Connect with us

Abonnenter

Sånn kan Rådhusplassen bli

Avatar

Published

on

Siste formannskapsmøte før sommeren har en skikkelig godbit på sakskartet. Jessheimpuls kan presentere ferske skisser som viser hvordan Rådhusplassen kan bli.

Jessheim Storsenter og Ullensaker kommune samarbeider om Rådhusplassen og utformingen av den kommende festplassen.

Rådhusplassen var på agendaen så langt tilbake som i 1999, og ved inngangen til sommeren 2024 legges det fram et forslag til konsept for innhold og funksjoner for dette særdeles viktige grepet for byen.

Utvikler og byentusiast Tore Kværner har vært involvert i prosessen helt siden 1999. Og der saksbehandlere og folkevalgte har kommet og gått, så er Kværner fortsatt engasjert til stede.

Dette mener Kværner selv om grepet som er i ferd med å bli tatt i hjertet av sentrum.

Betydningen

– Vi har nå sett de første skissene og visualiseringene av hvordan Rådhusplassen kan bli. Hva har en bilfri rådhusplass å si for byen?

– Dette er et veldig viktig grep for byen, og vi er mange som har sett fram til dette i lang tid. Vi ble enige med Ullensaker kommune om å etablere en bilfri rådhusplass tilbake i 1999, så ting tar tid.

– Hvorfor er Rådhusplassen så viktig, helt konkret?

– Alle byer med respekt for seg selv har jo et velfungerende torg eller en møteplass. Vi ser det for eksempel i italienske byer med som har sine “piazzaer” eller en tyske byer som har sin “platz”, sier Kværner, som gir ros til administrasjon og arbeidsgruppa som har jobbet godt med det som nå kan bli et endelig resultat i form av et gjennomarbeidet forslag.

Se formannskapsmøtet live fra 09.00 ved å TRYKKE HER

Møteplass

– Vi har jo Jessheim Torg?

– Joda, vi har Jessheim Torg og Romsaasparken. Men vi har hele tiden manglet den gode fest- og møteplassen midt i sentrum.

– Nå som bilene blir fjernet, så vil det gjøre det mulig å få til mye mer variert bruk av plassen. Blant annet som konsertarena med mulighet for flere tusen publikummere, men også som “feelgood-område” med flott møblering og inndeling i soner som er tilpasset flere formål.

Kirsebærlund

– Som for eksempel?

– Helt konkret er det foreslått en spennende kirsebærlund på plassen. Det er tenkt enda mer beplantning og mer grønt, både stasjonære og flyttbare varianter og så legges det opp til markedsplass med forskjellig innhold – være seg Bondens marked, bruktmarked, food truck og annet. Mulighetene er mange.

– Konserter og andre arrangementer i større og mindre format vil være naturlig på denne festplassen?

– Ja, med dagens mobile scener er det uproblematisk,  å kle Rådhusplassen etter type arrangement og størrelsen på arrangementet, litt som det har vært gjort på Jessheim Torg med stor mobil scene og den faste scenen ved galleriet.

Fontene?

– Fontene har vært løftet fram ved flere anledninger, både i politikken og av kulturrådet?

– Det er noe Ullensaker kommune må ta stilling til om de ønsker – om de vil ha vannelement i form av fontene. Regnbed for å håndtere overvann og regnskyll blir det trolig uansett. Flomvei over plassen blir det..

– Ut fra de ferske skissene så ser det ut til at klokketårnet er flyttet?

– Ikke mye, men det stemmer at det er flyttet litt. Men det er fortsatt sånn at vi ser klokketårnet fra Storgata, for det er viktig å bevare det som et såkalt målpunkt for det  midterste og mest sentrale punket på Jessheim.

17. mai 2026?

– Så ser vi at symbolet Ullr har fått ny plassering i skissene?

– Selve skulpturen av by-emblemet er flyttet til det jeg synes er blitt et elegant mindre bygg som inneholder trappen  til den nye parkeringskjelleren som folk som skal til rådhuset, kulturhuset og storsenteret benytter seg av.

– Og til slutt: når er Rådhsuplassen tenkt ferdig og klar for bruk i ditt hode?

– La oss gå for en grandios åpning 17. mai 2026! Det er min målsetting.

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.