Connect with us

Helgepuls

Storgata vår er en rar film

Avatar

Published

on

HELGEPULS/KOMMENTAR

Sett deg ned på en benk og la verden passere. Du får ikke med deg alt når beina går som trommestikker. Et av de beste rådene jeg har fått i hele mitt liv.

Vi har på sett og vis vært – og kanskje er vi det fortsatt – heldige her på Jessheim. Byen vokser selvsagt rundt oss i det som er blitt sedvanlig raskt tempo, men her i den ferske byen er vi fortsatt litt nedpå og joviale og i stand til stoppe opp av og til.

Eller er dette bare et utslag av jeg som middelaldrende skribent er i ferd med å bli hektet av det moderne Jessheim?

Tonje Brenna sa det fint

Tonje Brenna – politiker, Jessheim-jente og nå leder av Viken – sa under en debatt om byutvikling av vi på Jessheim er en ganske ujålete gjeng som tåler en og annen eggflekk på blusen uten at vi setter himmel og jord i bevegelse av den grunn.

UJÅLETE: Folk fra Jessheim er ujålete, sa Tonje Brenna under en debatt om byen Jessheim en gang. Hun har egentlig rett i det. Vi må bare være litt mer ute i byen og være ujålete.

Tonje sa det kanskje ikke med akkurat de ordene, men jeg tror det var noe sånt hun mente. Hun får sende Viken på meg hvis jeg tillegger henne holdninger og eggflekker hun ikke står for.

Verden sett fra en benk

Det går sikkert greit.

Uansett, jeg fikk en gang for lenge siden et råd om å sette meg på en benk og observere verden på den måten.

STORGATA BLUES: I paradegata vår ser vi tog på 17. mai og 1. mai og når julegata tennes. Storgata er filmen om livene våre. Bygget til høyre er gamle Veiberg kafé, der Handelsbanken holder til. Foto: Ullensaker bygdebok

Og vi trenger egentlig ikke David Lynch eller Hollywood-manus for å se at filmen jeg kaller Storgata Blues ville blitt både nedpå, skakk og ganske fornøyelig.

Vi trenger ikke David Lynch

En gang hadde vi ikke paragrafryttere i Storgata. Vi barske folk i sulky som trente hester i paradegata vår. Vi tok tilsynelatende det vi hadde for hånden og gjorde det beste ut av det.

Det samme gjorde sirkusdirektør Arnardo da han kom hjem til Jessheim med dyr og klovner og trapesartister.

Terje Aanesrud husker godt elefantene som paraderte gjennom Storgata fra Jessheim stasjon.

 

ARNARDO: Elefantene til Cirkus Arnardo på vei gjennom Storgata. Det var et ganske vanlig syn i sin tid. Foto: Thor Martin Furuseth

Det var sånn sirkuset skapte interesse der de kom, og jammen kan vi snakke om levende by og eksotiske tilstander ute på flatlandet Ullensaker.

Apropos eksotisk, så ser vi rett som det er denne personen i bybildet. Hen rusler rundt i sentrum og er åpenbart på reise fordi klær og farger er matchende rosa.

STORGATA: Storgata vår rommer mye og mangt. Vi gikk på denne reisende i sommer, og vi har sett vedkommende i sentrum ved flere anledninger. Fargerikt bidrag.

Og så har vi Bjarne som vi flere ganger daglig ser i Storgata og bybildet for øvrig. Av og til på sykkel, av og til på apostlenes hester og vinterstid er det gjerne sparkstøttingen som er hans følgesvenn.

Vi kan jo bare tenke oss hva slags byliv vi hadde hatt i sentrum hvis folk var like flinke som Bjarne – og Jan Ove Hansen og en håndfull andre – til å benytte seg av det vi har av tilbud i Jessheim by.

KJENT SYN: Bjarne er ofte å se i byen, være seg med sparkstøtting, sykkel eller til fots. Bæreposen er alltid med, og Bjarne er så å si alltid blid når vi møter ham.

Det er dette som blir den neste øvelsen vår i årene som kommer. Det handler ikke om å sitte stille – være seg på en benk eller hjemme – for å være tilskuer. Nå skal vi øve oss på å delta i bybildet.

BYORIGINALEN: Jan Ove Hansen er litt dårligere til beins med årene, men han er ofte å se på konsert eller andre tilstelninger i byen vår. Et forbilde i så måte.

Og vi trenger ikke finne fram hest og sulky eller rosa koffert for å ta en tur ut i Storgata heller.

Det holder at vi rusler en tur, kjøper en kaffe og – kanskje – kjøper noe vi kan få fjernet eggflekkene på polyesterskjorta med.

FILM: Filmen om Storgata fortsetter selv om det lokalt legendariske gatekjøkkenet nå er flyttet til Nordbytjernet. 

Det er ikke så mye som skal til for å ha en grunn til å stikke inn til sentrum for bidra inn i den daglige filmen som snurrer i nåtid.

Det kan være nok med et bløtkokt egg.

God helg.

Og snurr film.

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.