Connect with us

Folk

Levende kultur fra ungdomshusene

Avatar

Published

on

Ungdomshusene i Ullensaker sørger for at unge folk får synliggjort den kunsten som bor i dem. Vi har tre nylige eksempler på akkurat det.

Mille Dahlberg og Emily Mikkelsen står foran det foreløpig ferskeste kunstprosjektet i Atlas – møteplassen for unge folk i Jessheim by.

De to 16-åringene var blant dem som meldte seg på en workshop med graffiti-kunstneren Kong Halvor, og i løpet av tre dager skapte de liv og farger på en vegg inne i lokalene til Atlas Arena.

Les mer om ungdomsstedet Atlas her:

https://jessheimpuls.no/jp/2020/08/10/nytt-ungdomssted-er-banebrytende-i-norge/

– Kong Halvor hadde en skisse som han presenterte, og så bidro vi underveis i prosessen, sier Mille og Emily.

– Givende?

– Det ga oss et innblikk i hvordan gatekunst blir til, og det var morsomt å lære noe nytt, sier de to ferske gatekunstnerne.

Prosjektdrevet

Atlas skal være en arena der ungdommene sjøl bidrar med innspill til hva slags innhold stedet skal by på, og vikarierende leder Tone Algarheim sier til Jessheimpuls at prosjekter og workshops ser ut til å slå an blant de unge.

Og tre rom har stått tomme siden oppstarten av ungdomslokalene nettopp for at de unge selv skal bestemme hva det skal bli der inne. Og nå er det bestemt:

  • Hobbyrom med kunstnerisk innhold
  • Stillerom
  • Gaming (e-sport)

Fotokonkurranse

En fersk fotokonkurranse – der ungdom ble utfordret til å ta mobilbilder som ble kjørt ut på papir – i samarbeid med Ikon nede på Sundbytunet er også en form for prosjekt. Fem bidrag ble stemt over.

  • Eirik Sepæjærvi
  • Elise Turkalj
  • Emily Mikkelsen
  • Leander Hallingstad
  • Sarah Røe Skaar

Det var bidraget til Leander Hallingstad som fikk flest stemmer. Jessheimpuls gratulerer.

FOTOKONKURRANSE: Unge Leander Hallingstad vant fotokonkurransen med dette motivet.

Unge rappere

Vi svinger også innom Huset på Kløfta i denne saken. For der finner vi kommunens aller første innspillingsstudio med topp kvalitet. Det er et samarbeid mellom Ullensaker kommune og Stan Records (Stian Haslie og Stian Borgen), og der har både erfarne musikanter – som lokale So Are We – og mindre erfarne band (som Flaming Youth) og purunge ferskinger i faget spille inn sin egen musikk.

Søskenparet Sander (14) og Lisa (12) Borgen Johannessen har spilt inn en egen hip hop-låt på Huset. Det hele er laget fra bunnen av – i et program som heter GarageBand – og så er siste finpuss og vokal tatt opp på ungdomshuset på Kløfta.

– Jeg kunne ikke noe særlig om dette, men jeg har alltid likt rask rap, sier Sander. Lysten til å lage en rask rap tok overhånd, og etter hvert som sangen ble til, ble det behov for et refreng som skulle synges.

– Og der kom du inn i bildet, Lisa?

– Jeg fikk vel egentlig beskjed av Sander om å synge, smiler Lisa. Hun har alltid likt å synge, men hun er ikke skolert trent, som det heter.

SØSKEN: Sander og Lisa Borgen Johannessen har begått en rap-låt. Den har delvis utspring fra ungdomshuset på Kløfta.

– Hva med deg, Sander?

– Jeg er egentlig en liten tynn gutt som liker å spille fotball, men så ble jeg nysgjerrig på om det var mulig å lage en egen låt – en låt som kunne minne om Godzilla eller Enimem.

– Hva er viktig i en sånn sang?

– Det være god flyt i framføringen, og så skal det ikke skrikes fram.

– Hva handler historien om?

– Den handler om en “rap battle” på skolen.

– Blir det flere forsøk?

– Vi får se.

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.