Connect with us

Helgepuls

Fra melkerampe til skaterampe

Avatar

Published

on

HELGEPULS/KOMMENTAR

I morgen møtes nasjonen for å gå sammen i 17. maitog via nettbrett og digitale plattformer. I 1955 var melkerampa plattformen som gjaldt.

Bildet av Sverre Bogstad på Kløfta i 1955 illustrerer litt hvordan vi mennesker innretter oss. På 1950-tallet var det melkeramper å se overalt, og det var der man traff naboer. Av den enkle grunn at mange delte samme rampe. Litt på samme måte som kirkebakken fungerte som nyhetssentral den gangen alle gikk i kirken på søndager.

Kirkebakken som nyhetssentral

Den nye kommuneplanen skal behandles politisk i tiden som kommer. Kommuneplanen er det viktigste styreredskapet en kommune har; planen er et veikart inn i framtiden, om du vil.

Vi skal ikke bruke tid på kommunale planer i denne teksten, men ett av de mest brukte ordene når det kommer til byutvikling er “møteplass”.

Faglitteraturen – i skrivende tilfelle Jan Gehls “Byer for mennesker” er tydelig på at byliv blir et produkt av nyttige, unyttige, sosiale og nødvendige aktiviteter – altså at vi får flere naturlige møteplasser hvis en bykjerne har aktiviteter som trekker folk dit.

Aktivitet trekker folk

I 1955 var det melkerampa som var møteplassen fordi det var der naboer hentet melken sin. I 2020 kan vi kanskje si at skaterampa har tatt plassen til melkerampa? Skateparken på Gystadmarka er i hvert fall pakket med store og små skatere som har en grunn til å dra nettopp dit. Det er det de har muligheten til å skate.

Skateramper er moderne melkeramper

MØTES: Folk møtes der det er en grunn eller lyst til å møtes. Skaterne møttes i sentrum i 2018, for da var det show i Jessheim by. Spektakulært var det også. 

På samme måte som du slo av en prat med kjentfolk på bensinstasjonen den gangen vi var en landsby og mye mindre enn nå.

Den gang vi var landsby

BENK: Jessheim by har noen benker. Men det er langt mellom dem. 

I Halden by ligger skaterampa inne i byen. I Halden by er det også markant flere benker, lommeparker og hjørneparker enn i Jessheim by. Halden er en gammel by.

Benkene er ikke gamle i Halden

Men benkene i Halden by er ikke så gamle. Og det er som sagt mange av dem. Og de blir brukt av folk som sitter og prater, som observerer eller som venter på bussen.

BENK: Halden by har mange innbydende benker. 

Folk kommer i prat der folk møtes. Og folk møtes fordi de samles av en grunn. Og en sunn by er en by der folk møtes i sentrum.

Dette er vel egentlig kjernen i mye av faglitteraturen som er skrevet om byer. Da handler det strengt tatt om å ha nok møteplasser i sentrum.

Prislapp uvesentlig

Og det er ikke nødvendigvis prislappen som avgjør om noe fungerer.

Den store snøhaugen ved rådhuset et bevis på da julegata 2019 skulle tennes. Det var et yrende liv av unger som klatret og skled og akte på den haugen at det så ut som en hvit maurtue. Haugen hadde en funksjon for ungene. Verre var det ikke. Og det var både oppløftende å se og en god påminnelse om at “simple is good” i mange sammenhenger.

En snøhaug er nok

På boligfeltet Karisvingen var det for eksempel støpte grunnmurer som fungerte som den mest spennende lekeplassen hver gang et hus var i ferd med å reise seg. Vi løp stafett på ringmuren. Noen falt ned. Men de måtte bare begynne sin etappe på nytt.

Folk er sugne på å treffes

Moralen? Ingen moral, ut over at det ikke nødvendigvis behøver å tenkes så stort og prangende i alle sammenhenger.

Vi ser at folk har et sug etter å komme seg ut og treffe folk. Vi ser det hos de unge, vi ser det hos dem som vil ut og spise, som vil trene sammen og som vil på bar sammen. Det betyr jo bare at digitale møter i lengden er et dårlig substitutt for fysiske møter.

MØTEPLASS: En gang var bensinstasjonen en møteplass. Som her i Jessheim sentrum i tidligere tider. Folk møttes for å slå av en prat der de hadde et ærend. 

Og det understreker verdien av møteplasser – store og små.

Økonomien til Ullensaker kommune består av lommerusk nå.

Økonomien er lommerusk

Der er det kanskje et signal om å se på muligheten for lommeparker?

Eller er det melkeramper som er tingen igjen?

La oss møtes og snakke om det.

På en benk, hvis vi finner en.

God helg.

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.