Connect with us

Kommentar

Hva har vi å skilte med i 2020?

Avatar

Published

on

KOMMENTAR

En spasertur i Jessheim sentrum kan gjøre en stakkar sliten. Trenger vi virkelig den type visuelt bombardement i form av skilting som vi opplever i bykjernen?

Denne teksten handler ikke om at det er innført avgiftsparkering i Jessheim sentrum. Det temaet kommer vi tilbake til når kontrollutvalget har ettergått den politiske saken og vedtakene som ble fattet. Det var politisk forvirring om rundt hva som egentlig ble vedtatt for en måneds tid siden. Men den floken er i ferd med å bli nøstet opp i når nevnte utvalg får satt seg inn i detaljene.

Denne teksten er mer som et lite hjertesukk å regne, for har intensjonen noen gang vært at vår lille bykjerne skulle bli en skiltjungel som rent visuelt gjør forbipasserende mentalt slitne?

Er intensjonen å informere ihjel bilister som skal parkere i sentrum, eller handler dette om å forsikre seg om at trafikkbetjentene som håndterer kommunens parkeringsmyndighet har det juridiske og formelle på det tørre – og vel så det?

VAREBILER: Her er det tenkt at varebiler skal parkere. Ikke så lett å forstå, er tilbakemeldingene Jessheimpuls har fått. 

Parkering i sentrum har vært en het politisk potet det siste året, og parkering ble et prestisjeprosjekt for den rødgrønne posisjonen i forkant av budsjettbehandlingen i desember i fjor.

https://jessheimpuls.no/jp/2019/12/09/fra-naeringsskatt-til-avgiftsparkering/

Temaet parkering har vært løftet fram i form av spørsmål – og i rådmannens økonomiske rapportering – gjennom 2020. Så også i kommunestyret denne uka, fordi det synes å råde en viss forvirring rundt handikapskiltet midt i Storgata. Hvilke plasser er for handikappede, og skal det ikke merkes på asfalten hvilke plasser dette gjelder, spurte FrPs Tom Staahle.

Det er ikke nødvendig med merking på asfalten, og det er de to plassene etter skiltet som er for handikappede, var svaret fra ordfører.

HVILKE PLASSER?: Alle parkeringsplassene i denne lommen i Storgata reservert handikappede, eller bare de to bak skiltet? De to bak skiltet, og det er ikke påbudt å markere asfalten.

Helt sikkert formelt riktig, men i en skiltjungel som på alle mulige måter framstår som – vil noen hevde – overtydelig, så er det ikke fritt for at folk lurer på hva som er riktig.

Visuell kommunikasjon (vi støtter oss til Wikipedia) defineres som “formidling av ideer og informasjon ved hjelp av bilder og synsinntrykk”. Og undertegnede kan med hånden på hjertet si at jeg aldri har opplevd denne form for overformidling når det kommer til parkering noen andre steder der jeg ferdes.

Det er – dessverre – nesten så det faller et komikkens skjær over hele skiltjungelen i Jessheim sentrum. Det er bare det at det ikke er morsomt i det hele tatt.

OVERTYDELIG?: I musikken er det et begrep som heter “less is more”. Det gjelder ikke for skilting i Jessheim sentrum.

Grepet med å komme til livs bilene som parkerte i Storgata gjennom hele dagen var både riktig og klokt. Perioden med parkeringskontroll hjalp åpenbart med tanke på ledig kapasitet og biler inn og ut av de ledige lommene. Det bidro til både mykere og enklere – og raskere – ærend for dem på snartur, og det var mindre sirkling for å leite etter plass.

JESSHEIM STASJON: Man kan spørre seg om hvor mange skilt som må til for å få fram et poeng?

Kontrasten vi nå opplever er markant. Det er mulig det er flere ledige plasser å parkere, men det synes å råde noe mer forvirring der ute. I tillegg er det estetiske aspektet forringet etter at skiltjungelen kom opp.

ANLEGGSARBEID: Summen av skilt kan oppleves som ganske massiv i Jessheim sentrum. Parkering og anleggsarbeid pågår kontinuerlig.

Igjen, alt er sikkert innenfor regelverket. Alt i orden der, høyst sannsynlig.

Det er bare forunderlig at vi vil oss selv såpass vondt rent visuelt.

Vi angriper ingen i denne teksten.

Men denne ideen og utførelsen av skilting burde vært parkert.

INGEN TVIL: Tettheten av skilt er slett ikke til å kimse av utenfor rådhuset heller. 

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.