Kontakt oss

Folk

“Nøtteliten” forteller

Avatar

Publisert

HELGEPULS/KOMMENTAR

Første skoledag er spesiell for alle. Men for noen kommer denne på tiden på året som en påminnelse om neseblod på den lyse dressen og kløe i 50 år gamle arr.

Denne uka åpnet nye Algarheim skole offisielt. Det var snorklipp, taler, sang og overrekkelse av gaver til den store gullmedaljen.

Alle var enige om at det nye skolebygget til nesten en halv milliard kroner er full pakke hva skolebygg gjelder. Og jammen er skolen blitt et smykke.

Misjonærstilling, polvotter og mobiltelefon

Men – like sikkert som at bladene så smått er i ferd med å gulne på trærne på denne tiden av året – så går tankene til første skoledag på Hovin skole for drøyt 50 år siden, nærmere bestemt i 1969. En liten pjokk fikk virkeligheten som en knyttneve i fjeset denne høytidelige dagen.

Leste du denne?

Han som maste seg til skolestart

I 1969 setter mennesket sin fot på månen for første gang. En halv milliard mennesker – nesten like mange som antall kroner nye Algarheim skole kostet – bivåner det hele via fjernsynet.

Av nye ord som ble tatt i bruk i 1969 finner vi misjonærstilling, polvotter og mobiltelefon, og den norske boreplattformen Ocean Viking fant olje i Nordsjøen.

Men hjemme på Jessheim vil aller første skoledag i 1969 bli husket for noe helt annet. I 2020 er det humor i erindringene, men i 1969 var det ikke så morsomt, må vite.

La oss kalle ham “Nøtteliten”

Det var oppmøte på Hovin skole, og vår mann – la oss kalle ham “Nøtteliten” møtte opp i splitter ny dress og rene sokker i de fine sandalene som fortsatt ga ham snev av gnagsår på vei inn porten til Hovin skole på Sand.

Vi ser den lille blomsten i hvit dress omtrent midt på første rad på klassebildet. Han vet ikke hva han har i vente i det bildet blir tatt.

Grovspikket i framtoningen

Nå skal vi ikke snakke nedsettende om Sand, men “Nøtteliten” har i ettertid konkludert med at en fjong dress – som skilte seg vesentlig ut fra de andre antrekkene -trolig ikke var et sjakktrekk i en klasse der de andre elevene var “noe mer grovspikket i framtoning og væremåte.” for å sitere vår mann.

Men dagen er fortsatt velsignet herlig og høytidelig i det fotografen trykker på utløserknappen. Det var etterpå at  dagen skulle bli noe mer overskyet og frisk i kastene.

Du som er så liten og tynn må legge deg 19.00

Jessheimpuls har fått gjenfortalt at det var oppstilling ute på skoleplassen før det var å stille seg på rekke inntil veggen i gangen. Deretter ble en og en ropt opp for legeundersøkelse.

Dette var nytt for en liten gutt som plutselig befant seg på et lite kontor med buksene rundt anklene og en doktor med uttrykksløst ansikt som klemte og undersøkte “dueeggene” hans.

– Du er nødt til å legge deg to timer før de andre i klassen – det vil si senest 19.00 – for du er jammen meg liten og tynn, sa legen med alvorlig mine før han sendte vår mann ut på gangen.

Med tårer i øynene

“Nøtteliten” gikk ut med tårer i øynene, og den lille gutten som hadde gledet seg sånn til å begynne på skolen hadde ikke for sitt bare liv trodd at hver eneste skoledag skulle begynne med et besøk på kontoret til doktor Urnes.

For han trodde faktisk det, at hver eneste dag skulle bli sånn framover, at dagen begynte med sjekk av testikler…

Kronglete med bukseseler

Og da ville det i hvert fall bli veldig kronglete med de nye bukseselene han hadde fått sammen med den nye dressen og de fine sokkene han hadde på seg.

Men det skulle ikke stoppe der. Noen hadde åpenbart irritert seg over den lille spradebassen i midten på første rad, og hun sto og ventet på ham etter skolen.

Provosert av den lille spradebassen

“Nøtteliten” løp og hoppet lystig, men stoppet brått, da hun tok steget fram bak rognen i veikanten og skyggen hennes falt over ham som en tordensky. Det vanket juling.

Det vesle smykket av en skolegutt humpet og haltet til Jessheim etter behandlingen han fikk av den sterke jenta.

Merket veien med neseblod og tårer

Hun sa at hun ikke likte dressen min noe særlig, sier “Nøtteliten”. Veien til Jessheim ble merket med neseblod og tårer, og vår mann tuslet kjøkkenveien inn på Veiberg kafé. Der jobbet moren hans.

Og sjelden har en Veiberg spesial – karbonadesmørbrød med egg, to tomatbåter og en skive med agurk – smakt bedre for en tapper liten doldis, hvis eneste forbrytelse var å pynte seg litt for mye til første skoledag.

Hans eneste forbrytelse var at han pyntet seg

Om det ble folk av “Nøtteliten”?

De fleste vil svare ja på det spørsmålet.

Men du ser ham sjelden i dress.

God helg.

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.