Connect with us

Folk

Massiv kulturhelg i byen vår

Avatar

Published

on

Romeriksutstillingen, feiring av Kulturbanken dag og kveld, husflidslagets høstmarked og kulturnatt på Øvre Romerike. Du verden så mye vi kan boltre oss i av kulturelt drivstoff.

La oss starte med flaggskipet Romeriksutstillingen:

Godt over 600 innleverte bidrag er blitt til 129 juryerte kunstverk som slapp gjennom nåløyet. Romeriksutstillingen 2020 – den største noen gang – kler kulturbyen Jessheim godt.

Jessheimpuls var innom galleriet da juryen gikk gjennom alle innleverte bidrag for en tid tilbake. Og den eneste beklagelsen som måtte henge i luften er at mange gode bidrag ikke ble antatt til årets utstilling, som arrangeres av kunstforeningene i Nes, Ullensaker og Lørenskog.

JURYEN: Mari Krokann Berge, Inge Jensen og Stig Marlon Weston er trioen som har juryert Romeriksutstillingen 2020. Høyt nivå, og det har vært en vanskelig jobb å gå fra drøyt 600 innleverte kunstverk til 129, sier de tre. 

Årets utstilling er nummer 47 i rekken, og den formelle åpningen foretas av ordfører Eyvind J. Schumacher (Ap) 14.00 kommende lørdag. Det blir åpning og musikk ute på torget for å ivareta smittevernhensyn. Deretter blir publikum sluppet inn i puljer.

– Hvorfor denne økningen i antall innleverte?

– Det er færre utstillinger der ute på grunn av korona, i tillegg til at dette er en viktig utstilling for mange kunstnere der ute, sier Roald Nilsen i Ullensaker kunstforening.

– Om det er koronaen, markedsføring eller andre faktorer som er skyld i den utrolig store deltakelsen er ikke godt å si, supplerer Marit Lødemel.

Gjennom nåløyet

LINOTRYKK: For dem med forkjærlighet for linotrykk, så er det å finne blant de 129 kunstverkene som. utgjør Romeriksutstillingen 2020. 
129 juryerte kunstverk utgjør utstillingen innenfor kategoriene maleri, foto, grafikk, tegning, skulptur, tekstil og annet/blandede teknikker. Etablerte kunstnere og amatører har konkurrert på like fot om å passere juryens kritiske blikk.
Blant de aksepterte finner vi en del lokale kunstnere samt noen Jessheim-kunstnere som ikke lenger bor her. Blant dem finner vi utflytter Cathrine Muryn.
– Det er alltid gøy å bli antatt på juryerte utstillinger. Romeriksutstillingen er spesiell i at den dekker mange kunstneriske uttrykk, og blir sett av et bredt publikum, sier Muryn til Jessheimpuls.
– Det at den er så variert, gjør den også til en utfordrende utstilling å kuratere. Jeg gleder meg veldig til å se den ferdig opphengt på veggene.

Skolerte guider

VERTSKAP: Utstillingsvaktene i Ullensaker kunstforening går fra nå av over til å bli galleriverter. Det har vært kursing av den entusiastiske gjengen bak skranken, her representert ved Kitty Borgen (foran). 

Ullensaker kunstforening sitter ikke stille i baksetet, for der i gården er det fremoverlent innstilling og læring som gjelder. Og nå er foreningens vakter i galleriet i ferd med å omskoleres til verter.

– Hva vil det si?

– Vi ønsker å ha en gruppe medlemmer som er spesielt interessert i å lære mer om kunst, og som i neste omgang vil bruke sin kunnskap og erfaring for å gi besøkende ved galleriets utstillinger god og kyndig informasjon om den enkelte utstilling. Det vil si at de blir verter i galleriets åpningstid, sier Marit Lødemel.

– Hvordan har dere gått fram for å skolere folkene deres?

– Det første vi gjorde var å etablere en vertskapsgruppe bestående av 20 personer. Alle er medlemmer i kunstforeningen, sier Hanne Espeseth. Det er hun og Lødemel som jobber med denne ordningen.

Videre har vertskapsgruppa deltatt på to kursdager der de fikk en innføring i bildeanalyse, og i forrige uke var vertene på guidet tur gjennom utstillingen som henger i Munchmuseet. Der ble teorien fra de foregående kursdager testet ut i praksis.

Framoverlent

– Så folk kan få guidet tur i galleriet under Romeriksutstillingen?

– Vertskapsgruppen er operativ for første gang på Romeriksutstillingen, og de vil få informasjon fra de tre jurymedlemmene som har plukket ut verkene til årets utstilling. Vanligvis kommer vi til å bruke den enkelte kunstner som stiller ut hos oss til dette, men det lar ikke gjøre fordi det er så mange kunstnere representert under Romeriksutstillingen, forklarer Marit.
– Hva er gevinsten i dette?
– Intensjonen med ordningen er jevnlig faglig påfyll til medlemmene, inspirerende opplevelser og informasjon spesifikt om hver utstilling rett i forkant av hver åpning. På denne bakgrunn mener vi vertene vil være godt rustet til å gjøre en god jobb i galleriet.
– Vaktordningen som har vært frem til nå har fungert bra, men vi ønsker å videreføre denne med litt nye ideer, blant annet inspirert av noe tilsvarende i Bærum kunstforening. Dette er ett av kunstforeningens mange utviklingsprosjekter, avslutter Lødemel.

Gjensyn med Woodstock

Kulturhuset inviterer til festivalgjensyn med Woodstock og andre store festivaler som fortsatt lever der ute blant folk. Les om konsertene fredag og lørdag her:

https://jessheimpuls.no/jp/2020/10/09/gjenopplever-tidenes-festivalsommer/

Sundbytunet

På Sundbytunet inviteres det til høstutstilling både fredag og lørdag. Et knippe kunstnere har gått sammen og begår en variert utstilling bestående av billedkunst, trykk og fotografier. Absolutt verdt turen for den som er ute i byen for å oppdage kultur. Åpningstider er fram til 16.00 i dag, fredag og fra 14.00 til 18.00 lørdag.

Husflidslagets marked

Ullensaker husflidslag inviterer til høstmarked i Frivillighetens hus fra 12.00 til 16.00 i morgen, lørdag. Medlemmene viser fra – og selger – sine produkter. Det forundrer oss stort om det ikke vanker vafler og kaffe også.

Kulturnatt

Kulturaktører i Gardermoregionen går sammen om å arrangere kulturnatt på Øvre Romerike. I Ullensaker ser programmet slik ut (trykk på linken): KULTURNATT ULLENSAKER

Kulturbanken 5 år

Og til slutt noen setninger om at Kulturbanken – byens klubbscene – markerer at den er blitt fem år. Dørene åpner 11.00, og da blir det gratis smak av de etter hvert legendariske Kreti-vaflene. Første programpost er fra 12.00, og det går slag i slag fram til 16.00.

13.00 blir det for øvrig avduking av plaketten som er det synlige beviset på at Kulturbanken ble tildelt kommunens kulturpris i 2020.

Les sak om bursdagen til Kulturbanken her:

https://jessheimpuls.no/jp/2020/10/06/byens-klubbscene-markerer-fem-ar/

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.