Connect with us

Helgepuls

Den sommeren jeg nesten daua på Jessheim stasjon

Avatar

Published

on

HELGEPULS/GJESTEKOMMENTAR

Gjesteskribent Tom Stalsberg har gått i seg selv og spadd fram noen setninger om Jessheim, fotballaget vårt slik han erindrer det og en nær-døden-opplevelse på Jessheim stasjon i 1974.

Ullensaker Kisa. Ull/Kisa. Kisa. Jessheim stadion. Dønnum-brødrene. Jo Lunder. Terje Rogne. Jon Sylte. Bønna. Neskleiv. Stein Gabrielsen. Jensen i buret. Cirka et dusin som het Geir og Svein Blaker, og som alle sammen var gode i det meste. Kisa.

FILMING?: Geir Blaker var rask. Jeg var litt tregere, men jeg hadde nedrullede strømper. Men jeg fastholder at dette er ren filming i gult og grønt…

Et dusin som het Svein og Geir Blaker

Klubben som fortsatt gjør det steinbra. En flokk med jålebukker, Kisa? (Hysj, ja, men ikke si det høyt).

Pokker også, denne fotballklubben er ikke bra for en eldre fyr som spilte i de lavere divisjoner og kommer fra Eidsvoll. 1814 for fred, bygda som er Øvre Romerikes rundkjøring.

LEGENDE: Aja Dønnum er klubblegende nummer en i Ull/Kisa. Det var lenge før jålebukkene tidsalder. 

Jålebukker? Ja, men hysj…

Sånn kunne denne teksten fortsatt, men det ville blitt slitsomt og bare dumt.

Ull/Kisa er faktisk veldig gode i fotball, og de har nesten alltid vært ganske solide til å få fram spennende spillere (også da de ikke hadde spenn).

Ull/Kisa er faktisk veldig gode

BØNNA: Gi Bjørn “Bønna” Stensby en litt regntung matte, og du får servert finter og sklitaklinger som var poesi og ballett i en og samme kropp. Det var det folk sa.

Langt bedre enn mine klubber? Ja, for det meste ettersom jeg har spilt mest for EIF og et par sesonger for godeste Bøn FK. Eidsvold Turn? Ikke (men var på nippet).

Såpass ærlig må jeg være når jeg skriver for Washington Post, nei, unnskyld Jessheimpust. Enmanns-laget Jessheimpuls med alle mann i angrep.

JESSHEIM STADION: Det er spilt mange dårlige og noen gode fotballkamper på gamle Jessheim stadion. Den gangen shortsene var like små som lønningene.

Jeg heter altså Tom Stalsberg og har egentlig mye godt å si om Ullensaker. Det var her jeg ble voksen. Helt sant.

Det var på Jessheim jeg ble voksen

Det var i Ullensaker kommune jeg fikk jobb en sommer som såkalt flisgutt på teknisk kontor sammen med blant annet en annen fra Eidsvold If, Jon Ole Bekkestuen.

Det var videre herfra at jeg fikk jobb på renseanlegget sammen med selveste Willy Slora fra Nannestad, og det var i denne kommunen jeg gikk i tre år på Jessheim vidergående skole.

RENSEANLEGGET: Det var her jeg fikk jobb en gang for lenge siden. Willy Slora og hjelpegutt Tom.

Der var hedersmannen Kåre Syltevik rektor, og vi hadde Inge Bråthen (fred over minnet) i gymnastikk. Det var der den gamle slugger Martin Hansen brakk beinet til Jo Lunder i ei skoleturnering.

Hedersmannen Kåre Syltevik

Og det var på Jessheim videregående jeg hadde et par, tre utrolig gode lærere: Huitfeldt (fred over minnet) og Nafstad Lyftingsmo (fred over minnet) og en historielærer som var innrøkt fra topp til tå, inkludert den brune dressen. Jeg skal ikke oute ham, men for en lærer! Sønnen hans gikk i samme klasse som meg.

KLASSE 1B JESSHEIM VGS: Bak fra venstre: Jo Lunder,Stein Gabrielsen, Tom Stalsberg og Ørnulf Kastet. Foran fra venstre: Morten Dahl, Trygve Lintho, Frode Larsen og Rune Haugen. 

Ulne Saker og De Sjenerte og Eric Andersen

Det var på Jessheim vi dro for å feste også, og ble bydd opp på juling fra et beist fra Sand. Det var rett ved Nordbytjernet – på Romerike Folkehøgskole – at vi fikk oppleve Sef Foyn i Ulne Saker og Ullensakerfestivalen med Blaupunkt, Kjøtt, De Sjenerte.

Og vi så Eric Andersen med alt for lite folk som møtte opp, i 1981 var det vel.

Jessheimdagene og tivoli, Ullensaker det. Barry Matheson også (fred over refrengene). Ullensaker har alltid vært mangfoldig og mangt.

Barry Matheson – fred over refrengene

Og, det var på Jessheim jeg var sekunder unna å ende opp under torva på Råholt kirkegård før livet hadde startet. Det var på Jessheim stasjon jeg forsøkte å hoppe på et tog etter en kveld på Kjeller´n mye øl og kro. 16 år gammel. Huff.

LENGE SIDEN: Dette er lenge før 1974, men Jessheim holder fortsatt dampen oppe. Et lokomotiv på Øvre Romerike.

Brudd i ryggen og 150 sting

Det gikk veldig galt den sommeren 1974, den gang vi hørte på blant annet Terry Jacks, Seasons in the sun, på radio, men mest på King Crimson og Zappa.

Men heldigvis var han som kjørte toget oppmerksom og fikk stoppet toget. Det ble et lite koma, minibrudd i rygg og 150 sting og en sommer på sjukehus og ett år som ganske krank .

Det gikk bra. Overlevde, slapp å bli vannet på Råholt.

Møtte Kisa i 1968

Men, dette skal handle jo om fotball. Det hele starter opp igjen nå, og Kisa skal i aksjon. Bra. Jeg spilte mot Kisa første gang i 1968, lilleputt på Eidsvold stadion. Jeg var liten og tjukk og ble kalt Stabbe. Vi tapte 5-2, men mener jeg hadde en klasseredning – eller datt over ballen også.

OLA NESKLEIV: Neskleiv hadde lår som en travhest og stemme som Pavarotti der han styrte bakre firer på Jessheim stadion. 

Etterpå ble det mange kamper mot Kisa der de gule og grønne stort sett vant hver eneste gang.

Men husker vi slo dem i 1984 eller 1985. På Jessheim stadion. Lever godt på det den dag i dag.

FLYR VIDERE: Ull/Kisa flyr videre i 2020. Geir Blaker er fortsatt en spenstig herremann, sies det. 

Kisa – lykke til med sesongen. Hilsen sa-sa-sa-bra-bra-bra EIF.

Og snart møtes vi på Veiberg Kafe. Håper jeg.

God sommer!

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.