Connect with us

Abonnenter

Thore dyrker spesiell hobby

Avatar

Published

on

Thore Ottershagen (57) bor midt i Jessheim sentrum, men han er garantert den eneste i vår lille by som har besøkt 210 nasjonalparker i USA. 

Han er opprinnelig fra Hamar, og han jobber som enhetsleder for tjenester til hjemmeboende i Aurskog-Høland. Men den lidenskapelige hobbyen til Tore Ottershagen (foruten Liverpool FC og historie) er å besøke nasjonalparker i Amerika.

Se hele USA

– Rimelig spesiell hobby, men hvorfor ble det nasjonalparker i USA som du samler på?

– I 2015 hadde jeg allerede vært på en del US- turer, og det dukket stadig opp nye steder jeg hadde lyst til å besøke. Og da jeg besøkte Everglades nasjonalpark i Florida, så gikk det plutselig opp for meg at fellesnevneren for alle turene mine er nettopp nasjonalparker, sier Ottershagen til Jessheimpuls.

Det var da ideen om å besøke alle nasjonalparkene i USA dukket opp, for på den måte kunne han se hele landet.

GRAND CANYON: Dette er en av de spektakulære nasjonalparkene – og blant de mest berømte – i USA. Alle foto: Thore Ottershagen

Revolverintervju

57-åringen er talefør så det holder, så vi kjører den gamle teknikken med revolverintervju.

– Friluftsmenneske?

– Her hjemme blir det som regel skiturer i marka på vinteren. I USA har jeg gjerne med telt, og jeg liker å padle i kajakk, gå turer og sykle. Har campet i sumpen i Everglades og blant bison og bjørn i Yellowstone . Men det er å dra det langt å kalle meg et utpreget friluftsmenneske. Jeg kaller med Lat-Monsen…

SJELDEN KRABAT: Dette er en Island Fox, og den lever kun på Channels Island, en øy utenfor kysten av California. 

– Hvorfor liker du Amerika så godt?

– Jeg vokste opp på den tiden da USA var det store mystiske reisemålet, og jeg har alltid vært hekta på mytene om Det Ville Vesten og amerikansk musikk.

– Jeg har med andre ord like stor glede av å se Gettysburg som når jeg på siste tur dro på oppdagelsesferd gjennom Brooklyn og fant rester av den “tapte” norske kolonien i Brooklyn. Jeg kan like gjerne se Southside Johnny live i Asbury Park som å besøke hjemmet til Abraham Lincoln.

NOVEMBER 2022: Foreløpig siste tur til USA ble foretatt i november i år. Her skimter vi Frihetsgudinnen i bakgrunnen. 

Snart jubileum

– Reist dit i mange år?

– Første tur var i 1994.  Fra 2010 har det vært minst en gang i året. Var der rett før USA stengte grensen under pandemien, og var tilbake i Los Angeles den dagen grensene åpnet igjen 2021. Totalt over 20 turer.  Jeg planlegger og gjennomfører alle turene sjøl. Jeg er aldri med på organiserte turer.

– Rangerer du parkene på noen måte for deg selv – hvilken er for eksempel den fineste?   

– De 423 stedene i nasjonalparksystemet kan være alt fra Grand Canyon og Yellowstone – som man kan bruke uker på – til Frihetsgudinnen i New York eller Lincoln- monumentet i Washington. Det er altså ulike opplevelser.  Noen ganger er naturen opplevelsen, andre ganger er det å lære noe nytt.

SMALE SAKER: Angels Loading i Zion, Utah er 50 centimeter på det smaleste, og det går 330 meter ned på begge sider. 

Noen høydepunkter

  • Å møte 11 bjørner på 3,5 time i Sequoia nasjonalpark i California
  • Å gå ned til bunnen av Grand Canyon og campe der i 3 døgn avskåret fra omverdenen
  • Et besøk i hjemmet til Abraham Lincoln i Springfield, Illinois hvor jeg lærte helt nye ting om personen Lincoln ,( som det også ble en sang av)
  • Å stå foran Lincoln Memorial i Washington der Martin Luther King holdt sin  I have a dream tale var også stort.
  • Et besøk på gården der George Washington Carver , som revolusjonerte amerikansk landbruk , ble født som slave og lære om hans dramatiske historie og se de stedene hvor han drømte om hva han kunne bli  var også sterke saker
  • Little Big Horn er også et utrolig mektig sted
  • Men det finnes så mange overraskelser der ute som venter på deg bare du er nysgjerrig

Farter alene

REVOLVERMANN: Jesse James er en legendarisk revolvermann. Her er graven hans i Missouri. 

– Besøker du steder som ikke er nasjonalparker også?

– Ja, jeg gjør det. Blant annet Graven til JFK,  hjemmet til Jesse James – som tilfeldigvis ligger en liten kjøretur unna gården hvor Walt Disney hadde sine beste barneår og hvor han fikk ideene som ble Disneyland.

– Jeg har også vært ved graven til Billy The Kid i New Mexico og  Wild Bill Hickok sin i Sør Dakota, Buffalo Bill sin i Colorado, for å nevne noe.

Lærer mye

– Hva liker du ved nasjonalparker?

– Nasjonalparker i USA forteller i hovedsak natur og historie. Det beste med en ny nasjonalpark er å lære ting jeg ikke visste fra før, som at det finnes pyramider i Midtvesten og at Amerika hadde noen av de største byene i verden før europeerne kom.

ROUTE 66: Byen Oatman i Arizona ligger langs Route 66, den 3.940 kilometer lange strekningen som strekker seg fra øst til vest i USA. 

Skriver sanger

– Fartet mye i Norge på samme måte? 

– Reiste Norge (og skandinavia ) rundt på campingturer som barn.  Var som regel inn det som fantes av museer. Ikke så mye i voksen alder

– Du er glad i å reise? 

– Ja , Trives utrolig godt på landeveien.

– Stort sett Amerika som destinasjon, eller er det andre land og kontinenter du liker godt?

– Har vært Europa rundt på interrrail og bilturer. på 80- og 90-tallet. Ellers er det USA.

– Du spiller gitar og skriver sanger. Fortell litt om det?

Skriver sanger og spiller litt ute når det er tid til det. Er ganske fast gjest på Vocus Viseklubb og er innom Skedsmo viseklubb og andre scener.  Skriver mest på engelsk og det blir også noen sanger fra turene jeg er på. Både om ting jeg har opplevd selv, men også om det Amerika jeg observerer på turen.

JOSHUA TREE: Mange forbinder Joshua Tree med bandet U2 sitt legendariske album. Dette er fra Mojave Desert i California. Thore tok bildet i 2021.

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.