Connect with us

Byhistorie

Endelig byporter på gang i byen vår?

Avatar

Published

on

Inngangsporter og kunst som signaliserer at man kommer til kulturbyen Jessheim? Kanskje det skjer med ny byplan i emning. Og utbyggeren på Jessheim Sør ser for seg å bidra med økonomisk støtte.

Oppgradering og fornyelse av byplanen for Jessheim står for døren. Kanskje tiden med det er inne for å få på plass signalskilt som forteller reisende at de entrer byen vår?

Arbeidet med ny og tilpasset byplan skal i gang denne våren. Og Jessheimpuls løfter atter fram det faktum at vår kjære by ikke har noen inngangsport som forteller dem som kommer hit at de nå entrer Jessheim by.

Flotte ord

Et tidligere omskrevet tema som har fått lite eller ingen gjenklang der ute hvor det snakkes høyt om møteplasser, byrom, bærekraft og andre ord som blir brukt i diskusjoner om byutvikling.

VELKOMMEN: Det er gjerne ikke så mye som skal til for å signalisere at nå er du i vår by. I Rakkestad har de løst det på denne måten. Det er strenge regelverk rundt skilting på offentlig vei, sier utvalgsleder Eirik Ballestad når han blir spurt om hva som kan gjøres.

Stedsidentitet

Hva er en byport eller byportal?

I byplanen som gjelder for Jessheim står følgende:

“Historisk sett har det vært vanlig for byene med “bymurer” med porter. Disse har fungert som inn- og utganger til byene – ofte sentrert om hovedveier og avenyer – og de har vært med på å sikre denne. I de fleste europeiske byer har disse murene falt, mens mange byporter har fått lov til å stå igjen. Disse fungerer i dag som portaler inn i bykjerner, og de bringer stedsidentitet og historisk tilknytning. Videre har de blitt brukt til å orientere seg. I moderne tider gir portene ofte opphav til bydelsnavn og de er med på å markere forskjellige bydeler.”

STEDSIDENTITET: I Halden er de blant annet kjent for granitt.Her er inngangsporten til byen fra øst. Med granitt fra eget steinbrudd, selvsagt. Ikke prangende, men et symbol stedsidentitet, må vi vel kunne si.

Smykker seg

Går man inn og søker på ordet “byport” eller “byporten”, så får man forbløffende mange treff som har med handel og handelsparker å gjøre.

I vår by er det handelsparken og den kommende bomaskinen Jessheim sør som påberoper seg å være byporten til Jessheim.

Til Jessheimpuls svarer Stig Ø. Kvarsnes følgende på spørsmålet:

– Dere kaller prosjektet for Byporten, men hva gjøre dere konkret for at prosjektet skal være en byport?

– Byporten er et godt navn som nå er blitt velkjent gjennom utviklingsperioden. Prosjektet blir tydeligere og tydeligere i landskapet og er det første man passerer inn mot Jessheim.

Bidrar gjerne

FARGERIK BY: Jessheim for både Lysbyen og – i fare for å banne i norskkirken – City of lights på folkemunne. Noen kaller den sågar for Mangfoldsbyen. Det offisielt vedtatte navnet er Romeriksbyen, men det er det ingen som kaller hovedstaden på Øvre Romerike. Fotomonstasje

Nå kan det helt sikkert diskuteres om byggeprosjektet Jessheim sør bringer “stedsidentitet og historisk tilknytning” – for å sitere ordlyden i byplanen – men økonomisk bidrag kan det vel bli snakk om?

Husker du denne?

https://jessheimpuls.no/jp/2019/02/09/savnet-av-byporten/

– Hva med å bidra med penger til å få et velkomstskilt for Jessheim i det området dere bygger?

– Vi har veldig troen på Jessheim og den videre utviklingen av Jessheim, så vi er i utgangspunktet positive til å bidra både økonomisk og med plass til et velkomstskilt for trafikantene, sier Kvarsnes.

Se eksempler på byporter fra forskjellige steder i verden her. Kanskje dette kan inspirere de rette folkevalgte?

– Kunst i offentlige rom er høyt oppe på agendaen i Ullensaker. Har dere konkrete planer for utsmykning i form av kunst hos dere?

– Vi har ikke konkrete planer om kunstinstallasjon på Jessheim Sør. Men dette er noe vi synes er en god ide, og som vi ønsker å ta med oss i den videre planleggingen. Det er noe vi vil ta opp i den gode dialogen vi har med kommunen fremover, sier Kvarsnes til Jessheimpuls.

– Vi må undersøke

Hovedutvalgsleder for teknisk, idrett og kultur Eirik Ballestad var i fyr og flamme i august 2020. Da var Jessheimpuls i kontakt angående samme tematikk.

Den gang spurte vi “Hvor er inngangen til Jessheim by?”:

https://jessheimpuls.no/jp/2020/08/21/hvor-er-inngangen-til-jessheim-by/

Da svarte hovedutvalgslederen: 
– Dette er en strålende ide, spennende og i tråd med byplanen. Det hadde vært flott med en “spektakulær” øyefanger ved portene syd og nord – noe som kan pirre nysgjerrigheten til forbipasserende og som kan få frem smil, sier Ballestad (MDG).
I april 2021 sier – en noe mer nedtonet? – Ballestad: 
– Dette noe vi sikkert kan gjøre tydeligere og bedre enn det er i dag, men det er strenge regelverk rundt skilting på offentlig vei. Vi må derfor undersøke hva som kan tillates av skilting, før vi setter i gang en prosess rundt utforming av skilt og profilering.
Snart skal som sagt arbeidet med en ny versjon av byplanen i gang.
Kanskje det kan bli plass til konkretisering av inngangsporter til byen vår i den?
Invitasjonen fra utbygger i sørenden av byen ligger i hvert fall der.

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.