Connect with us

Helgepuls

Lokalt selvberget og fremoverlent

Avatar

Published

on

HELGEPULS/KOMMENTAR

Kanskje koronahverdagen og de harde tider etter 1945 kan få oss til å tenke lokalt, handle lokalt og bygge opp både hverandre og stedet vårt i ord og handling i enda større grad? 

Denne uka ble 75-årsjubileet for frigjøringsdagen feiret. Og livet består av å feire de store og små begivenheter i hverdagen. Bare spør Jessheim-originalen Hans Petter Trondsen og hans lojale kompanjong i både gode og gale tider, Svein Arne Trøen.

Skedsmo Bud & Vare er en suksesshistorie siden oppstarten i Skedsmo i 1992. I førersetet for det som nå er blitt 60 biler sitter i dag Hans Petter “Petter’n” Trondsen og makker Svein Arne Trøen. .

Koronakrisen gjør at de to ligger 20 prosent under det som er vanlig budsjett. Støttekroner fra myndighetene får de heller ikke, men den litt uvanlige duoen lar seg ikke stoppe. De gyver på uansett vær og føreforhold. Det har de gjort siden 1986, med videosenter på Jessheim, Råholt og Sørumsand. Så vi snakker skikkelig Knoll og Tott i tilfellet Trondsen og Trøen.

Biler og skjegg

Bilparken har økt i antall, og skjegget til Hans Petter Trondsen har vokst i takt med antall biler i årene som har gått. Hardt arbeid og – kanskje først og fremst – mye moro og ablegøyer ligger til grunn for det de to har fått til. Hvis det er en ting vi kan si med 100 prosent sikkerhet i bånn, så er det at “Petter’n” Trondsen ikke er som alle andre – gudskjelov.

Han var i flere år fast bussjåfør for A-laget til Ull/Kisa på bortekamper, og jeg har selv erfart de forundrede blikkene som ble rettet mot oss da vi ankom stadionanlegg rundt om på Østlandet.

For bussen til Trondsen var malt i lys rosa farge, og det føltes som spissrotgang å vandre fra garderoben og inn i bussen etter å ha tapt 9-1 mot Kvik/Halden i arbeiderbyen sør i Østfold.

Konstrasten kunne neppe vært større. Ei heller nederlaget.

Hjem i skam

ROSA: Det finnes ingen bilder av den rosa bussen, men visittkortet til duoen Trøen og Trondsen forteller egentlig nok om fargen det ble satset på hos TR-turbiler.

Vi bøyde våre hoder og reiste hjem i skam. Fotball i 5. divisjon skal være oppbyggende og løfte fram samhold. Det stemmer ikke.

– Jeg husker at vi fartet rundt i rosa buss, men jeg kan ikke si med sikkerhet hvorfor bussen var rosa, sier Trondsen i 2020. Og undertegnede finner ingen trøst i det han sier.

– Ingen av oss var vel spesielt glade i rosa som farge heller, supplerer Svein Arne Trøen. Han og Trondsen var parhester innen transport allerede på den tiden hvor skulderputer og permanent var det hotteste av det hotte.

Trøens ord er salt i 5. divisjonsåret mitt.

– La oss snakke om noe annet, gutter…

Selvberget

Hans Petter Trondsen er en mann som ser muligheter der andre ser begrensninger. Det er slik vi oppfatter ham, og så har han for alt vi vet helt sikkert stunder der alt ikke er like fremoverlent og positivt ladet. Men Trondsen brøyter sine egne sykkelløyper om vinteren, han er primus motor for en god del på grasrotnivå og han går for å være god til å utnytte de kvalitetene som finnes i nærmiljøet eller innen rekkevidde.

Et ferskt eksempel på det er at verdens beste avistegner nå pryder bilene til Skedsmo Bud & Vare. Egil Nyhus bor på Jessheim, og hvorfor ikke benytte seg av de gode ressurser som finnes lokalt?

Vi har mye

Koronatiden – og det faktum at det er 75 år siden frigjøringen, med den knappheten årene etter første med seg – gjør forhåpentlig noe med hvordan vi tenker og handler. Kanskje det vokser fram en ny lojalitet til det stedet vi bor og lever våre liv i kjølvannet av det vi nå opplever. Kanskje vi får øynene opp til faktisk å benytte oss av de lokale kreftene, de lokale entreprenører og de lokale produktene i et forsøk på å lande kollektivt på beina når pandemien ikke legger bånd på oss?

https://jessheimpuls.no/jp/2019/12/07/lukten-av-kontinentet/

Det er lov å håpe at hverdagen vi nå lever i kan knytte oss nærmere lokalsamfunnet vårt? Vi vet at mange nå utforsker nærområdene og turterreng som ligger rett utenfor ytterdøren. Vi vet at folk savner å bruke kulturtilbudet i Jessheim by og vi vet at unge folk er lei av å leve livet sitt gjennom skjermbrettet nå som også skoledagen er en del av skjermtiden. Kanskje fysisk sosial kontakt blir den nye zungdomstrenden?

Egil i bybildet

Skedsmo Bud & Vare har i hvert fall forsynt seg av det kanskje ypperste buffeten Jessheim har å by på. Trondsen og Trøen har huket tak i selve rosinen i den kulturelle Jessheimpølsa når hans tegninger nå pryder varebilene som suser på kryss og tvers her på Østlandet. En genistrek av de to transportkameratene, og det finnes vel egentlig ikke noe bedre utstillingsvindu for vår eminente tegner og bybarn Egil Nyhus?

Ideen kom da Svein Arne Trøen så tegninger barn hadde laget på fortau og i vinduer. Først tenkte han å låne ett av motivene han så på sin vei, men så meldte tanken om at vi faktisk har en durkdreven tegner i bybildet her på Jessheim.

Trøen sendte SMS, og Nyhus fikk fot for oppdraget. Det gikk ikke lang tid før det landet tre varianter av et motiv i innboksen til Trøen. Resten er da – som i det meste Trondsen og kompani foretar seg – historie som ble raskt effektuert, som det heter i byråkratiet. Men nå er det veldig lite som framstår som byråkratisk innenfor gjerdet til Skedsmo Bud & Vare. Der heter det “Dette får vi til”.

Som sagt så gjort.

Og kanskje vi har et lite slagord å by på inn i rådhuset i samme slengen: Ullensaker – lokalt selvberget og fremoverlent!

God helg.

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.