Connect with us

Byhistorie

Små steg mot grønnere gress

Avatar

Published

on

HELGEPULS/KOMMENTAR

“Det blir kor’n fer”, sa min mormor alltid på klingende trøndersk. Hun lærte meg at det ikke er lov å jukse i Ludo, og hun lærte meg at det tar tid å bygge opp hvis du ønsker at det skal vare.

Mormoren min døde i 1982, men ordene hennes klinger fortsatt der jeg har fortsatt videre på min ferd i det som er blitt et skrivende liv.

Helt siden lillebroren min og jeg ga ut avis hjemme i Karibakken på midten av 1970-tallet (med vitsehjørne og kunngjøringer, må vite).

Så jeg har av en eller annen grunn visst at det var journalist jeg kom til å jobbe som. Og det har jeg gjort på heltid siden 1997 – i et kort vikariat i EUB og heltid i Romerikes Blad siden 1999.

GAMLESKOLEN: I Jessheimpuls foretrekker vi å forlate kontoret for å treffe dem vi skal intervjue. Det er kanskje gammeldags, men der folk treffer folk skjer det noe annet om korrespondansen er på mail eller messenger. 

Svar skyldig

Jeg gikk ut døren i Romerikes Blad i mars 2018, etter å ha fått mulighet – og den største utfordringen jeg noen gang har stått overfor – til å bygge opp en nettavis for Jessheim by.

Både EUB og RB hadde trukket seg fysisk ut av Jessheim by, og en følelse av at Jessheim og Ullensaker ikke var prioritert var påtagende blant folk der jeg bodde og levde mitt liv. Jeg ble konfrontert med dette på gata, og jeg var egentlig svar skyldig.

FJÆR I HATTEN: At Jessheimpuls ved flere anledninger er foretrukket intervjuobjekt hos Østlandssendingen tar vi som et kompliment. Her fra kommunevalget i 2019.

Sparepenger

2. april 2018 så Jessheimpuls dagens lys. Ambisjonen med hjertebarnet mitt er: å bygge opp der vi kan samt være kritiske der vi må. Det betyr at Jessheimpuls styrer unna det jeg alltid har ment er en klassisk misforståelse i journalistikken: at det å være negativ i anslaget er synonymt med å være kritisk.

Med en konstruktiv investor i Tore Kværner – samt en god slump egne sparepenger – så begynte vi å bygge stein for stein for å lage en relevant nyhetsplattform for Jessheim by.

Et tett og nært samarbeid med Rune Stangeland og hans Asap Media på den tekniske biten var en forutsetning for å komme i flyt. For en fyr Rune er!

Men så er han da også et produkt av Jessheim, så veldig overraskende er det jo ikke at han holder skyhøyt nivå i det han foretar seg.

BEDRE SAMMEN: Med Rune Stangeland og hans Asap Media som kompanjong, er det mye humør og massivt med kompetanse på den tekniske biten. Her fra april 2018, og vi smiler fortsatt. 

Minus på bunnlinja

Jessheimpuls ble ikke viet oppmerksomhet fra Romerikes Blad da vi lanserte plattformen i 2018, men vi ble gjenstand for oppmerksomhet i sommer. Da skrev nevnte avis at Jessheimpuls har “blodrøde tall”.

Og det er helt riktig at økonomien til Jessheimpuls ikke er der vi ønsker – delvis på grunn av korona, mye fordi vi ikke har prioritert (eller hatt kapasitet) til å jobbe målbevisst ut mot annonsører og flere abonnenter.

TAKK FOR TIPS: Jessheimpuls får mange tips fra folk som tror på oss. Her et tips som resulterte i at Ullensaker kommune valgte å reversere parkeringsordningen som skapte massiv frustrasjon hos folk. 

Se videoen som bidro til at Ullensaker kommune tok fem i skyggen og revurderte innføringen av parkering:

Vi gikk over til abonnementsløsning for nesten ett år siden, selv om vi visste at prisen vi satte for ett års abonnement – 365 kroner – ikke ville gjøre tallene grønne i en fei. Det tar tid å bygge opp noe fra grunnen av, og vi jobber ufortrødent videre, som jeg skrev i et svar til skribenten fra RB.

Kanskje ligger det an til at vi må øke prisen noe i framtiden, for – som med alt annet – så koster det å produsere nyheter også fra Jessheim by.

Og i Jessheimpuls får vi til mye med små ressurser. Det kan ingen ta fra oss eller argumentere mot.

Bygger videre

Jeg er Jessheim-patriot på min hals. Jeg husker jeg ble forbannet da folk kritiserte og harselerte med Jessheim da jeg var ung og hadde kort lunte.

Men jeg kjenner fortsatt at jeg tenner til når hjemstedet mitt blir kritisert på det jeg mener er tynt grunnlag eller for personlig vinning. Slik vil det forbli.

VÅR MANN: Bjarne Lindberg er er kjent syn i Jessheim by. Jessheimpuls ønsker å være like til stede som Bjarne i bybildet. Det er ambisiøst, vi vet det. Men vi forsøker etter beste evne. 

Jeg bruker de aller fleste av mine våkne timer på Jessheimpuls, og vi jobber knallhardt for å være tro mot den planen som ble lagt tilbake i 2018: å være et oppbyggende alternativ der vi skriver om folk, byen Jessheim, kultur og saker fra det politiske sakskartet.

LITEN NYHETSHUND: En liten nyhetshund som Jessheimpuls kan også bidra til konstruktiv kritikk. Her er redaksjonens hund Asti på visitt hos ordfører Schumacher og varaordfører Stokstad Oserud for noen år siden.

At vi i tillegg fikk ja fra selveste Egil Nyhus på vår forespørsel om å lage en ukentlig stripe for Jessheimpuls, fikk oss til å hoppe i taket av glede.

EGIL NYHUS: Å få Egil Nyhus sin frekke strek med på laget er et massivt løft som Jessheimpuls har vokst på. Vi gleder oss til flere streker fra Egil.

46 sigaretter

Hva får du så for 365 kroner i dag? Jo, du kan få et årsabonnement på Jessheimpuls, eller så kan du bruke penger på følgende:

  • Du får 7 Pizza Grandiosa Classic
  • Du får 46 sigaretter av typen rød Prince
  • Du får 6 poser twist (sjokoladen)
  • Du får tre turer med tog til Kløfta (voksenbillett)
  • Du får en stor pizza og cola på Peppe’s

Patriotisme

Jessheimpuls er et produkt som rendyrker Jessheim og det som skjer i denne lille byen, selv om vi dessverre ikke klarer å favne absolutt alt som skjer.

Akkurat det har ingenting med journalistikk å gjøre, slik vi tolker terrenget.

Et eksempel:

At en folkevalgt i Ullensaker legger ut at han har mistet en tann på treningstur (eller hva det var) er trolig ikke noe Jessheimpuls ville brukt tid eller ressurser på.

BREAKING NEWS: Såkalte “breaking news” kommer åpenbart i mange fasetter. Det eneste vi i Jessheimpuls er sikre på, er at vi ikke er et ekko fra Facebook. Venstres Thorbjørn Merkesdal postet på et tidspunkt at en tann hadde ramlet ut. Det ble nyhetssak hos ett av de tunge avishusene på Romerike. Foto: Skj́ermdump 

Flere abonnenter

Jessheimpuls har som ambisjon å runde 2.000 abonnenter i løpet av høsten 2022. Vi er godt på vei til å nå målet, men vi setter pris på dem som leser oss anbefaler andre å tegne et abonnement.

Vil du prøve et abonnement? TRYKK HER

Et abonnement er – slik vi ser det -også et heiarop til Jessheim og det vi står for og forsøker å bygge opp som sted.

BYHISTORIE: Erling Werner Ruud var en lokalhistoriker – og Jessheim-patriot på sin hals – med mye kunnskap. Erling er død, men vi i Jessheimpuls forsøker å holde arven levende i form av å ta nyere byhistorie på alvor. Her fra da Erling Werner Ruud fikk Jessheimprisen i 2018. 

Les om Erling Werner Ruud her:

En kulturbærer er gått bort

Byens alternativ

Ambisjonen om å være et konstruktivt alternativ som bidrar til oppbyggende og konstruktivt omdømme av Jessheim – en motvekt mot fordommer og oppgulp, om du vil – lever i beste velgående for oss som er involvert i denne vesle byavisa.

Pågangsmotet er fortsatt stort, og gjennom fire og et halvt år har vi fått (eller tatt) en posisjon som nyhetsformidler her i byen.

 

JUBILANT: Genistreken Egil Nyhus bidrar med jubileumstegning, og vi føler at han har fanget det vi holder på med ekstremt godt. Tegning: Egil Nyhus

Vi jobber hardt med å utvikle oss videre som en relevant nyhetsformidler og patriot. Og vi vet at det tar tid å bygge opp noe solid, både innholdsmessig og økonomisk. Det lærte jeg allerede ved Ludo-brettet sammen med mormoren min.

Humør og identitet

Disse tankene kom til meg da jeg var på farten under første dag av Jessheimdagene, for denne årlige folkefesten gjenspeiler egentlig mye av det Jessheimpuls ønsker å være, ønsker å formidle og ønsker å være en del av: kultur, konserter, opplevelser sammen med andre, et samlingspunkt, en identitetsbygger og et humørfylt alternativ som bidrar til at folk liker seg i Jessheim by.

“Nøtteliten” forteller

Om vi lykkes? Andre må avgjøre det, men vi føler at vi bidrar i egenskap av det vi gjør og det vi står for.

Tegn et abonnement og gjør deg opp din egen mening. Det ville bety mye for oss om flere hopper på Puls-toget i byen.

Jeg er ganske sikker på at mormor hadde abonnert på Jessheimpuls.

God lørdag.

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.