Connect with us

Abonnenter

Ny fotballdimensjon til Jessheim by?

Avatar

Published

on

Skribent Tom Stalsberg har en beskjed til Ull/Kisa og Jessheim by. Behold plassen i Obos-ligaen og få på plass et lag for gatefotball.

Denne uka kommer HamKam til Jessheim by for å møte Ull/Kisa til en – for begge lag – viktig kamp fredag 20.00. Gratis inngang er det også.

Laget fra Hamar kjemper om opprykk, og Ull/Kisa kjemper med nebb og klør for å beholde plassen i landets nest øverste divisjon.

Nytt magasin

Denne uka ble også gatefotballmagasinet 4-4-3 lansert. Stalsberg er en av initiativtakerne og redaktørene for nyvinningen.

Magasinet er på gata for å løfte fram og synliggjøre norske fotballklubber sitt samfunnsansvar samt jobbe for å åpne dørene for folk med rusrelaterte utfordringer som bruker fotballinteressen som er virkemiddel til et bedre og mer verdig liv.

Fakta 4-4-3 og gatelagene

  • En arena hvor personer med rusrelaterte utfordringer får faste rutiner, meningsfull aktivitet og følelse av mestring.
  • Det begynte med gatelaget i Fredrikstad i 2011. I 2015 ble Fotballstiftelsen etablert som paraplyorganisasjonen som organiserer gatelagene i norske toppklubber.
  • Nå er 443 Gatelagmagasinet lansert. Redaktører og utgivere er Morten Pedersen og Tom Stalsberg.
  • Selges av spillerne i skrivende stund 26 gatelagene i Norge. Fra Tromsø og Glimt i nord til Start i sør via Molde, Brann, Bryne, Viking, HamKam, Ranheim, Molde Jerv, Fram Larvik, Moss, FFK, Sandefjord, Odd, Stabæk Fotball, Haugesund, Kristiansund, VIF, Notodden, Godset, LSK, Sandviken, Raufoss og Ålesund.

Suksess 26 steder

– Nettopp HamKam har flere suksesshistorier relatert til gatefotball og hva dette tilbudet kan bety for enkeltpersoner, sier Tom Stalsberg, en av to redaktører for det nye magasinet.

På Hamar har tidligere klubbprofiler involvert seg i gatefotballaget, og landslagstrener Ståle Solbakken og hans menn er ambassadører for gatefotball.

– Jeg har sett hvilken fantastisk innvirkning det har – ikke bare på klubben HamKam – men hele byen Hamar, sier Ståle Solbakken.

Ståle Solbakken

Solbakken var til stede under lanseringen av magasinet, og han snakket varmt og inderlig om om hva som skjer når forholdene legges til rette for fotball, kameratskap og samhold og trening og prat:

– En person fra gatelaget har allerede fått fast jobb i HamKam. Han fungerer ett hundre prosent. Fra å bo i et telt under ei bru, så er han nå en glad mann som fullfører hver dag med stor iver. Han er kanskje den med flest overtidstimer og er en ressurs for HamKam.

– Dessuten gir han Kjetil Rekdal (HamKam-trener) noen råd i ny og ne. Det ser vi også på tabellen, sier Ståle Solbakken.

26 byer

26 byer og steder har i dag gatelag – altså et fotballtilbud til folk som har rusrelaterte utfordringer. Gatelaget gir dem faste rutiner, meningsfull aktivitet og følelse av mestring.

– Bare det at de får et måltid mat og en dusj tre ganger i uka gjør noe med selvrespekten til dem som har levd – og lever – hardt med rusproblemer, sier Tom Stalsberg, som denne uka lanserte landets første fotballmagasin til gatefotballens fremme.

Magasinet skal ut to til fire ganger per år, og redaktørene håper det blir fire.

=Oslo-modell

4-4-3 Gatelagmagasinet er basert på den samme, fine modellen til =Oslo, der halvparten av inntektene går rett tilbake til gatelagene. Magasinene skal selges landet rundt i lokalmiljøene og på moderklubbenes arenaer.

– Dette er den viktigste jobben jeg noensinne har hatt, sier Stalsberg.

– Det å kunne bruke tid, penger og bokstaver på å skrive om gutter og jenter som virkelig viser vilje til å forandre livet sitt fra rus til ros, det føles viktig.

– Det gatelagfotballen handler om er gutter og jenter som spiller for livet. Så enkelt er det, sier Stalsberg.

På forsiden

I den første utgaven er det også Norges landslagstreneren som preger coveret. Det forteller alt om viktigheten av arbeidet som gjøres i gatelagene landet rundt, mener Stalsberg.

Under mottoet «Vi er sterkere sammen» blir gatelagene en del av den store norske fotballfamilien.

– Ståle Solbakkens og landslagets støtte betyr enormt, ikke minst for lagene og spillerne, sier redaktørene Morten Pedersen og nevnte Stalsberg.

– Det gir 4-4-3 en ekstra dimensjon. Ståle Solbakken og gutta spiller tross alt bare for en plass i det kommende VM-sluttspillet i Qatar.

Hva med Ull/Kisa?

Daglig leder i Ull/Kisa Andreas Aalbu svarer følgende på spørsmål fra Jessheimpuls om dette er noe for klubben i Jessheim by:

– Etablering av et gatelag har blitt diskutert her i noen år, sier Aalbu.

– Under pandemien har mange av våre planer blitt satt på vent, men dette er noe som kommer til å bli et tema for oss igjen.

– Jeg håper vi sammen med kommunen kan se på en slik ordning der vi kan få til et gatelag i regi av Ull/Kisa, for jeg tror at dette hadde vært fantastisk for de aktuelle spillerne, klubben og byen.

Men først er det poeng mot brennhete HamKam som gjelder for Aalbu og klubben i gult og grønt.

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.