Connect with us

Abonnenter

Idrettskjempen gir seg

Avatar

Published

on

HELGEPULS/KOMMENTAR

Etter 24 år som leder av Ullensaker idrettsråd sier Jan Ivar Engebretsen takk for seg. Idretten har mye å takke den 165 centimeter høye kjempen for.

Det slo ned som en aldri så liten bombe at Jan Ivar Engebretsen denne uka annonserte at han ikke blir med videre i Ullensaker kulturråd.

Mannen som for de aller fleste er idrettsrådets ansikt utad – selv om han sjøl er tydelig på at det er mange andre i idrettsrådet som også drar lasset – og det er han som gjennom nesten et kvart århundre har sørget for at idretten i vår kommune står samlet og ryddig sammen om det som formidles inn på rådhuset til politikere og byråkrater.

Ikke populært

Idrettsrådet var ikke et spesielt populært organ hos dem som satt på rådhuset tilbake i 2003; litt for mange tilfeller av at idretten sto og klaget offentlig i etterkant av avgjørelser bidro nok relativt dårlig samarbeidsklima mellom politikken, byråkratiet og idretten.

– Det første vi gjorde i 2003 var å invitere til en framtidskveld der vi så nettopp framover, sier Jan Ivar Engebretsen til Jessheimpuls dagen etter at han slapp nyheten om at han ikke blir med videre i formell forstand.

Vinden snudde

– Fra det møtet snudde vinden umiddelbart, og i dag blir Ullensaker idrettsråd brukt som et eksempel rundt om i Norge når det kommer til hvordan kontakten og samarbeidet med administrasjon og politikere bør være, sier Engebretsen – som legger til at det tidlig ble skrevet under en samarbeidsavtale mellom idrettsrådet og kommunen.

– Det var viktig og godt for begge parter, sier mannen som ikke har tall på antall timer han har brukt i møter med politikere, administrasjon, idrettslag og andre.

– Det har gått med mye fritid – og litt arbeidstid – på dette her, men jeg føler absolutt at det har vært verdt det.

Fakta og fakta

– Hvor hadde idretten vært uten idrettsrådet?

– Godt spørsmål, men jeg kan i hvert fall si at prosesser har vært gode når det kommer til anlegg og tildelinger til idretten, og mye av grunnen til det er at vi hele tiden har forholdt oss til fakta når vi flagger behov.

– Jeg har hørt det bli sagt at idrettsrådet har for stor makt. Mitt svar til det er at det i så fall er makt i fakta, for det er det vi forholder oss til hele veien.

– Fakta er grunnlaget for alt?

– Jeg har alltid vært opptatt av å ikke si noe negativt med mindre faktagrunnlaget er ekstremt godt og tilsier at noe må få negativt fortegn. Fakta trumfer alt, og i så måte har idrettsrådet vært – og er – en solid støttespiller for Ullensaker kommune og politikerne, sier Engebretsen, som er tydelig på at administrasjon og politikere opp gjennom årene fortjener ros.

Ros til politikken

– Dessuten opplever jeg at politikerne lytter til oss. Det var idrettsrådet som i sin tid foreslo å samle idrettsanlegg ute på Gystadmarka. Vi foreslo riktignok at anleggene skulle plasseres litt lenger nord der borte, men vi er særdeles godt fornøyd med hvordan det er blitt.

– Veldig mye av det som kommer idretten til gode er ikke lovpålagt, men de ser både verdien og nødvendigheten av det idretten står for i Ullensaker. Det fortjener de ros for, sier Jan Ivar.

– Hvordan står det til med idretten i Ullensaker?

– Det er trykk på idretten som med alt annet. Husk at vi i 1998 var 19.000 innbyggere i Ullensaker. I dag har vi passert 42.000 personer. Idretten merker også denne veksten.

Slåbrok

– Har du drevet med idrett sjøl?

– Fotball og håndball var mine idretter.

– Hva skjer nå?

– Idrettsrådet har fått ny leder i Iren Antonsen. Hun har fartstid som nestleder, kasserer og vara, så hun kjenner idrettsrådet og idretten godt.

– Hva skal du gjøre?

– Akkurat i dag går jeg fortsatt rundt i slåbroken, men jeg kommer til å følge med på idretten, selvfølgelig. Og jeg har allerede fått noen henvendelser fra folk som trenger råd og veiledning. Kanskje jeg blir en konsulent på frivillig basis, sier mannen som er inne i de to siste ukene som 66-åring.

Stolt av en ting

– Er det noe du er spesielt stolt over når du ser deg over skulderen?

– Hvis det er en ting jeg skal skryte av meg sjøl for, så er det at vi fikk på plass barne- og ungdomstiltak og fadderordning her i Ullensaker. Siden oppstarten i 2004 så har 863 unger i kommunen fått mulighet til å drive med idrett på grunn av den ordningen som gjør at kontingent og annet blir betalt for dem. Det er det grunn til å være stolt av!

Jessheimpuls stiller seg i rekken av gratulanter som – med et snev av vemod – takker Jan Ivar Engebretsen for jobben han har lagt ned for idretten i Ullensaker!

Les mer om barne- og ungdomstiltaket her.

Pengegave til suverent tiltak

 

 

 

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.