Connect with us

Abonnenter

Vannkvaliteten i Nordbytjernet er god

Avatar

Published

on

Prøver viser at vannkvaliteten i Nordbytjernet er god. Det samme gjelder for andre badeplasser i Ullensaker. 

Inn i skoleferien viser vannprøver fra Jessheims badeperle – og andre badeplasser – at det er uproblematisk å kaste seg uti for et forfriskende og leskende bad.

Kvaliteten på vannet er god, viser prøvene. Det er Ullensaker kommune som rapporterer dette på sin hjemmeside.

18 grader

Med hensyn til badevannstemperatur så ble varmeste temperatur målt til 18 grader og laveste temperatur målt til 15 grader i Ullensaker. Badeplassene framstår stort sett som rene og ryddige.

Nye badevannsprøver blir tatt i uke 26, altså neste uke.

Interesserte kan enkelt logge seg inn for å sjekke badetemperaturen i Nordbytjernet via Badenymfa.no, en tjeneste som Jessheimpuls har skrevet om tidligere. Det er et lite prosjekt som Fredrik Hansen har hatt gående i seks-sju år nå.

Les mer om Badenymfa i saken fra 2018 her:

Sjekk temperaturen i Nordbytjernet på nettet

På nettsiden kan vi også sammenligne temperatuen i vannet fra 2018 og fram til i dag. Grafene viser at temperaturen i år (den svarte) ligger under de siste årenes temperaturer på samme tid.

Hvorfor prøver?

Prøver av badevannet tas for å sikre at badevannet er trygt å bade i for store og små slik at ingen blir syke av å bade. Vannprøvene testes for E. coli og intestinale enterokokker. E. coli (Escherichia coli) og intestinale enterokokker er bakterier som stammer fra tarminnhold fra mennesker og dyr.

Disse bakteriene dør når de ikke er i et varmblodig dyr. Intestinale enterokokker overlever lenger i naturen enn E. coli som kan overleve noen uker. I tillegg måles temperaturen på badevannet.

Frarådes

Generelt frarådes det å bade etter store nedbørsmengder. Vannet kan etter kraftig regnvær inneholde større mengder tarmbakterier på grunn av avrenning fra terrenget og elver i tilknytning til badestedet.

Vannkvaliteten endrer seg raskt og det anses som tilstrekkelig å vente 24 timer etter kraftig regnvær før man bader, heter det på kommunens hjemmeside.

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.