Connect with us

Byhistorie

Med blått skilt som skjold mot utbyggere

Avatar

Published

on

Linjebo er landets kanskje best helhetlig bevarte borettslag fra 1960-tallet. Det blå bevaringsskiltet holder enn så lenge utbyggere og spekulanter på avstand.

Vi er stolte av Linjebo og det blå skiltet, sier styreleder i borettslaget Jan Olesen.

Prosessen med å få borettslaget Linjebo inn i som en del av Historiske Jessheim har pågått siden 2009, men det var først i generalforsamlingen i 2016 at det ble vedtatt å få det blå skiltet på plass.

Ikke innvirkning på pris

– Underveis i prosessen før fremlegget kontaktet vi to lokale meglere som begge har solgt flere andeler i Linjebo.  Vi ville høre om de mente det ville ha en negativ virkning på pris eller interesser med en slik skilting, sier Jan Olesen, styreleder i Linjebo.

Ikke negativ innvirkning på salgspris

– Begge meglerne mente med stor sikkerhet at det ikke ville være tilfelle. Og ser vi på prisene oppnådd for salg etter at skiltet kom opp, så er det heller ikke noen utflating i prisstigningen på andeler her, sier Olesen.

Skiltet på plass i 2017

Og våren 2017 ble skiltet montert på en bauta i Iddefjordgranitt fra Halden, godt synlig som et smykke for dem som passerer det gamle borettslaget i Jessheim sentrum.

Noen ønsker nok at vernevedtaket oppheves

Ryktene om eplehageutbyggere som banker på dører har ikke gått Olesen og de andre på Linjebo hus forbi.

Oppkjøp fram i tid?

– Det er sikkert sannhet i ryktene om at folk selger sine gamle hus for millionbeløp over takst, og det er helt sikkert noen hos oss som håper at vernevedtaket blir opphevet og Linjebo blir solgt til utbyggere, sier Olesen.

Linjebo er et unikt område

– Det er vel ikke umulig at det skjer på et tidspunkt, men det er trolig langt fram i tid, sier styrelederen, som er av den oppfatning at de fleste beboere og besøkende ser hvilket unik område Linjebo er, med de store grønne arealer til felles glede.

Står bak skiltet

Enn så lenge fungerer det blå skiltet symbolsk sett som et skjold mot oppkjøpere, sier Jan Olesen.

– Spesielt når man sammenligner med de nye boligene som popper opp, uansett hvor mye de kaller seg hageby eller sentrumshage. Og selv om mange sikkert kunne tenke seg en rask gevinst ved salg til utbygger, så er det likevel vårt inntrykk at beboerne står fullt og helt bak det blå skilt, avslutter Olesen.

Historiske Jessheim består av Jessheim stasjon, Herredshuset, Lønnebo, Villa Sole, Lysheim, Heimen, Veiberggården, Veibergstabburet, Solheim, Rosendal, Apotekergården, Furusethgården, Gimle, Vegelgården, Døhlen gård og Fakkelsenteret – og Linjebo.

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.