede på tre arrangementer som ikke hadde vært mulig uten massiv innsats fra frivillige:

  • Støttekonserten Heroes samlet inn godt over 100..000 kroner til fritidstilbud til Fontenehuset Ullensaker.
  • Randbydalen skisenter åpnet rekordtidlig takket være pengestøtte til snøkanoner og annet, slik at en håndfull entusiaster har rustet opp anlegget
  • Frivillighetsprisene 2023 gikk til Haakon Hansen og Seniornett for den jobben som legges ned for andre

ENTUSIASTER: Kristine Heggelund Danielsen og andre entusiaster er i ferd med å bygge opp et solid fundament og miljø i Ullensaker Skiklubb sin alpingruppe.

For Haakon Hansen sin del betyr det mye å kunne ha Frivilligsentralen å gå til. Litt trøblete psyke kan gjøre det vanskelig å ta steget ut i dagen, og det er det vinn-vinn for både Haakon og Frivlligsentralen at han er der og jobber når han kan. Det er maten som er hans felt der borte i frivillighetens hule, og ikke et øye var tørt da han tirsdag denne uka ble tildelt blomster og maleri som et symbol på at innsatsen hans setter pris på av omgivelsene.

Man blir ydmyk i møte med denne typen mennesker. For det er folk som skaper lokalsamfunn, og det er møter mellom mennesker som er bensin i et lokalsamfunn.

Herredshuset

JESSHEIMS SJEL: Herredshuset og renoveringen av bygget er for undertegnede et eksempel på Jessheims sjel og kraften i det å gå sammen om å få til noe. 

Herredshuset står som et symbol på den kraften dugnadsarbeid har. Det fikk vi en kraftig påminnelse om da det ble markert 20-årsjubileum for restaureringen av praktbygget for 20 år siden.

Jessheimpuls skrev den gang dette:

“Eventyret om den forvandlingen Herredshuset fikk for 20 år siden er rett og slett en ubeskrivelig reise i dugnadsånd, ståpåvilje, samhold, samarbeid og standhaftighet. Den gamle damen viser på mange måter det beste som bor i et lokalsamfunn.”

Les hele teksten her:

En hyllest til Jessheims sjel

Sporhundene

Nå holdt jeg på å glemme et møte med en gruppe mennesker som var utrolig energigivende, og det er et møte der løypekjørerne i Ullensaker samlet seg for å se hvordan det kan jobbes for enda bedre skispor rundt om i kommunen.

SPORHUNDER: Knut Sletvold (Sand) (t.v), Ola Lystad (Hauerseter), Ulf Hansen (Hauerseter), Kay Vestengen (Hauerseter), Fredrik Ringstad (Lund)  Leif Dybvig (Ullensaker kommune), Ole Johan Wethal (Lund), Vidar Larsen (Mogreina) og Pål Viggo Kristiansen (Borgen). Denne gjengen står på for at vi skal kunne gå på ski i lokalmiljøet. 

Jeg har sjelden vært til stede en en forsamling som var så konstruktiv og fremoverlent i sin tilnærming til oppgaven de utfører på egen fritid – og som de neste betaler for av egen lomme for å gjennomføre. Gamle løypemaskiner og lite pengestøtte nærmest for en livsstil å regne for løypekjørerne i Ullensaker.

Humøret og pågangsmotet (og et snev av galgenhumor) gjorde at denne skribenten gikk oppløftet ut av møtet. For dette var en påminnelse om at det er pokker ta mulig å få til noe sammen for nærmest null kroner, og det var en “yrkesstolthet” i rommet som utrolig inspirerende.

Så denne teksten får løypekjørerne i Ullensaker – sammen med de andre som er nevnt – stå som fyrtårn og kontrast til alle dem som nøyer seg med å klage, sitte hjemme eller kritisere dem som faktisk bidrar til et bedre lokalsamfunn.

Under radaren

De aller fleste ildsjelene i et lokalsamfunn dukker sjelden eller aldri opp på den offentlige radaren. Men vi sender med denne teksten en hyllest til alle dem som bidrar i lokalsamfunnet. Noen nevnt, ingen glemt:

Alle dem som kjører til bortekamp hver eneste gang, dem som smører brødskiver til felles lunsj på menighetssenter og andre steder, til natteravnene som gjør at unge har det trygt i gatene våre, til dem som står midt på natten og legger snø eller lager skøytebane, til dem som legger ned mange timer i lokalpolitikken, til dem som selger lodd og stiller på loppemarked, til dem som dømmer håndball- og fotballkamper på fritiden og til dem som rett og slett gjør noe for andre på den ene eller andre måten.

Som for eksempel Arild Andersen som i nesten 70 år har vært med på flaggheising ved Herredshuset på 17. mai.

Speiderhøvding snart 70 år på post

Takk til dere alle.

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.