Connect with us

Byutvikling

Stor kunst setter farge på undergangen

Avatar

Published

on

Stor kunst får ny betydning når gatekunstner Eric Ness Christiansen blir ferdig med 800 kvadratmeter fargerik kunst i Henrik Bulls vei midt i sentrum.

Gatekunstneren har vært med på oppturen og aksepten av gatekunst som kunstform, og han står bak intet mindre enn 5.000 kvadratmeter gatekunst i Drammen by og har utsmykning av 5 t-banestasjoner i sekken når han nå går løs på 800 kvadratmeter grå mur i Henriks Bulls vei i Jessheim sentrum.

I GANG: Utsmykningen av undergangen i Henrik Bulls vei er i gang. Michael Noguchi jobber mens Eric Ness Christiansen og Tom Staahle overværer grunnarbeidene. 

800 kvadratmeter

– Dette er ikke det største kunstverket  jeg har laget, men det er blant de største, sier Ness Christiansen til Jessheimpuls.

– Mulig å få se motivet?

– Dessverre, men forbipasserende vil kunne se forandring fra dag til dag, og allerede om en uke kommer det til å bli synlig hva vi går for, er svaret.

– Men det jeg kan si er at stikkordene vi har jobbet etter i utformingen er bevegelse og utvikling. Jeg vet at Jessheim er en by som vokser, og vi har bakt inn både det gamle og nye Jessheim i skissene våre.

Legender fra Jessheim

Ness Christiansen omtaler seg om kurator og gatekunstner, for han henter inn kunstnere han mener er best til de forskjellige prosjektene han får bestilling på.

– Til dette prosjektet er det Michael Noguchi perfekt, men vi har bakt inn to kjente gatekunstnere som kommer fra Jessheim i dette prosjektet. De er legender i gatekunstmiljøet, så de må få sin plass i dette kunstverket, sier Ness Christiansen.

– Det har også noe med koder og uskrevne regler å gjøre. Vi anerkjenner gatekunstnerne som kommer fra det stedet vi jobber. Og på den måten vil kunstverket bli passet på av de lokale kunstnerne.

Penger fra bypott

– Vi har ikke sett dette på sakskartet, ordfører?

– Dette er penger som er satt av til synlig byutvikling, og dette blir utrolig bra, sier ordfører Tom Staahle.

– Jessheim er en fargerik by, og med dette kunstverket blir vi enda mer fargerike. Og min klare oppfordring til gårdeiere som har en grå vegg de ønsker å gjøre noe med, er at de må ta kontakt med kommunen. Vi formidler mer enn gjerne kontakt videre, sier Staahle.

Ness Christiansen og makker Noguchi har satt av tre uker til dette prosjektet.

Tre uker

– Vi tror folk vil like dette. Min erfaring er at de aller fleste blir fornøyd med gatekunsten, og så er det alltid noen negative røster i starten. Men etter hvert blir stemningen utelukkende positiv.

– Gatekunst er anerkjent kunst i 2019?

– Gatekunst er blitt et urbant kunstuttrykk som er mer og mer brukt i byer.

SLIK?: Dette er ett av flere gatekunstverk i regi av Eric Ness Christiansen. Skissen for undergangen forblir hemmelig til kunstverket på Jessheim er ferdig. 

– Overrasket

– Stor jobb for dere?

– Dette er som sagt ikke det største prosjektet jeg har jobbet med. Men dere får ett av Norges største gatekunstverk her på Jessheim.

Og – for ordens skyld – det som nå i starten ser ut som tilfeldige streker på en grå vegg, kommer til å bli et forståelig motiv. Jessheimpuls har sett skissen.

– Jeg er sikker på at folk blir overrasket når de ser dette ferdig, sier Ness Christiansen.

DRAMMEN: Dette er ett av mange gatekunstverk som er laget i Drammen i regi av Eric Ness Christiansen. Om tre uker står gatekunstverket i Jessheim sentrum ferdig. 

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.