Connect with us

Folk

Jentene som inspirerte

Avatar

Published

on

HELGEPULS

Jentene har alltid vært en kilde til inspirasjon. Faktisk helt siden det ble invitert til jentebursdag i Karibakken i 1973.

I dag – lørdag 5. august – spiller det norske kvinnelandslaget i fotball en særdeles viktig kamp mot Japan i VM.

Lokalt hadde vi mange jenter som var forbilder da vi vokste opp. Dette var en helt naturlig holdning på 70-tallet – og helt fram til middelalderen i 2023.

Sofie Roman Haug fra Kløfta er den soleklare årsaken til at det norske damelandslaget i fotball tok seg videre til sluttspillet i verdensmesterskapet. Den unge Roma-proffen scoret tre mål mot Filippinene i den siste kampen i gruppespillet, og lørdag morgen er det altså Japan som står på den andre banehalvdelen.

Hoppensprett

Unge Roman Haug har fortid i skolemiljøet til Hoppensprett. Der ble det lagt til rette slik at hun kunne fullføre videregående samtidig som hun kunne satse på fotball i LSK Kvinner. Et firkantet skolesystem gjorde det vanskelig å gjennomføre skoleløpet på grunn av firkantede regler, husker jeg faren Tom sa til meg da de leita etter en løsning.

Tom Haug

Far Tom Haug – lærer, tidligere sjåførlærer og som ble hentet fra Kløfta til Vålerenga for å erstatte Odd Iversen en gang i tiden – var en notorisk målscorer av en spiss. Sterk på hodet og en presis skuddfot gjorde ham vanskelig å spille mot, blir det fortalt. En kneskade satte stopper for hans videre karriere i norsk toppfotball. Synd.

 Mor Elisabeth

Moren Elisabeth huskes som stilren spiller for det sterke damelaget til Kløfta, en klubb som har produsert særdeles mange gode spillere opp gjennom årene: Fredrik Hauge, Arne Erlandsen, Jan Ove Pedersen, Sigmund Håland, Aksel Hauge, Roar Flotvik, Øyvind Willersrud, Per Egil Knai, Roger Vaaler og en hel haug andre talenter og maskiner i svart og hvitt.

Dinosauren

I Oslo sitter redaktør Trygve Hegnar og gulper gammel grøt krydret med det som ikke kan oppfattes som annet enn inngrodde fordommer. Han om det.

Men dinosauren i Finansavisen satte i gang noen tanker som – igjen – sendte meg tilbake til skoledagene på Døli skole og fotballbanen der nede.

For der var det helt naturlig at de jentene som ville spille fotball ble med på moroa i friminutter i og gymmen. Det var like naturlig som at guttene var med og hoppet strikk med jentene oppe på asfalten. Det var bare sånn det var, og jeg tror ikke vi tenkte over at det var et skille mellom gutter og jenter og hva vi kunne gjøre og ikke gjøre.

Naturlig

Det var den naturligste ting i verden, og faktum er at flere av jentene herjet med oss på fotballbanen. Karin Hughes, Guri Fjeldberg, Tone Sæthermoen og Monique Sevilhaug var blant dem som ofte spilte ball med guttene. Jeg husker det med stor glede, men gleden over å bli driblet eller løpt fra var nok ikke like stor der og dag.

Det skal sies at flere av disse jentene hevdet seg veldig godt i friidrett også, så et veldig bittert nederlag var det ikke.

KANONER: Inger Birgitte Reppe, Tone Sæthermoen, Guri Fjeldberg og Kari Fjeldberg var en rask kvartett som hevdet seg godt på både friidrettsbane og fotballbane. 

Inspirasjon

Vet ikke om vi var tidlig ute med å ha damelag i fotball i Ull/Kisa, men mange kjente spilte i hvert fall fotball for klubben i gult og grønt, selv om det vel var håndballen som fostret de største lokale stjernene med ball i den vesle landsbyen vår.

ULL/KISA: Tom Stalsberg fanget opp Ull/Kisa-jenter på Norway Cup tidlig på 80-tallet. Mange kjente fjes å se, blant andre Kristine Furuseth, Jannicke Reiss, Guri Fjeldberg, Aino Korbi, Siri Fjeldberg, Vibeke Rotevatn, Hilde Berge, Toril Borøchstein og Turid Sand. Noen ikke navngitte er også med på bildet. Foto: Tom Stalsberg

Det har uansett vært enkelt å la seg inspirere av jentene som drev med idrett og annet den gang vi vokste opp. Hilde Berge var for eksempel tidlig ute med å representere Ullensaker Skiklubb i alpint.

Hilde var landets beste alpinist i sin klasse som 15-åring, og vi andre som ikke ble tatt ut til NM og andre høythengende skirenn lot oss inspirere av framgangene.

 

NORGESMESTER: Hilde Berge vant hovedlandsrennet i alpint som 15-åring i 1983. Dette sto i avisa etter hjemkomsten. Foto: Faksimile fra Nasjonalbiblioteket

I skrivende stund er det 12 timer til kampstart i New Zealand. Måtte det bli en rik kamp for Norge og Sofie Roman Haug. Måtte de vinne med stil og bravur.

Her hjemme er valgkampen i ferd med å tilspisse seg. Og vi sender en tanke til Ullensakers eneste kvinnelige ordfører i en sådan stund.

Turid Smestad Jakobsen (H) er den eneste kvinnen som har regjert på ordførerkontoret på rådhuset på Jessheim.

Litt rart å tenke på i det vi går inn i siste halvdel av 2023.

Hvorfor?

Fordi det er så mange dyktige kvinner der ute under Ullensaker-himmelen.

En av dem er Sofie Roman Haug.

Da kan det etter alle solemerker gå bra for de norske kvinnene på fotballbanen denne lørdagen.

God lørdag.

 

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.