Connect with us

Abonnenter

Eksperter er den nye oljen

Avatar

Published

on

HELGEPULS/KOMMENTAR

Gjesteskribent Tom Stalsberg har sendt redaksjonen en troløs bønn i disse re-pandimerte tider. God fornøyelse, og fest sikkerhetsbeltet…

AV TOM STALSBERG

Sjekk dette radarparet her. Hund og dets eier. Viktig å passe på så sola ikke stikker i øya på noen. Bildet får stå som symbol på den veldig rare og slitsomme tida vi lever i akkurat nu.

Kan det bli verre? Ja, sikkert, men la oss synge en sang sammen da, De.

Nei, forresten. De fleste julekonserter blir nå avlyst.

Og, strømregninger fyker i vilden sky.

Folk flykter og søker ly.

Omikron og Delta.

Snøkaos på Sørlandet (hvor er kaptein Sabeltann når du trenger ham og hans mannskap?).

Krise på sjukehus. Panikk.

Utelivet blør.

Arbeidsplasser i fare.

Skoler og barnehager, smitte og fravær.

Og, da har jeg ikke nevnt eldre som meg og syke.

Fy søren ! Vi banner ikke hardere på trykk i Jessheimpuls.

Som Elling sier

I tillegg er det førjul og veldig mye som skal ordnes. I tider som dette må da noen av oss ta ansvar, som Elling alltid sier, vi må være der som en stemme fra det silkemjuke dypet, en vennlighet som roer ned populistene, vaksinemotstanderne og dem som vil menneskeheten ondskap.

Vi må rett og slett bidra; alle må bidra.

Det er ingen som aleine har skylda (unntatt ei flaggermus da) for det vi nå står midt oppe i, vi må som art mennesker makte å komme oss ut av dette med vettet i behold.

Klarer vi dette? usikker, men verdt et forsøk.

Alternativene er langt verre.

Politisk fuglebryst

Men, for det første: Ingen politikere fra noen partiet kan med ærlighet og troverdighet slå seg på fuglebrystet og si at: ”hva var det vi om intensivplasser på sykehus….”.

Her har samtlige politikere og partier sovet i timene de siste tjue åra. Fy skam. Nå må dere slutte å preke, action. NÅ!

Når det gjelder de jækla strømprisene så er det langt mer kompleks sammensatt enn en naiv og dum og tung frilanserreporter klarer å skrive spesielt troverdig om, men lite regn, vind, sol og strømførende kapitalisme – at de som betaler mest får strømmen – er en del av det store bildet.

I tillegg til noen utenlandske kabler og annet snacks. Vi trodde vi hadde nok vann og elektrisitet i dette vassdraglandet, det viser seg ikke å stemme – det heller. Går det mot atomkraftverk?

Snu strømmen

Men, samtidig, vi klarer ikke på denne siden av jul å snu den jækla strømmen (eller kanskje ved Kjeller?) med våre fattige ord, så vi overlater dette til de mange strømekspertene som dukker opp fra under hver eneste tue i disse dager.

Krenkes den som krenkes bør.

Norge er faktisk en ekspertnasjon på det aller meste. USA-eksperter og fotball er vi allerede vel vitende om, men alle de andre.

Eksperter? Vi?

For om du tilfeldigvis kommer fra Kløfta, Sand, Eidsvoll, Romsdal, fotballspiller fra Bodø eller hva du nå enn er, så er du plutselig over natta ekspert på pandemi, munnbind, hansker, vaksiner og nå strøm, vi er også eksperter på snøfall, dekk og rydding, vi kan også alt om hvordan det er på sykehus og ikke minst hvordan vi skal få stoppet vold, narkotika og fravær på skolen.

Med mye mer. Ekspertveldet er den nye olja.

“Jeg kjenner ei som…”

Selvsagt skal og må alle få lov til å mene akkurat hva de vil, men det beste er at meningene – en gang i blant – er litt tuftet på fakta og ikke synsing og ”jeg kjenner ei jeg som…..”.

Dette sier altså jeg, en ekspert på absolutt ingenting. En ekspert på å mene? Ja, helt på topp 1000 faktisk, folketallet tatt i betraktning.

Jeg mener mye om de meste, men har ingen fasitsvar. Dem har som regel Trygve Hegnar eller andre rikfolk. De som tror kontofonens tall også gir høy IQ.

Sekt skal følge sekters gang.

Okay, hold ut.

Hold avstand igjen.

Pust ikke bare med magen, da går det deg ille.

Litt hellig hviledag?

Vaksiner deg. Bruk munnbind.

Bruk butikker og restauranter og barer så langt det er mulig.

Hold fred i heimen.

Hold hviledagen nå og da litt hellig.

Hold opp.

Hold deg inne.

Hold deg ute. Alt håp var som kjent før ute, nå igjen er det inne.

God førjul.

Husk småfuglene

Stalsbergs Billedgalleri håper på det beste, og viser dere her noen bilder som kanskje gir en smule ro i sjela (kanskje altså).

Alle bildene er tatt sør for Borgen. Nei, vest for Jessheim.

Nei, pokker, de er tatt med telefon på reiser der borte i det store landet: United States of Noia.

PS: Gleder meg til våren allerede. Med konserter ved Villa Sole og en utepils på Kreti før en fabelaktig gig.

Inntil da. Ha det fin-fint.

Husk småfuglene.

Hilsen Tante Tom.

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.